Wells, Herbert George
Fotografija: George Charles Beresford (1920)
<     >

Herbert George Wells

Engleski pisac plodan u mnogim žanrovima, iako je danas najpoznatiji kao ā€žotac znanstvene fantastikeā€œ (1866 ā€“ 1946). Napisao je brojne romane, pripovijetke, satire, biografije i druÅ”tveno angažirane rasprave i članke (bio je socijalist i s vremenom je postajao sve skloniji pacifizmu, mada ne i početkom Prvog svjetskog rata) te je navodno rado polemizirao o Darwinovoj teoriji evolucije, koju je kao Å”kolovani biolog gorljivo zagovarao. Bio je i jedan od najvažnijih britanskih zagovornika druÅ”tvenog progresivizma i socijalističkih doktrina.

Već je tijekom njegova života postalo jasno da će mnoga njegova djela nagovijestiti stvarne događaje, poput romanaĀ Otok doktora MoreauaĀ (1896) koji je nagovijestio razvoj genetike,Ā Vremenskog strojaĀ (1895) iĀ Nevidljivog čovjekaĀ (1897) u kojem će se otvoriti zanimljiva pitanja na polju fizike teĀ Rata svjetovaĀ (1898) iĀ Rata na nebuĀ (1907) koji su, iako pripadaju žanru znanstvene fantastike, nagovijestili budućnost agresivnog razvoja vojne industrije i utrke u naoružanju.

U većem broju djela Wells je druÅ”tveni kritičar, a ta je dimenzija njegova umjetničkog rada bila i najbolje prepoznata za njegova života. Romani Kipps: Priča o jednostavnoj duÅ”i (1905) i Povijest gospodina Pollyja (1910) dickensovskih su kvaliteta, uz nezanemarivu količinu komike.

Godine 1936. napisao je scenarij za film snimljen po predloŔku njegova romana Oblik stvari Ŕto dolaze.

Unatoč povremenim političkim otklonima i dominaciji mračnih i pesimističnih tema potkraj stvaralaÅ”tva, kod Wellsa dominira liberalni optimizam, kritika i odbacivanje viktorijanskih uzusa i propitkivanje etičkih i seksualnih normi ukorijenjenih tijekom 19. stoljeća.

Za svoj izniman doprinos književnosti čak je četiri puta bio nominiran za Nobelovu nagradu, iako je (navodno zbog svojih tada preradikalnih stavova) nikad nije osvojio.