Deduš, Lidija
<     >

Lidija Deduš

Rođena 1977. u Banjaluci. Počela je pisati s trideset i šest godina i otad je objavila tri zbirke poezije, napisala jednu dramu, završila jedan proznopoetski rukopis i radi na romanu. Živi, radi i piše u Varaždinu.

Poezija i kraće proze su joj objavljivane na portalima i u časopisima diljem regije i prevođene na litvanski, albanski, makedonski, grčki, engleski i francuski jezik.

Pjesme su joj izvođene u poetskom performansu Ne čitaš žene Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (2021) te na Hrvatskom radiju i Radiju Beograd.

Sudionica je više književnih manifestacija kao što su Prvi prozak na vrh jezika (2018), Goranovo proljeće (2019), KaLibar bestiVal (2018 – 2020), Pjesnikinja petkom (2020), Poezija u dvorištu (2021), Sa(n)jam knjige u Puli (2021), Festival ŠKURE (2021) i Cruising sa Srđanom Sandićem (2021).

Dobitnica je nagrade izdavačke kuće Treći Trg iz Beograda za najbolji pjesnički prvijenac Apatridi i ostale čudne ličnosti (2018), nagrade Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama (2019) za poetski rukopis koji je kasnije objavljen u zbirci Razglednice iz prašnjave republike (2020) u Zagrebu, a zbirka je izabrana kao jedna od tri najbolje zbirke na BHSC jezicima na natječaju Udruženja studenata slavistike Slavitude (2023) te za nagradu prevedena na francuski jezik na sveučilištu Sorbona u Parizu. Za istu je zbirku dobila nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske (2022) kao poticaj za povećanje poetske vidljivosti. Dobitnica je druge nagrade za priču Fertik na regionalnom konkursu Biber (2022), a priča je prevedena na albanski i makedonski i objavljena u zborniku Biber 05. Iste godine dobila je i nagradu Hrvatskog narodnog kazališta za najbolju dramu Drvene ptice na natječaju za suvremeni dramski rukopis.

Sudjelovala je u organizacijama književnog festivala KaLibar bestiVal, vodila književne programe u Varaždinu te pjesničke radionice za mlade u projektu Razgovaraonica. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Objavila: Apatridi i ostale čudne ličnosti (poezija, 2018), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (poezija, 2019), Razglednice iz prašnjave republike (poezija, 2020), ja se zovem lidija deduš (poezija, 2023).

Knjige

Apatridi i ostale čudne ličnosti [U PRIPREMI]

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.