Kardum, Aleksandra
<     >

Aleksandra Kardum

Rođena 1969. u VareÅ”u, Bosna i Hercegovina. Diplomirala glazbu u Splitu, magistrirala i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome radila kao profesorica glazbene umjetnosti u gimnaziji, a nakon toga kao glazbena terapeutkinja za djecu s poremećajem iz spektra autizma i predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu. PiÅ”e romane, kratke priče i, ponekad, dramske tekstove za djecu.

Roman Ono Å”to sam preÅ”utjela prije objave proglaÅ”en je jednim od deset najboljih neobjavljenih hrvatskih romana. Roman SpavaÅ” li? dobio je 2008. godine nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo na temu podvojenog identiteta. Roman Pratim te, prema miÅ”ljenju stručnog žirija Hrvatskog radija, proglaÅ”en je najboljim romanom 2010. godine. Dramski tekst Na krovu svijeta uÅ”ao je u uži izbor za nagradu Mali Marulić 2016. Dramski tekst U zemlji Jajoliji napisan je i prilagođen mogućnostima djece s autizmom, a predstava nastala na tom tekstu prva je u kojoj ravnopravno sudjeluju djeca s poremećajima iz spektra autizma te profesionalni glumci i zabavljači.

Tijekom 2012. godine pisala je kolumnu u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom Ima li života nakon razvoda. Povremeno piÅ”e glazbu pomoću koje se trudi senzibilizirati javnost i podignuti svijest o problemima djece i obitelji koje se bore s autizmom. Napisala je priručnik Čekam te ovdje za roditelje djece s PSA i ostalim neurorazvojnim poremećajima.

Članica je Hrvatskog druÅ”tva pisaca.

Objavila: Ono Å”to sam preÅ”utjela (roman, 2005; slovensko izdanje, 2007), SpavaÅ” li? (roman, 2007; nagrada Fran Galović, 2008), Pratim te (roman, 2010; nagrada Hrvatskog radija), Soba moje sestre (roman, 2019), Čekam te ovdje (priručnik, 2020).