Rajske ptice | Neven Ušumović

MOJA LJUBAV SVIRA BAS U DOOMAGU

 

1.

Sjedio sam tako, gledao gospođu Anitu u zatiljak, dok je ona svoj pogled vezala za TV-ekran, ne obazirući se na moju malenkost. Kao da sam sjedio u nekom poslovnom uredu – a ne u malenoj dnevnoj sobi (praktično kuhinji), na šestom katu nebodera na Markovcu – u uredu gdje bešćutna tajnica, zaokupljena isključivo održavanjem svoje perfektne frizure i sivkastomodre bluze, simulira zaposlenost. Naime, svako malo gospođa Anita provjeravala je svojim očuvanim, dugim prstima čvrstinu svojih pramenova i sigurnim, hitrim potezima uklanjala nabore na kostimu.

Stan je bio pretjerano zagrijan. Sapunica koju je gospođa Anita gledala na meni nepoznatom slovenskom kanalu, bila je očajna. Kroz prozore se nije moglo gledati, vani je magla nemilosrdno zastirala pogled na koparski zaljev, koji se s ovog kata inače, vjerujem, lijepo mogao vidjeti.

Nasjeo sam na oglas. Tko mi je kriv kad se smucam i zirkam po gradu, od plakata do plakatića, umjesto da nađem nekakav normalan posao, kao gospođa Anita, recimo. Iznenada, osjetivši valjda zračak udivljenosti s moje strane, dotična mi uputi milosrdni pogled.

„Gospodine Tibore” rekla mi je svojim beogradskim naglaskom, koji sam još pri upoznavanju zamijetio, „ne znam šta da vam kažem. Baš bi bilo lepo da Attila nauči da govori mađarski, ali koliko ga ja znam, pre će biti da je on lepio te oglase po gradu samo zato da se pravi važan, da se vidi kako je on poseban, kako je on nešto drugo. I da, onaj njegov heavy metal rukopis, kitnjasti košmar.” Ni ja nisam znao što da joj kažem. Tajnici Aniti slagao sam kako imam puno posla, kako mi se žuri, i tako to, više nisam mogao čekati. Već na vratima, ipak sam dodao da – ako sve nije samo hec [1]– podsjeti Attilu da ima moj broj mobitela. Promrmljala je nešto i pozdravila me na mađarskom. Viszlát!

 

2.

Bio je to već drugi tjedan guste zimske magle. Avioni s talijanske strane nisu polijetali, automobili su kao psi režali gradskim cestama gotovo nevidljivi za pješake. Gore, na Markovcu, neboderi su izgubili katove. Vraćajući se iz Mercatora, svaki bih put zastao pred ulazom u svoju zgradu: na ramena bi mi se spustila vlažna i mrzla vreća nelagode, kao da ulazim u plinsku komoru, a ne u topli stančić na osmom katu.

Meni nije trebalo puno za takvo raspoloženje. Volio sam pri intimnijim upoznavanjima pričati kako sam odrastao u mađarskom kampu za hrvatske prognanike u Nagyatádu, pridajući svemu tome takvu težinu kao da sam bio u četničkom zarobljeništvu. A sve to nije bilo tako strašno. Barem ne u usporedbi s plinskim komorama. Čak nas je u proljeće 1992. godine posjetila i Lady Diana!

Ipak, s mukom sam ulazio sada, ovih dana, u svoj stan, radije sam se skitao po Markovcu i starom gradu, svraćajući katkad u kafiće na čaj s rumom. Nakon još jedne neuspjele ljubavi, teško mi je padala samoća.

