Wells, Herbert George
Fotografija: George Charles Beresford (1920)

Herbert George Wells

Engleski pisac plodan u mnogim žanrovima, iako je danas najpoznatiji kao „otac znanstvene fantastike“ (1866-1946). Pisao je romane, pripovijetke, satire, biografije te društveno angažirane rasprave i članke (bio je socijalist, no s vremenom je postao sve skloniji pacifizmu), te je navodno rado polemizirao o Darwinovoj teoriji evolucije koju je kao školovani biolog gorljivo zagovarao.

Već je tijekom njegovog života postalo jasno da će mnoga njegova djela nagovijestiti stvarne događaje poput romana Otok doktora Moreaua (1896) koji je nagovijestio razvoj genetike, Vremenskog stroja (1895) i Nevidljivog čovjeka (1897) u kojem će se otvoriti zanimljiva pitanja na polju fizike, te Rata svjetova (1898) i Rata na nebu (1907) koji su, iako pripadaju žanru znanstvene fantastike, nagovijestili budućnost agresivnog razvoja vojne industrije i utrke u naoružanju.

Za svoj izniman doprinos književnosti čak je četiri puta bio nominiran za Nobelovu nagradu, iako je (navodno zbog svojih tada preradikalnih stavova) nikad nije osvojio.

Knjige

Nevidljivi čovjek [U PRIPREMI]Otok doktora Moreaua [U PRIPREMI]

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.