Meditacija Jesam | Zoran Stamenić

MANTRA[9]

 

Mantra je sredstvo koje se može upotrijebiti za buđenje naše spiritualne svijesti o putu preobrazbe našeg egocentričnog Ja u harmoniju Sebstva.[10] Može se izgovarati glasno, tiho i nečujno u mislima. Osnova glasnog izgovaranja mantre (npr. “om”) zvuk je koji varira od grubog do suptilnog. Kada je izgovaramo u sebi zvuka nema, ali njegova frekvencija ostaje u našim mislima i pomaže nam koncentrirati se samo na misao o njoj uz nečujnu frekvencije mantre (“ja sam”, “susila”, “budhi”, “dharma”, “subud” itd.).

Mantra je bitna kao sredstvo razvoja uma i oslobađanje duhovne energije. U indijskoj tradiciji često je istovjetna imenu božanstva ili neke osobe, sveta riječ ili dio himne.

Kada počinjemo ponavljati mantru često se javljaju različite misli. To nas ne treba brinuti. Od uma ne zahtijevajte da uvijek kad meditirate bude bistar, zadovoljan ili pasivan. Najvažnije je uskladiti se s umom i sagledavati, odnosno osvijesti čitav ovaj proces.

Kroz Svemir se šire raznovrsni titraji i valovi. Neki su nam zamjetljivi, a neki nisu. Zvuk mantre jedan je od njih, kada je glasno izgovaramo, jer ima razinu frekvencije koju čujemo kao zvuk. Kada ima višu razinu frekvencije postaje suptilan čujni ili nečujni zvuk, a najčešće samo misao kojom u ritmu disanja djelujemo na našu svijest i na nesvjesne dijelove psihe.

Ponavljanje mantre sinkronizirano s disanjem stvara kontinuirane, ritmične valove s velikim rasponom vibracija.

Spontano osjećanje i misaono ponavljanje mantre bez zvuka napredniji je oblik meditacije, kao što je meditacija napredniji oblik autogenoga treninga.

Misaoni proces ima nama neshvatljivo malu energiju, ali ipak postojeću i bitnu za naš svakodnevni život. Ona ima svoja kvalitativna i kvantitativna obilježja, koja sukcesivnim ponavljanjem određenih stanja svijesti stvaraju trajne fiziološke promjene uma. Svako iskustvo i učenje inicira odgovarajuće fiziološke promjena, a određeni tip iskustva ciljano dovodi upravo do promjena koje želimo postići.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.