Tako sam, jednom, prolazeći pokraj talijanske gimnazije i MKC-a­[2], naišao na plakat za koji sam u prvi mah pomislio da je tek jedan od jeftinih Breceljevih plakata za kakvu death metal večer. Međutim, ispod raširenih krila zmaja, zmaja koji je sjedio na ljudskim lubanjama kao da su to jaja, bio je kratak oglas: IŠČEM UČITELJA ZA PRIVATNI POUK IZ MADŽARŠČINE, a ispod njega „resice” s imenom autora oglasa, Attile, i s brojem njegova mobitela. Oglas sam u prvi mah povezao s talijanskom gimnazijom, možda je to neki Attilio koji mađarsko ime koristi kao pseudonim. Ali opet, budući da u talijansku gimnaziju, kako mi kaže moj susjed Gianluca, idu svi oni pripadnici manjina čiji roditelji ne žele da im djeca prolaze slovenski dril: Bosanci, Srbi, Albanci, Hrvati, pomislio sam kako je možda u pitanju neki Vojvođanin koji zna nešto mađarskog, ili čak – nešto me zagrijalo oko srca kad sam to pomislio – zemljak iz Baranje!

Na to me je navodila već i činjenica da na oglasu nije bilo ni riječi talijanskog. Broj mobitela, dakako, ništa nije otkrivao; podsmjehnuo sam se sam sebi kad sam shvatio da tražim nekakvo dodatno značenje, signal u zbroju znamenki, čemu već. Skrasio sam se Pri Mariji, u okrepčevalnici kraj Brola, čaj mi je svojom blagotvornom parom dražio nosnice. Nazvao sam, iako je žamor bio toliki da sam ga teško mogao nadglasati. I onda taj glas iz mobitela; Attila je govorio vrlo čudan slovenski, pitao sam ga je li Mađar, reče, stid ga je to reći, jest, ali ne zna ni riječi mađarskog. „Pa odakle si?” pitao sam ga. „Iz Beograda”, kaže. „Mađar iz Beograda?” ponovio sam još jednom. „Tako je.” „O pa onda možemo preći na hrvatski!” rekao sam, ne bez ironije. Zbunjeno je odgovorio: „Seveda[3].”

Dao mi je adresu na Markovcu, gotovo u mojem susjedstvu, i ja sam već sljedeći dan pokucao na vrata s prezimenom Kovács; i sjedio uzalud kraj fatalne gospođe Anite. Ona se nije trudila govoriti slovenski, točnije, uopće se nije trudila govoriti, čak ni srpski.

 

3.

U sljedećem pokušaju sve je bilo drugačije. Attila je bio kod kuće, teta Anita se neprestano osmjehivala, odmah smo prešli na ti. Magla se digla; čak mi je malo i nedostajala.

Stajao sam, odobrovoljen Anitinom naklonošću, ispred vrata Attiline sobe. Na vratima je pisalo: НЕЗАПОСЛЕНИМА УЛАЗ ЗАБРАЊЕН! Teta Anita je priskočila s objašnjenjem:

„Ne obaziri se na to, to je naša interna fora. Evo dve sam godine u penziji, a Attila me još uvek gnjavi jer uživam u svojoj nezaposlenosti. Videćeš, njegova soba je prava labaratorija. On radi, hoću da kažem.”

Uzvratio sam Aniti osmijeh, tko bi za nju rekao da je umirovljenica: skladne građe, gipkih pokreta, okretna, snažna, čak je i njen miris imao u sebi nešto zamamno, proljetno. Pokucao sam na vrata i bez čekanja otvorio.

„Ufff.”

Našao sam se u popriličnom mraku. Tek je u jednom kutu pulsiralo crveno svjetlo, ekran, računalni monitor ustvari. Jasno se nazirao i Attilin profil; slušalice su mu bile na ušima i bio je potpuno zaokupljen svojim „radom”. Imao sam osjećaj da sam napravio krivi potez, umjesto da uđem u sobu, našao sam se u nečijoj utrobi. Iz mraka, u crvenom odsjaju, svuda oko mene nazirala su se krila: krila anđela, zmajeva krila, krila šišmiša. Kako sam se približavao Attili, pogled mi je privlačio natpis iznad njegove glave, slova s kojih se slijevala krv: AUTOPSY.

Prišao sam mu, stavio ruku na rame. Bez ikakvog trzaja, polako je preusmjerio pozornost s ekrana na mene.

„A, tu ste Tibore.”

Spustio je slušalice, rukovali smo se. Ustao je i upalio svjetlo.

