Meditacija Jesam | Zoran Stamenić

PHILOSOPHIA PERENNIS

 

Aldous Huxley počinje uvod u The Perenial Philosophy objašnjavajući genezu naziva i značenja sintagme philosophia perennis. “Izraz ‘philosophia perennis’ skovao je Leibniz; ali predmet na koji se odnosi – metafizika, koja priznaje supstancijalnu važnost božanske realnosti za svijet stvari života i duha; psihologija, koja u duši nalazi nešto slično, ili čak identično s božanskom realnošću; etika, koja krajnji cilj čovjeka vidi u spoznaji imanentnog i transcedentalnog dna cjeline bitka – ta je tema od pamtivijeka univerzalna.” (19) Huxley ističe da promjene u fiziološkom ili intelektualnom biću subjekta spoznaje nisu dovoljne za njegovu spoznaju, jer ono što spoznajemo zavisi i od onoga što kao moralna bića izaberemo da i sami postanemo.

Njegov se brat Julian Huxley, biolog i prvi predsjednik UNESCO-a, tražeći temelj nove prirodne religije zalagao za humanističku religiju u kojoj će se umjesto o vječnosti razmišljati o smislu trajnosti procesa. (20) Smatra da prirodna religija bez Boga i vječnosti nalazi opravdanje svoga specifičnog smisla u mogućnosti da transcendira ograničenja čovjekovog sitnog sekularnog ega putem meditacije i introverzije, u povlačenju iz sekularnog poslovnog svijeta radi preporoda u konstruktivnoj cjelini. Navodi Whiteheadovu definiciju koja polazi od “puta pročišćenja”, u biti najstarije indijske definicije religije: “Religija je ono što pojedinac čini sa svojom vlastitom osamljenošću… Takva je religija osamljenost radi zadubljenosti, a ako niste nikad zadubljeni i osamljeni, onda niste nikada ni religiozni”, jer je religija snaga uvjerenja koja pročišćava unutrašnje dijelove čovjeka. Ova snaga izvire iz prodorne iskrenosti, bez koje nema vjerske vrline. Stoga možemo zaključiti da je religija moguća i bez spominjanja Boga, najpoznatiji primjer je budizam, ali je besmislena bez iskrenosti. Zen budizam, kao najfiniji derivat mahajana budizma u tom je pogledu još bolji primjer, jer u svojoj suštini izlazi iz okvira budizma kao religije, iako najbolje predstavlja učenje Buddhe Sakyamunija.

Polazeći od “povijesne činjenice razdoblja velikih ličnosti, kakvo je bilo od 6. do 4. stoljeća u Grčkoj, Indiji i Kini” Karl Jaspers (17) u svojem posljednjem i najopsežnijem nedovršenom nastojanju dosezanja philosophiae perennis napušta dotadašnji europocentristički stav i pokušava odrediti nove kriterije razvrstavanja velikih filozofa po unutarnjem značaju njihove misli u svjetskim razmjerima i prevladati nedostatke i predrasude prostorno-vremenskih ograničenja. Na taj način je otpočela kritika Hegelove filozofije koja je razvojne misli svodila u jednosmjeran tok čiji je dijalektički napon trebalo, prema Hegelovoj Fenomenologiji duha, ograničiti samo na prevladavanje polariteta “poganstva” i “kršćanstva” dokidanjem prvoga u romantičnoj transformaciji drugoga. Uvođenjem philosophiae perennis tri tisuće godina povijesti filozofije postaju jedna jedinstvena sadašnjost. Radi iskrenog i istinitog sagledavanja smisla trajanja procesa K. Jaspers ističe: “Tri tisuće godina povijesti filozofije izražava se kao jedna jedinstvena sadašnjost. Mnogostrukost vidova koje je izgradila filozofijska misao kriju u sebi jednu istinu. Hegel je prvi nastojao shvatiti jedinstvo tog mišljenja, ali je to učinio tako da je sve što je bilo ranije za njega postalo tek prethodnim stupnjem i djelomičnom istinom u odnosu prema njegovoj vlastitoj filozofiji. Nama je, međutim, važno da savršenstvo koje filozofija dosegne u svakom pojedinom razdoblju usvojimo tako da ostanemo u stalno obnavljanoj vezi s velikim pojavama prošlosti, ne kao s nadmašenim, nego kao suvremenim tvorevinama. Samo onda kada je sva filozofija suvremena ona spoznaje svoju sadašnju bit kao pojavu iskona, spoznajući neminovnost univerzalne predaje… Tada ona u vremenskom prijelazu spoznaje suvremenost i istovremenost bitne istine philosophiae perennis, koja svakom vremenu gasi vremenitost.” (21)

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.