Ekskurzija : roman kratkog daha | Neven Ušumović

BILJEŠKA

 

1 Evo primjera: Očito je da moj Mladac nije nikakav junak. Mladac je knjiški čovjek. Jednostavno, njime vlada nerazmrsivo pletivo nepropitanih stavova, stavova uzetih zdravo za gotovo od omiljenih pisaca. Ti stavovi ne samo da ga dovode u sukob s nejakim sobom, nego se i međusobno, sasvim očekivano, sukobe. Što je najgore, taj sukob zamjećuje samo onaj koji mog junaka iz dana u dan prati, a ne on sam, jer do sukoba ne dolazi u trenutku, nego tek kada se različiti trenuci, čak periodi njegovog života, stave jedan pokraj drugog. Kako mijenja knjige, tako mu se mijenja vladanje, iz dana u dan.Njegovo nejako i neprokušano sopstvo time se još tvrdokornije veže za te stavove – ali to je bilo prije, priznao mi je. Sada, a to je bilo od bitne važnosti za našu ljubavnu priču, prihvatao bi stav i onda ga iznosio kao svoj, ali samo da bi uhvatio reakciju drugih. Ukoliko bi povratni efekt bio jak, ostajao bi uz taj stav i tu je, što već nije mogao pratiti, otpočimalo zavođenje. U njegovoj samozagledanosti stravično je to da njega ne privlači osoba, nego upravo činjenica da nešto knjiško ima efekta na ono zbiljsko, odnosno da neka osoba njegovo knjiško prihvata kao njegovo zbiljsko. Ali time ga ne zavodi ta osoba, jer ona je ustvari zavedena, nego to knjiško, koje ga tjera da ga hrani dalje i dalje, vodeći ga do krajnjih granica, kao da će to na nekom fiktivnom konačnom kraju prouzročiti njegov vlastiti preobražaj iz knjiškog čovjeka u zbiljskog.

Njegova stiješnjena i nesigurna unutrašnjost ustvari je zbog toga bila neprestano podložna stavovima drugih o njemu. Svakome je prilazio s obrambenim osmijehom u strahu da ne dođe do neke riječi, neke geste u svjetlu koje bi se on pokazao kao “nešto drugo”.

I tako je bilo i sa zaljubljivanjem. Netko mu usput kaže: “Ona djevojka kaže da si ti OK!” i on onda počinje pratiti tu djevojku. Ukoliko to potraje, počinje uvjeravati sebe da je zaljubljen.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.