Tek sada sam bio napadnut užasavajućim slikama sa svih strana. Otvorene, zubate čeljusti čudovišta, razmrskane lubanje, naopaki križevi, sablasna groblja, monasi s električnim gitarama. „Paradise Lost”, pročitao sam naglas s čuđenjem i nostalgijom: isti takav natpis, stajao je kao grafit barem desetak godina u glavnoj ulici moga bivšeg grada.

„Uvijek sam htio pitati, to je ime nekog benda?”„Ahm”, potvrdio je kimanjem glave. „Ali, bitna je fotografija, to je Seth, grčki fotograf, slikar. Moj omiljeni.” Da, ovaj dio sobe odskakao je po dojmljivosti. Zagledao sam se u neku povijenu anđeosku plesačicu, kroz čiji su hrbat ritmično izbijale oštrice sječiva, kao da je iznutra zahvaćena cirkularom.

„Evo pogledaj ovde,” pozvao me s oduševljenjem na drugi kraj sobe – sva distanca između nas očigledno je već nestala, „zbog njega želim da naučim mađarski. On peva na mađarskom, ime mu je Attila Csihar.” Približio sam se velikoj zelenkastoj fotografiji. Znao sam već da ne mogu očekivati plakat nekog simpatičnog metalca, Alena Islamovića na primjer, ali ovo je bilo ipak previše. Kao Grünewaldov Isus: močvarno zelen, s vijencem trnja u kosi, ali i po cijelom tijelu, trnje, trnje i različiti plastični otpaci s ulice koji su mu mjestimično pokrivali kožu umjesto odjeće.

„Isus-mutant!” rekoh na glas. „Za njega je malo reći da je rongyos!”

„Kako, kako?” upita Attila, čim je čuo mađarsku riječ.

„Učimo: rongyos – odrpanac.”

„Pamtim, baš mi znači ta reč!”

„A reci mi, taj Csihar, nadam se da se ne zanosiš time da ćemo raditi njegove stihove, krikove, što god…” nisam se više mogao susprezati, morao sam pokazati makar trunčicu gađenja.

„Ma ne, ne”, reče stidljivo. „Samo jedna reč, naslov jedne pesme.”

„Kako misliš, samo jedna riječ!?”

„Evo, čekaj, odmah ću da ti pokažem.”

Izvukao je CD, iz hrpice koja mu je bila pokraj računala i okrenuo poleđinu omota. Sve je uglavnom pisalo na engleskom, ali pod brojem dva pisalo je: Megszentségtelenéthetetlenségeskedéseitekért.

„Ihaaaj!” počeo sam se smijati. Attilu je to malo poljuljalo.

„Šta? Zar to nije mađarski? Možda ne znači ništa?”

Morao sam ga umiriti.

„Attila, sve je u redu. Znači to, znači. Ali morat ćeš baš zapeti, da bi to razumio. Dogovoreno!?”

„Važi!!!”

 

4.

Mjeseci su prolazili u druženju; Attila je bio pravi lijek za moju usamljenost. Možda taj osjećaj: a sad, sve ispočetka! Čak sam zavolio i Anitu! Previše. Jedne noći usnuo sam kako ustaje i obrće leđa svom TV-ekranu, čavrlja nešto veselo sa mnom i polako se rješava svih tih njenih savršenih, kao salivenih komada odjeće. Već u sljedećoj sceni ja ležim, a ona mi vršcima grudi klizi od pupka do usana, završavajući svoj put na mojoj desnoj ušnoj školjki. Trgao sam se iz sna s dobro poznatim osjećajem ugroženosti, međutim, sada ga je prvi put pratio i okus opojne slatkoće.

