01.10.2020. Centar kulture

Ženski prozni blok: Dugandžija, Jagić, Mravak

Projekt Besplatne elektroničke knjige i dalje bilježi porast čitanja i preuzimanja e-knjiga, a postojećim naslovima pridružili su se tri prozna koje potpisuju Mirjana Dugandžija, Dorta Jagić i Tanja Mravak

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri prozna naslova suvremenih hrvatskih spisateljica: roman „Nekoliko dana kolovoza“ Mirjane Dugandžije, koji ušao je u finale nagrade T-portala za hrvatski roman godine, u finale nagrade Jutarnjeg lista za prozno djelo godine te finale Vjesnikove nagrade Ivan Goran Kovačić za roman godine; zbirku rubnih proznih formi „S tetovažom nisi sam“ Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, te zbirku priča „Moramo razgovarati“ Tanje Mravak, za koju autorica dobila nagradu Prozak, nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, nagradu Slavić Društva hrvatskih književnika za autorski prvijenac, kao i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu. S novim je naslovima od 262 objavljena čitateljima dostupno njih 231.

Ono što roman „Nekoliko dana kolovoza“ Mirjane Dugandžije čini kudikamo ozbiljnijim od konkurencije i zaista vrijednim čitanja jest opis skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvjesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. Pripovjedačica o njemu ne govori eksplicitno, ono se na dva tri mjesta ostavlja kao mogućnost, ali neka razorna moć zla koja, na primjer, pulsira iz rečenica u susretu psihijatra i sedamnaestogodišnje pripovjedačice u Solunu, kao da naglašava onu mračnu stranu ljubavi i odnosa među spolovima o kojoj se rijetko govori, a još rjeđe piše.

U zbirci žanrovski rubnih proza „S tetovažom nisi sam“ – kratkih priča, autobiografskih zapisa, crtica i proširenih pjesama u prozi – ugledna književnica Dorta Jagić ispisuje seriju tužnih i komičnih ljudskih sudbina, najčešće uhvaćenih na egzistencijalnim raskršćima, u raskoraku, u strahu i nedoumici, a vodi ih rukom iskusne pjesnikinje i jednako vješte prozaistice.

Pokidanost komunikacijskih kanala u zbirci priča „Moramo razgovarati“ Tanja Mravak stilski je „odradila“ izrazito šturim scenografsko-dramaturškim postavom. Dijaloško i dijalektalno bogat rukopis postavljen je u situacijski krš i kamenjar, na suho stijenje na koje odozgora sunce dere ravno u potiljak. Gotovo sve priče moguće bi bilo adaptirati za kazalište, možda još bolje za film, i bio bi to niz apsurdnih i krhkih komada iz bračnog i drugih života u kojima vozimo paralelni slalom između htijenja i mogućnosti, između ambicije (za komunikacijom) i rezignacije (kao posljedice umora izazvanog prevaljenim kilometrima).

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba