10.01.2024. Glas Slavonije

Zabilježen je porast čitanosti elektroničkih knjiga

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u prošloj godini 30 novih naslova u okviru internetskog projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK), zabilježivši rast čitanosti unatoč manjem broju korisnika. Kažu kako je manji broj korisnika očekivan s obzirom na gašenje Googleova servisa UA i prelaska na novu metodologiju evidencije korisnika preko servisa Google Analytics 4, ali i zato što je nakon više od 22 godine kontinuiranog rada sve teže doći do novih korisnika.

Na elektronickeknjige.com od objavljena 353 naslova sad ih je dostupno 316, a zabilježeno je 135.940 korisnika koji su online čitali 137.204 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 58.248. Korisnici projekta ukupno su čitali ili preuzeli 195.632 e-knjige, što je porast od tri posto. Ukupno je više je od 200 objavljenih autorica i autora, te više od 300 djela suvremene hrvatske književnosti. Zahvaljujući većem iznosu dodijeljenih potpora objavljeno je 25 posto naslova više nego 2022.

Kao lošu vijest naveli su rezultate natječaja za Program podrške 2023. Zaklade Kultura nova, s obzirom na to da je projektu dodijeljeno čak 25 posto bodova manje nego 2022. Smatraju da to znači gotovo siguran gubitak potpore u sljedećem razdoblju ako se trend rasta sredstava ne nastavi i nagodinu, što je malo vjerojatno s obzirom na to da sve ekonomske projekcije za 2024. očekuju znatan pad inflacije u odnosu prema 2023. Prošlogodišnji naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, a Zaklada Kultura nova uključila je DPKM u Program podrške 2022.

Najčitanija proza je “Ono što sam prešutjela” Aleksandre Kardum, a poezija zbirka Ane Ahmatove. Najčitanija publicistika je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše, esej “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića, a teorijski naslov “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića.

 

http://www.glas-slavonije.hr/540330/5/Zabiljezen-je-porast-citanosti-elektronickih-knjiga

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.