Da se vratim na temu, ronio sam odavno po dubinama usamljenosti i Attila mi je trebao – a izgleda i ja njemu. Sati i mjeseci podučavanja mađarskog prolazili su po uobičajenoj špranci. Pozvonio bih Kovácsevima, otvarala bi uvijek Anita, uvijek čila, uvijek u drugom kostimu, te bih se nakon nekoliko kurtoaznih (vrijeme će pokazati, sve zavodljivijih) replika, uputio u utrobu Attiline sobe. Attili je dobro išlo, već nakon mjesec dana mogao je razumjeti kako se na mađarskom od pridjeva szent dolazi do imenice szentség[4]; sljedeći mjesec već mu je bila jasna uloga prefiksa meg u imenici megszentség; a mjesec dana nakon toga već je bio oduševljen negativnim značenjem sufiksa u konstrukciji megszentségtelen!

Međutim, dalje nije išlo, bili smo već dobrano zašli u proljeće, što je u Attilinom svijetu označavalo početak intenzivnijeg koncertiranja na otvorenom, čak i za death metalce poput njega. Da, nešto sam i ja naučio od Attile: na sve me je načine pokušao uvjeriti kako on sluša najbolji metal. Istina i nije me bilo tako teško pridobiti, ja sam od pokojnog starijeg brata naslijedio tuce kaseta Swansa, koje je nasnimio još 80-ih dok je studirao u Osijeku, pa sam imao sentimentalni priključak na taj sakralno-infernalni artizam. Attila je pao na Swanse, naravno, to nije metal i on nikada nije čuo za njih, ali priznao je, bili su bolji od većine njegovih omiljenih bendova; učvrstio sam svoj autoritet učitelja kod njega!

Ipak, u posljednje vrijeme nismo se previše bavili mađarskim jezikom i metalom, glavna tema bila su nam golf-igrališta. I golf je, dakako, bio zaobilaznica, ali s Attilom se nije moglo izravno govoriti o njegovoj glavnoj preokupaciji. Sve je vodilo prema tome, ali sretan trenutak našeg druženja dogodio se ipak tek u momentu kada sam među gomilom plakata u njegovoj sobi uočio jednu malenu izdvojenu skupinu fotografija, a na njima vilinsko žensko lice, uvijek pokraj tri ljepuškasta, u crno obojana i odjevena dugokosa mladića.

„Tko je ovo?” upitao sam, skoro rastreseno.

Doomag,” reče Attila, „doom metal bend iz Umaga.”

„Ma, ne pitam te to! Za nju te pitam. Znaš nešto o njoj?”

Attila me pogleda, kao s nekom nevjericom. „Zašto?”

„Kako zašto?”

„Mislim, zašto me to pitaš?”

„Čekaj, u čemu je problem?” uzvratih mu, već pomalo iznerviran.

„Pa to je Anamarija. Mislim, ne znam odakle ti znaš, zašto me zapitkuješ?”

„Što odakle ja znam, pa ja sam tebe pitao, ja ne znam ništa!”

„Dobro, reći ću ti, zaljubljen sam u nju.”

„Pa to je očigledno!!!” nasmijao sam se. „Baš lijepo, stvarno si mi uljepšao dan. Znači, to ti je djevojka?”

„Pričaš gluposti. Kako da mi bude devojka? Ona je u Hrvatskoj… Znamo se onako, preko Facebooka, chata. Možda tek sad, 6. maja… Za dan grada, Doomag nastupa s još nekim bendovima iz Umaga i Buja, dobili su ozvučenje, pa svi zajedno protestiraju protiv izgradnje novih golf-terena u Istri.”

„Hej, pa idemo!!! Moram je upoznati!”

I borba protiv golfa. Odmah sam se zapalio. To je valjda dio mog luzerskog komunističkog odgoja, otac nam je prenio mržnju prema svom tom buržujskom luksuzu: golf, jahte, lov, fuj!!!. Attila mi je pokazao stranicu Doomaga na MySpaceu i s oduševljenjem mi pustio antigolf­stvar koju su nedavno snimili.

Dobro, malo sam se ohladio, pjevač je nešto cvilio na engleskom, a ostali su pravili buku.

Anamarija je, ipak, svakako, bila vrijedna Attilinih satova mađarskog. Nismo više učili ništa, Attilu sam zamolio da me ne vrijeđa više s tim plaćanjem (ionako sam već svaki treći dan bio Aniti na ručku). Pokušao sam od Attile izvući ima li Anamarija nekoga. Pa kakve to poruke razmjenjuju Attila i ona, kakva je to veza.

