Meditacija Jesam | Zoran Stamenić

ZAKLJUČAK

 

Sigmund Freud je prvi razjasnio potrebu psihoanalize i razumijevanja nesvjesnog. Dokazao je da nesvjesni dijelovi psihe sadrže osobna iskustva i želje koje su bile potisnute iz svjesnih dijelova. Njegov doprinos predstavlja izuzetan pomak u razumijevanju ljudske psihe, ali tek Jungovo otkriće kolektivnog nesvjesnog objašnjava zašto se naše nesvjesno može sastojati i od materijala koji nikada prije nisu dotakli našu svijest. Dublje razine uma za njega su objektivne, jer pripadaju cijeloj ljudskoj vrsti, a ne samo osobnom i subjektivnom vlasništvu neke osobe. Nesvjesne su jer postoje u za nas skrivenom obliku, koji nije dostupan našoj pažnji. Poput neke šifrirane poruke koja se ne može izravno razumjeti, najdublje nesvjesne razine ne mogu izravno doći do naše svijesti. Prema Jungovom mišljenju kolektivno nesvjesne kao i individualno nesvjesne razine postoje u našoj psihi i posredno se manifestiraju.

Trening meditacije stoga je od izuzetne važnosti, jer s jedne strane daje mogućnost poniranja u nesvjesne sfere, a s druge strane proširuje našu svijest i ujedno čisti podsvijest, koja je kao dio nesvjesnoga dijela psihe ispunjena između ostaloga i stresom iz bližih i ranijih razdoblja života.

Meditaciju možemo usporediti s punjenjem akumulatora (meditacija u idealnim uvjetima ili pak suboptimalnim uvjetima, npr. ponavljam mantru dok perem suđe, šećem, vozim se u tramvaju), a primjenu možemo usporediti s trenutkom kada u sebi prizovem mantru da bih se othrvao tuđim frustracijama, ili pak vlastitom stresu koji nastaje uslijed nekog nepovoljnoga ishoda i događanja. Što duže prakticiramo meditaciju, to je i sposobnost eliminacije stresa veća. Zato je dobro redovno meditirati dva puta dnevno. Posljedice su dvojake: dnevno održavamo vedrinu duha i spokoj, a dugoročno jačamo psihosomatsku sposobnost prevladavanja stresa.

Zaključimo, meditacija je punjenje psihičkom energijom, a dnevna aktivnost je trošenje energije. Jaki stres ćemo brže i bezbolnije prevladati, ako odmah po njegovoj manifestaciji, koja sužava našu svjesnost, reagiramo prizivanjem i ponavljanjem mantre, što proširuje našu svjesnost izvan njezinog bolnog fokusiranja na problem, koji nas u tom trenutku muči.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.