Trobojno bijelo
258
 
Stipe Odak

Trobojno bijelo

[poezija] Biblioteka Online Trobojno bijelo Stipe Odaka, nagrađeno prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013. godine, već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.
Plast igala
255
 
Dinko Telećan

Plast igala

[poezija] Biblioteka Online Telećanova poezija razlikuje se od poezije mlađe pjesničke scene u Hrvatskoj, jer riječ je o pjesniku koji povezuje tradiciju i suvremeno. [...] Tradicija postaje izvor spoznaje, njeno poznavanje omogućuje igru jezikom, formom, a uostalom, kako i sam autor ističe, upravo igra jezikom, istraživanje njegovih mogućnosti i traganje za jednom jedinom riječi, je ono što čini bit pjesnikovanja.
Darija Žilić, Kolo
Divan dan za Drinkopoly
267
 
Marko Gregur

Divan dan za Drinkopoly

[proza] Biblioteka Online Gregurovi se likovi, u kojoj god dobi bili, dakle, ne zamaraju velikim pitanjima, nego svojim malim, svakodnevnim problemima, koji zapravo i čine život. Njihove su sudbine prikazane realistično i uvjerljivo, ali i s dozom imaginacije koja pospješuje estetski višak vrijednosti.
Mario Kolar, Vijenac
Nekoliko dana kolovoza
263
 
Mirjana Dugandžija

Nekoliko dana kolovoza

[proza] Biblioteka Online Ono što roman čini kudikamo ozbiljnijim od konkurencije i zaista vrednim čitanja jeste opis skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. Naratorka o njemu ne govori eksplicitno, ono se na dva tri mesta ostavlja kao mogućnost...
Vladimir Arsenić, e-novine
Minuta 88
260
 
Jurica Pavičić

Minuta 88

[proza] Biblioteka Online Pavičić govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu; on kroz zanimljivu priču na angažiran kritički način govori i o socijalnoj nepravdi koju donosi naš divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca. Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost.
Velimir Visković, Feral Tribune
Nevidljivi čovjek
261
 
Herbert George Wells

Nevidljivi čovjek

[proza] Biblioteka Online Kad u krčmu mjestašca u ruralnoj Engleskoj stupi sumnjiv stranac umotana lica i opremljen hrpom bočica, glasine će se proširiti onako kako to biva jedino na selu. Kasnije će se otkriti nevjerojatna sudbina tog došljaka upitnih namjera i surovog ponašanja. Napisan pod utjecajem dječje književnosti, ali sadržajem počesto mračan, roman Nevidljivi čovjek predstavlja nam jednog od prvih protagonista horor proze.
Otok doktora Moreaua
257
 
Herbert George Wells

Otok doktora Moreaua

[proza] Biblioteka Online Doktor Moreau arhetip je ludog znanstvenika, a njegov otok kojim, čini se, apsolutno vlada, krije užasavajuće plodove njegovih eksperimenata. Objavljen 1896., roman Otok doktora Moreaua ispleten je oko tema koje su zaokupljale znanstvenike i javnost toga vremena: vivisekciju, selekciju, Darwinovu teoriju evolucije.
Kratki izlet
265
 
Ratko Cvetnić

Kratki izlet
zapisi iz Domovinskog rata

[proza] Biblioteka Online Kratki izlet sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj - nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.