S druge strane, pripremali smo se za antigolf festival, moje je bilo da dođem do automobila. Preko znančevog znanca došao sam do fiat una s pulskom registracijom; ja sam imao hrvatsku putovnicu s adresom u Belom Manastiru, i tu je moglo biti problema; padali su savjeti na koji ću prijelaz, Sečovlje ili ipak Dragonja, svatko je imao svoja iskustva, a ja nikakva. Bojao sam se granice i hrvatske policije godinama, imao sam svoj mir u Kopru. Ali vrijeme je bilo da taj strah napokon istresem iz sebe. Na heavy metal koncertu!

 

5.

„OK, sad mi čitaj”, rekao sam Attili kad smo prošli izolsku bolnicu. Spuštali smo se s Markovca, Izola je pred nama sjala u svom svibanjskom blještavilu.

„Ima tu više tekstova,” reče Attila koji je sjedio iza, „nadam se da Branka čitanje ne dekoncentriše dok vozi.” Branko, Attilin prijatelj-metalac, vozio je naš fiat uno, uslužno i tiho.

„Slušajte ovo, ovo je udarno: ‘Pod jedan, golf je okupator ruralnog prostora; pod dva, golf uništava staništa sitnijih životinja i krupnije životinje prisiljava na promjenu staništa izvan okupiranog područja; tri, golf troši enormne količine vode i iscrpljuje vodne zalihe; četiri, golf zagađuje tlo i podzemne vode pesticidima – upotreba pesticida tri puta je veća nego u poljoprivrednoj proizvodnji; pet, golf urbanizira visokovrijedno poljoprivredno zemljište!’”

„Ihaa!” uzviknuo sam. „U pet koraka svi argumenti protiv golfa. Čovječe, biblija! To je letak koji će se dijeliti u Umagu?”

„Da, da”, reče Attila ponosno, kao da je on napisao taj letak. „Ima tu još kojekakvih detalja. Pazi ovo: ‘U podnožju srednjovjekovnog gradića Motovuna i u dolini rijeke Mirne planira se izgradnja golf­kompleksa Brkač s četiristo devedeset i osam postelja u šezdeset i sedam vila i apartmana! Turističko naselje u sedam raspršenih cjelina, gospodarske zgrade, konferencijski centar kapaciteta dvjesta pedeset osoba…’”

„Jebote! Novo mjesto za koncerte!” reče Branko sarkastično.

„Eee! Death metal fešta, takoj[5]!” uzviknuo sam.

„Ima dalje: ‘Wellness centar, parkiralište sa šesto i tri mjesta…’”

„Šesto tri!? Tri za nas!?”

„Dvadeset i jedno jezero!”

„Ma daj, sereš!”

„Dvadeset i jedno jezero, plus dva akumulacijska!!!”

„Merhaba! Kako je ono rečeno: ‘golf troši enormne količine vode’?”

„I pazi za kraj: ‘sve će se graditi u suvremenoj arhitektonskoj maniri’.”

„Pa da, to su ljudi lijepih manira, nema druženja sa stokom i balvanima.”

„A mi svi seljačine za njih!” dobaci opet Branko. „Masni dugokosi primitivci.”

„Pravac Umag, allegro barbaro!” viknuo sam bijesno.

A stvar za mene, zbog sasvim drugih razloga, uopće nije bila naivna. Bojao sam se prijelaza preko granice. Moj boravak svodio se na ilegalne marifetluke, ljepše rečeno neprijavljene geste preživljavanja u deželi. Spašavao me davno započeti studij teologije u Ljubljani, izbjeglička prošlost i vjerojatno moj anđeo zaštitnik, Lady Diana. Prema Hrvatskoj nisam gajio nikakav zavičajni sentiment, dapače, dugovao sam joj nešto žive sile u borbi protiv neprijatelja. Žao mi je, ali u to vrijeme osjećao sam se dovoljno mrtvim i svoje sam ufanje povjerio Bogu, meditirajući na sigurnom: na mostovima u centru Ljubljane. Jedino što sam osjećao sada, nelagodno je basiranje srca u sljepoočnicama; dobro, ajde, i grižnju savjesti.

