Pjevaj, Molly
362
 
Zrinka Posavec

Pjevaj, Molly

[poezija] Biblioteka Online Pjevaj, Molly predstavlja Zrinku Posavec kao posve formiranu pjesnikinju izrazito atmosferične slikovnosti te ekonomično rabljenih i jasnih metafora, zainteresiranu za narativiziranje, ali nimalo ovisnu o tome, sklonu izmjenama glasova, rodova, perspektiva, uronjenu u svijet prirode i predanu putopisnosti te nesuzdržanu u emotivnom i erotskom (samo)otkrivanju.
Damir Radić, Novosti
Teleidoskop
357
 
Andrijana Kos Lajtman

Teleidoskop

[poezija] Biblioteka Online Teleidoskop zapažena je i hvaljena zbirka poezije, koja, iskusniji čitatelj će već iz naslova naslutiti – nije samo to, naime, zbirka poezije. Riječ je o palimpsestu koji neprekidno propituje labilne granice proze i stiha, citata i izvornog teksta, otvorene i zatvorene forme. Govorila o smrti, ljubavi, žudnji, (književnoj) povijesti, autorici je uvijek u središtu zanimanja tekst (pisanje, čitanje) – njemu se vraća, kao što mu se i čitatelj vraća.
Pjesnički manifest
365
 
Tomislav Domović

Pjesnički manifest

[poezija] Biblioteka Online Pjesnički manifest značajna je, i kako naslov kaže, programatska zbirka Tomislava Domovića, jedno od ranih ostvarenja iz kojih se kasnije razgranao cjelokupni autorov opus. Objavljena prije četvrt stoljeća, a sada u drugom, proširenom izdanju, na najbolji način svjedoći o autorovoj vjeri u riječ, u pisanje, u poeziju. Riječ je o pretežito ljubavnom pismu izrazite osjetljivosti za metaforu, poredbu, asocijativno i donekle automatsko ulančavanje motiva.
Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju
370
 
Goran Rem

Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju

[poezija] Biblioteka Online U pozadini hitoidne zbirke pjesama Gorana Rema Netko na bubnjevima odsvira likovnu agoniju vrti se sondtrack sastavljen od četiriju studijskih albuma sisačkih The Bambi Molestersa. U dijalogu s navedenom playlistom, remasterizirajući većinom instrumentale, Rem ispisuje ono što je namjerno u njima izostavljeno – riječi, njihov tekstualni odjek.
Zbiljka
371
 
Miroslav Kirin

Zbiljka

[poezija] Biblioteka Online Zbiljka se kreće prostorom poezije od prošlosti do suvremenosti, od banalnih stvari do egzistencijalnih i ontoloških pitanja. Kirin sa Zbiljkom otvara dijalog i uvlači čitatelja u tekst, u pažljivo istraživanje široke lepeze pjesničkih izraza i različitih slojeva poezije. Ova zbirka ističe se formalnom raznovrsnošću i zavodljivošću tekstova, potvrđujući tako svoje konstitutivno mjesto unutar naglašeno poetički heterogene pjesničke produkcije.
Zib
354
 
Miroslav Mićanović

Zib

[poezija] Biblioteka Online Zib je svijet za sebe u kojemu se neprekidno izmjenjuju dva suprotna procesa – rast i raspadanje. Zib je mjesto u kojemu je stalna samo mogućnost pročišćenja tvari/tijela/jezika kroz bezbroj vraćanja i ponavljanja. Stoga je čitatelj već u početku u opasnosti da se putem kroz Zib negdje izgubi, raspline, oboli, zaplete, zaglibi u vodom natopljenom zemljištu. Valja ići oprezno, crticu po crticu čitati pjesnički prostor Ziba.
Izvještaj o nesreći
359
 
Jurica Pavičić

Izvještaj o nesreći

[proza] Biblioteka Online Iako je široj čitateljskoj publici poznat prije svega kao romanopisac, publicist i novinar, Jurica Pavičić ispisao je neke od ponajboljih suvremenih hrvatskih priča, a među njima se ističe, kako kvalitetnom tako i kvantitetom, upravo Izvještaj o nesreći, sabirući u sebi autorove najjače adute: kirurški precizno pripovijedanje i duboke a opet nenametljive uvide u ljudske sudbine.
Lomljenje vjetra
363
 
Edo Popović

Lomljenje vjetra

[proza] Biblioteka Online Popović se u ovoj knjizi predstavlja kao hladan kroničar. To nije razigrani i ironični ton hrvatskog pisca kakvog poznajemo iz Ponoćnog boogieja ili Izlaza Zagreb jug. Ovaj roman, tematski usidren u kritici globalizacije, mogao bi se nazvati i Ispovijest troje aktivista – čije je unutarnje poglede uzbudljivo čitati.
Der Tagesspiegel