03.04.2020. Slobodna Dalmacija

Zaboravili ste do knjižnice, dok se još moglo? Ovo su najbolje besplatne stranice i aplikacije uz koje ćete za čas doći do odličnog štiva, uživajte…

Drastične mjere, potaknute prevencijom širenja koronavirusa, mnoge od nas zatvorile su u naše domove, a pri tome su nam uskraćene i neke od dragih rutina poput odlazaka u omiljenu knjižaru ili knjižnicu.

U udobnosti i sigurnosti doma, dok smo svakodnevno zatrpani crnim vijestima iz cijelog svijeta, bijeg u neku drugu (čitaj literarnu) sferu svakako je dobra ideja, a u prilog ovom eskapizmu dobro dođe i dodatno slobodno vrijeme kojim nas je izolacija ‘počastila’. Stoga predlažemo da trenutnu situaciju doživite kao idealno vrijeme za čitanje svih onih naslova koji su se dugo nakupljali na vašoj ‘listi želja’.

U obližnju knjižnicu sigurno još neko vrijeme nećete moći navratiti, no sve i da ste pročitali baš sve knjige sa svoje police, svejedno nemate razloga za tugovanje. U nastavku vam donosimo listu online stranica, aplikacija i izdavača koji su se pobrinuli da imate besplatan online pristup širokoj arhivi knjiga, a neke od njih su i na hrvatskom jeziku.

Kutak za poliglote

Na globalnoj razini, predlažemo da provjerite knjižni digitalizirani katalog Google Books koji ima veliki izbor materijala, a postavke pretraživanja možete prilagoditi tako da prikazuju samo besplatne e-knjige.

Projekt Gutenberg također ima tisuće besplatnih knjiga koje se mogu čitati na računalu ili možete zatražiti da vam ih pošalju izravno na vaš e-čitač.

Ako vam pak nedostaje čar dijeljenja i mijenjanja knjiga sa svojim prijateljima i obitelji, e-čitači, poput Kindle-a i Nook-a doskočili su i tom problemu. Na njima imate mogućnost posuditi drugim osobama neki naslov, a ne morate brinuti ni da će vam se, kao u stvarnom svijetu, negdje zagubiti, jer se svi materijali automatski vraćaju nakon 14 dana.

Ako ste pak isključivo ljubitelj knjige u fizičkom formatu, imamo i za vas rješenje. Mogućnost naručivanja knjiga na kućnu adresu još uvijek je dostupna i to putem platformi Amazon, Barnes&Noble, Bookdepository i brojnih drugih internet stranica, no imajte u vidu da ćete ih malo dulje čekati nego li inače budući da su uvedene strože mjere regulacije pošiljki.

Ljubiteljima aplikacija predlažemo da skinu i istraže Free Books And Audio Books – aplikaciju koja sadrži preko 80 tisuća knjiga i više od 12 tisuća audioknjiga, a tu je i Bookmate aplikacija koja nudi štivo na čak četrnaest jezika. Preko besplatnog profila na ovoj aplikaciji možete čitati preko 50 000 naslova, a nudi se mogućnost i online diskutiranja o pročitanim naslovima.

Knjige na hrvatskom jeziku

Preferirate li pak čitati na hrvatskom jeziku, materijala vam također neće nedostajati. Po tom pitanju predlažemo da prelistate digitalnu zbirku književnih djela Filozofskog fakulteta. Zbirka nudi široki izbor domaćih autora i njihovih dijela. Možete se koristiti tražilicom i lako preskočiti na traženo štivo ili pak inspiraciju možete pronaći proučavajući izbor bezvremenskih hrvatskih naslova.

Ako ste pak ljubitelj elektroničkih knjiga, na našoj najpoznatijoj online stranici takvog karaktera – elektroničke knjige, jednostavnim pregledom naslova i autora pronaći ćete obilje zanimljivog materijala. Uz rubrike Najčitaniji naslovi, Kazalo naslova, Novi naslovi, Kazalo autora i Biblioteke vaš popis željenih naslova samo će rasti, tako da je odlična okolnost što neko vrijeme morate ostati doma.

I iz splitske gradske knjižnice ‘Marko Marulić’ pobrinuli su da njihovi vjerni posjetitelji imaju što za čitati u doba izolacije. Na svojoj službenoj stranici tako su priredili poseban kutak rezerviran za e-čitanje.

Putem mobilne aplikacije ZaKi Book, svi članovi gradske knjižnice zbirci naslova mogu pristupiti uz članski broj iskaznice i PIN. E-knjiga se može posuditi na rok od 21 dan, a može se istovremeno čitati na četiri uređaja. Popis trenutno dostupnih naslova možete pročitati na njihovom katalogu.

 

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/trend/zaboravili-ste-do-knjiznice-dok-se-jos-moglo-ovo-su-najbolje-besplatne-stranice-i-aplikacije-uz-koje-cete-za-cas-doci-do-odlicnog-stiva-uzivajte-1013909

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.