 

6.

Prošli smo Sečovlje, mostić preko Dragonje, aerodrom. Na prijelazu nije bilo nikoga, osim carinika i policije. Ignorirali su nas i Slovenci i Hrvati, prolazili smo kao nož kroz maslac. Tu je jedino Joras bio tvrd orah. „Tudi tukaj je Slovenija!!!” – vikali smo vozeći se prema Umagu.

Branko je vozio kao domaći, u nekoliko minuta bili smo na umaškom parkiralištu iza Konzuma, pokraj školskog rukometnog terena gdje se održavao koncert.

„Umažani su ludi za rukometom,” tvrdio je naš šofer poput turističkog vodiča, „Červar, trener hrvatske rukometne reprezentacije, porijeklom je iz Umaga: Mago di Umago!” Smijali smo se kao napušeni.

Nismo ni primijetili da smo upali u masu tinejdžera. Koncert je dakako bio besplatan i motalo se tu stotinjak mlađih ljudi: većinom mladih, neutralne modne opredijeljenosti, samo je pleme metalaca bilo prepoznatljivo i izdvojeno pred stejdžom, a stari bajkeri nadmeno su se smješkali sa strane, kraj improviziranog šanka gdje se točilo pivo.

Ja sam se osvrtao ne bih li našao još antigolf materijala, postao sam ovisnik o tome. I zaista, našao sam neku vrstu info­punkta sa simpatičnim djevojčicama, uzeo nekoliko papirića i nevoljko krenuo natrag prema mjestu zbivanja. Nakon nekoliko koraka zaustavio sam se s divljenjem. S tog se mjesta otvarao savršen pogled na scenu: cijela pozornica izgledala je kao golema ribarska brodica, zaglibljena u nekom rafinerijskom zamrljanom plićaku. Kakve je to imalo veze s golfom, nije mi bilo jasno. Sve je bilo katranski masno, prljave, u crno obojane ribarske mreže visjele su s visokih prečki iznad scene. Njihov ulov bili su neki govnasti crni predmeti, više goleme muhe nego pedoče[6]. Na platnu iznad bubnjarske stolice pisalo je: FRUTTI DI MARE.

„Bravo!” spontano sam uzviknuo od oduševljenja, Attila me je čuo i primio za ruku: „Tibore, dobri su, a?” „Face su”, rekoh.

Attila me povukao bliže sebi: „Eno ih vidiš, Doomag.” Tako je, sa strane, s gitarama u rukama, gore na sceni, bio je naš bend. Zajedno s Attilom tražio sam Anamarijin pogled, ali ona je odsutno gledala u najvišeg među njima.

„Kako se zove visoki?” pitao sam Attilu. „Andrea. On je vođa benda. Njegovi su tekstovi, muzika, novac za studijske snimke…” Andrea se okrenuo licem prema publici, prema nama, i nježno, rukom, svojim čarobnjačkim prstima, sklonio kosu s lica. Oteo mu se osmijeh, to baš nije išlo uz glazbu koju sviraju.

„Sviđa mi se taj Andrea”, rekoh spontano.

„Vodi ga kući kad ti se sviđa!” reče ljutito Attila. „Niko srećniji od mene. Ako se ne varam, on i Anamarija su u vezi.” „Ah”, intonirah tužno. „Otud, znači, žensko u bendu.” „Ma ne, ona jedino zna da svira među njima, videćeš. Iako svira bas, glavni rifovi su njeni. Ona jedino ide u muzičku, putuje u Pulu, tamo ima dobrog profesora gitare.”

„To ti je sve ona rekla?”

„A ko drugi!?”

Stalno sam zaboravljao da se Attila i Anamarija nikad nisu sreli. Tako sam se dobro osjećao ovdje, da mi se činilo kao da smo svi jedna ekipa, kao da se svi dobro znamo. A trebalo je prići.

