Grcić, Katja

Katja Grcić

Rođena 1982. u Splitu. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Diplomirala je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru, a kao stipendistica Tempusa pohađala je i bečki Centar za znanost o prevođenju. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završila je MA studij Kazališne dramaturgije.

Ujedno piše eseje, kazališne, plesne i književne kritike, te znanstvene članke. Aktivno se bavi književnim i konsekutivnim prevođenjem s engleskog i njemačkog jezika. 2019. za svoj dramski tekst Strah tijela od poda osvojila je Nagradu Marin Držić. Istoimeni tekst osvojio je 2020. i nagradu portala drame.hr na natječaju za financiranje prijevoda hrvatskih drama, a istu nagradu osvojio je 2021. i njezin dramski tekst Crvenmarica. Njezin dramski monolog Proljeće naše zlovolje praizveden je u srpnju 2020. u sklopu projekta Monovid-19 u Zagrebačkom kazalištu mladih u režiji Anice Tomić. Za svoj scenaristički rad dobila je potpore produkcijske kuće Wolfgang & Dolly, te strukovne udruge SPID (Zora Dirnbach).  Sa svojim proznim i pjesničkim radovima bila je u užem izboru nagrada Sedmica i Drago Gervais. Članica je HZSU-a, HDP-a, SPID-a i DHKP-a. Živi i radi u Zagrebu.

Objavila: Nosive konstrukcije (poezija, 2015); Ljeto / Summer (poezija, 2017); Pisma Ziti (poetska proza, 2020).

katjagrcic.com

Knjige

Ljeto

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.