Kardum, Aleksandra

Aleksandra Kardum

Rođena 1969. u Varešu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala glazbu u Splitu, magistrirala i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome radila kao profesorica glazbene umjetnosti u gimnaziji, a nakon toga kao glazbena terapeutkinja za djecu s poremećajem iz spektra autizma i predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu. Piše romane, kratke priče i, ponekad, dramske tekstove za djecu.

Roman Ono što sam prešutjela prije objave proglašen je jednim od deset najboljih neobjavljenih hrvatskih romana. Roman Spavaš li? dobio je 2008. godine nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo na temu podvojenog identiteta. Roman Pratim te, prema mišljenju stručnog žirija Hrvatskog radija, proglašen je najboljim romanom 2010. godine. Dramski tekst Na krovu svijeta ušao je u uži izbor za nagradu Mali Marulić 2016. Dramski tekst U zemlji Jajoliji napisan je i prilagođen mogućnostima djece s autizmom, a predstava nastala na tom tekstu prva je u kojoj ravnopravno sudjeluju djeca s poremećajima iz spektra autizma te profesionalni glumci i zabavljači.

Tijekom 2012. godine pisala je kolumnu u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom Ima li života nakon razvoda. Povremeno piše glazbu pomoću koje se trudi senzibilizirati javnost i podignuti svijest o problemima djece i obitelji koje se bore s autizmom. Napisala je priručnik Čekam te ovdje za roditelje djece s PSA i ostalim neurorazvojnim poremećajima.

Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Objavila: Ono što sam prešutjela (roman, 2005; slovensko izdanje, 2007), Spavaš li? (roman, 2007; nagrada Fran Galović, 2008), Pratim te (roman, 2010; nagrada Hrvatskog radija), Soba moje sestre (roman, 2019), Čekam te ovdje (priručnik, 2020).

 

Knjige

Ono što sam prešutjela [PRIVREMENO NEDOSTUPNO ZBOG KONVERZIJE U NOVE FORMATE]Pratim teSpavaš li?

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.