 

7.

Bez ikakvog dogovora, a kamoli strategije, mjesec dana nakon koncerta Attila i ja smo već razvili taktiku za osvajanje Anamarije. Meni se Andrea zaista sviđao, onako platonski, a primijetio sam, nakon nekoliko zajedničkih tuluma, da se i on traži, da želi eksperimentirati, da ga privlači jedna takva, ajde recimo, intelektualna muška veza. Počeli smo izlaziti; u koparsku pivnicu Lord Byron, ili bih ja nekako došao do Umaga, pa bismo sjeli u Buoni Amici; samo nas dvojica.

To nam je pokazalo da između Andree i Anamarije ne postoji ništa ozbiljno. Međusobna tinejdžerska fasciniranost; neobična – ili uobičajena? – klackalica zadirkivanja, igra podčinjavanja, odnosno dominacije, i to u oba smjera. Anamarija se divila upućenosti koju je Andrea pokazivao u stvarima koje se tiču metala, njegovoj perfekcionističkoj kreativnosti; Andrea je, pak, kako mi je sam rekao, bio lud za Anamarijinim buntom, to je bilo veće od nje, taj bunt neposredan i neukrotiv poput smijeha. Ali među njima ono jedinstveno bila je „energija”, povjerenje koje je i držalo bend na okupu.

Anamarija na basu bila je kraljica, osnovna glazbena linija bila je njezina, Andrea je bio tek kao lutak na koncu, marioneta koju trzaju ti nepredvidljivi, naizgled aritmični bas­akcenti, nagli udari buke. Anamarija je za basom bila neodoljiva, svaka njezina gesta: korak naprijed, naglo povlačenje instrumenta o stalak mikrofona, uzvik ili krik koji bi ispustila lica skrivena iza gustih pramenova kose… to nas je sve doticalo tamo gdje smo najosjetljiviji, mene, Andreu, a pogotovo dragog Attilu.

Anamarija se brzo snašla s Attilom; svojima kod kuće rekla je kako je profesor Crnobori počeo raditi u koparskoj glazbenoj školi, pa mu eto baš odgovara da barem jednom tjedno ima u Kopru sat s njom. Da stvar bude uvjerljivija, sam je Crnobori dolazio po nju iz Pule i ostavljao je u Kopru, da bi zatim nastavio za Trst gdje je imao probu sa svojim gitarističkim kvartetom. Anamarija bi u Kopru najčešće prespavala kod prijateljice Anite, tako je govorila roditeljima.

Anitu je sve to veselilo, ali opet, čitao sam to više iz njenih neprikladnih pokreta, rečeničnih naglasaka, kao da je bila ljubomorna na Attilu, zavidna. Malo ju je sve to nerviralo, bilo je najviše što bi mi rekla u naglim zaključcima naših razgovora. Ja sam napokon dobio neki posao u novootvorenom DM-u, pa više nisam imao toliko vremena za Attilinu priču; čak i kad bih dolazio kod Kovácsevih, pazio bih da moj prijatelj nije kod kuće, radije sam sjedio i brbljao s Anitom uz kavu, ili vino, kako smo već bili raspoloženi.

Jednog dana uvela me je u Attilinu sobu, potiho, kao da se u njoj krije zmajevo mladunče. Prozor, koji dotada od plakata uopće nisam primijetio, bio je širom otvoren. Zidovi su pak bili gotovo goli, bijeli, svi su se šišmiši razbježali, ni traga od Sethovih perverzija, proburaženih plesačica; uklonjen je čak i Isus-Csihar. Na jednom zidu bili su samo papiri s orijentalnim prizorima nacrtanim kemijskom. Anita mi nije morala reći da su to Anamarijini radovi: pusti istočnjački gradovi, dovedeni do filigranske apstrakcije, iza svakog prozora ženska tuga, čežnja. Na jednom većem papiru prepoznajem istanbulsku Aja Sofiju s njezina četiri minareta. Oko džamije bile su nacrtane tri-četiri skupine žena, sve u maramama, leđima okrenute. Izgledale su ustvari više kao grlice, golubice koje ispred Božjeg hrama traže mrvicu hrane. Po podu vreće za spavanje, deke, Attilina i Anamarijina odjeća, knjige, CD-i, akustična gitara. Izašli smo i polako zatvorili vrata, kao da se bojimo da nekog ne probudimo.

