Anarhizam i nasilje | Zbornik

IZJAVA ZA JAVNOST ANARHISTIČKOG CRNOG BLOKA

 

Izjava Crnog bloka R2K

Mi, članovi i članice Antidržavnog crnog bloka (ADCB; u originalu ASBB – Anti-Statist Black Bloc) dajemo sljedeću izjavu kako bi demantirali dezinformacije filadelfijske policije i izvještaje korporacijskih medija usmjerenih protiv nas.

ADCB poziva na stvaranje organiziranog pokreta protiv korporacijske i državne tiranije u Americi. Prepoznajemo probleme zbog kojih je siromašan radnički sloj društva izgubio kontrolu nad svojim zajednicama, kao i nad svojim osobnim životima. Demokratska i republikanska stranka sasvim jasno podržavaju društvene odnose u kojima se to nastavlja. Podržavajući smrtnu kaznu, militarizam, korporacije i smanjujući javnu potrošnju, između ostalog, ove stranke su dokazale, baš kao i sve ostale stranke, kako stavljaju profit iznad ljudi. Organizirajući crne blokove i koristeći direktnu akciju kao metodu, mi se suprotstavljamo ovom netolerantnom i neprihvatljivom sistemu.

Kao anarhisti i anarhistkinje vjerujemo kako je privatno vlasništvo krađa, a državno vlasništvo sredstvo za zaštitu korporacijskih interesa, te kako oboje mora biti uništeno zbog stvaranja društva baziranog na međusobnoj pomoći i osobnoj slobodi.

Sprejanjem zidova bojom transformiramo svoj stav o njima iz koncepta baziranog na novčanoj vrijednosti u praktičan koncept. U sistemu čija je jedina briga profit, naš najdjelotvorniji protest je udariti ugnjetače po džepu. Nanošenje ekonomske štete kroz oštećivanje vlasništva, kao jedan oblik strategije direktne akcije, je vrlo djelotvoran način za postizanje ovog cilja. Ovo nije samo teorija… ovo je činjenica. Od akcija Crnog bloka u Seattleu protiv WTO-a, diskusija o globalnom kapitalizmu i demokraciji je napokon ušla u javni diskurs. Na rubu smo nove društvene revolucije.

Na jučerašnjem protestu, članovi i članice ADCB-a su isključivo napadali policijsku i drugu državnu imovinu. ADCB nije napadao male dućane ili bilo koji drugi oblik osobnog vlasništva. Bitno je naglasiti kako postoje i druge organizacije i udruženja koja djeluju potpuno autonomno koristeći sličnu taktiku. Mi možemo biti odgovorni i odgovorne isključivo za NAŠE akcije. ADCB ne preuzima nikakvu odgovornost za štetu nanesenu malim dućanima ili vlasništvu radnika i radnica.

Druga, također krivo prezentirana taktika ADCB je nošenje crnih maski. Od kad je javnosti otkriveno postojanje projekta COINTELPRO sasvim je jasno kako mnoge državne organizacije prate i ometaju rad radikalnih grupa. To predstavlja prijetnju našoj osobnoj sigurnosti i našim slobodama. Zbog toga nosimo maske kako bi se zaštitili. Ne nosimo maske kako bi zastrašili javnost ili joj nanosili štetu. Također, nošenjem maski šaljemo poruku o našoj međusobnoj solidarnosti i jednakosti. Željno čekamo dan kada ćemo živjeti u društvu u kojemu nećemo morati nositi maske.

Solidarni smo i s ostalom braćom i sestrama koji i koje su jučer bili na protestu. Mi NISMO teroristi i nismo izolirana grupa. Predstavljamo koaliciju između različitih rasnih, klasnih, rodnih i političkih grupa koje su uistinu zainteresirane za stvaranje smislene demokracije i borbu protiv stvarnih terorista: korporacijske Amerike i policijske države. Mi nismo ti koji su bombardirali cijeli kvart uništavajući kuće i nebrojene uspomene. Nismo mi pucali u Roberta Browna ili tukli Thomasa Jonesa do smrti. Sve su to djela branitelja privatnog vlasništva – Filadelfijske policije. Dajemo podršku svim potlačenim narodima da organiziraju otpor protiv moći i privilegija. Naprijed u anarhističku društvenu revoluciju!!!

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.