Krivac, Enver
Fotografija: Lidija Janković
<     >

Enver Krivac

Rođen 1976. u Ravnoj Gori, Gorski Kotar. Prozaik, strip autor, ilustrator, skladatelj i producent, edukator, multimedijalni umjetnik. Autor je dva kolaboracijska romana, jednog romana, jedne zbirke kratkih proznih tekstova i dva strip-albuma. Objavljivao je kratke priče u brojnim književnim časopisima i na književnim portalima. Urednik je nekoliko proznih i poetskih izdanja. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci apsolvirao je hrvatski jezik i književnost. Više puta je nastupao na Festivalu europske kratke priče i međunarodnom festivalu LitLink. Član dugogodišnje neformalne književne skupine Ri-Lit iz Rijeke. Od 2016. do 2022. Surađivao je sa Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba kao voditelj radionica kreativnog pisanja. Kao skladatelj i izvođač surađivao je  s riječkim umjetničkim organizacijama Krila, PoMoDoRi i Kabinet suvremenog plesa. Od 2010. do 2023. djelovao je kao producent, izvođač i koautor u glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Pod pseudonimom JPTV autor je brojnih videa za Japanske Premijere i druge izvođače.

Dobitnik je nacionalne nagrade Prozak 2011. za zbirku kratkih priča Ništa za pisati kući o. Ista knjiga našla se u najužem izboru za Europsku nagradu za književnost 2015. Dobitnik je lokalne nagrade za spekulativnu fikciju Artefakt 2012. za roman Ulica Helen Keller.

Objavio: Piknik (roman, koautorstvo s Alenom Kapidžićem, 1999), Smeće (roman, koautorstvo s Alenom Kapidžićem i Mišom Novkovićem, 2005), Priče iz Ž+K! (strip album, 2007), Ulica Helen Keller (roman, 2010), Ništa za pisati kući o (priče, 2012), Let iznad orlovog gnijezda (strip album, 2017).