Anita nije ništa znala o Andrei, dok sam ja Andrei prilikom svakog našeg susreta govorio o Aniti, neprestano sam mu tumačio cijeli niz njezinih znakovitih gesti, zamagljeni pogled koji bi se naglo izoštravao, ritmičke figure koje je prstima izvodila po rubu stola, hinjenu rastresenost kada joj neka moja priča nije bila po volji.

 

8.

Bio je deveti mjesec, Attila je upisao sociologiju u Ljubljani, a Anamarija se uspjela izboriti za studij gitare na Glazbenom konzervatoriju u Trstu. Nisu to bile neke udaljenosti, ali u svakom slučaju Markovac je prestao biti središtem zbivanja, što nas je istovremeno ispunilo tugom, ponosom i vedrinom. Anita je tu novu situaciju htjela obilježiti svečanom večerom, pa me zamolila za pomoć.

Uzeo sam slobodan dan u DM-u. Našli smo se na koparskoj tržnici, u ribarnici.

„Čija je to bila glupa ideja da se nađemo u ribarnici?” sasjekla me odmah čim me vidjela. Začepila je nos, uhvatila me za moj i tako izvela van.

Dan je bio pun spokoja. Ruke su nam bile pune vrećica s povrćem, otišli smo do mog fiat una (kupio sam rabljenog na kredit), ostavili sve što smo kupili u prtljažniku i krenuli uz more prema Žusterni. Naši sugrađani, uglavnom penzioneri, sunčali su se na kamenim gromadama, a neki su i neraspoloženo virili iz vode, kao krokodili koje je netko prisilio da uđu u more.

Ne znam što mi je bilo, ali približio sam usne Anitinoj ušnoj školjci, zaklonio ih dlanom da prigušim buku automobila koji su se kraj nas valjali prema Izoli i rekao joj: „Najljepša si umirovljenica koju sam u životu upoznao.”

Odgovor nisam mogao predvidjeti: naglo se okrenula i poljubila me. Još jednom. I još jednom. Ustvari, mislim da smo se ljubili. Nastavili smo zatim hodati šutke uz obalu, tamo do ograđenog bazena i kupališta.

 

9.

Jutarnja svjetlost nadirala je kroz Anitine prozore. Izašao sam iz Attiline sobe na prstima, potpuno gol. Još sam bio dobrano ošamućen od noćašnjeg feštanja s Anitom, Anamarijom i Attilom, previše sam refoška popio; sjeo sam sad da se odmorim od buđenja.

Anita nije čula moje korake; sjedila je na stolcu bez naslonjača i gledala kroz prozor. I ona je bila gola, gledao sam u njezina bijela leđa, klizio pogledom po kralježnici, dok je ona svako malo prolazila svojim dugim prstima kroz pramenove kose, vezivala ih na zatiljku, pa nezadovoljno rasplitala, otkrivajući mjestimice svoj tanani vrat.

Kad je napokon bila zadovoljna frizurom koju je napravila, ustala je s prstima obje ruke u kosi i okrenula se. Od zadivljenosti i zahvalnosti za takav prizor, zatvorio sam oči kad su nam se pogledi susreli.

„O! Ti si tu, dragi,” rekla je s toplinom u glasu, „zagrljaj refoška je, dakle, popustio”, dodala je ironično.

Nisam znao što reći. Ipak me je bilo sram što se prve noći baš nisam pokazao. Dobrano nacvrcan, sjećam se, uspio sam samo svući sve sa sebe, položiti glavu na njezine grudi i zaspati.

Zagledao sam se sad ponovno u njezino tijelo. Ravnodušno je stajala ispred mene s rukama u kosi. Na podignutim grudima stršile su joj bradavice narančaste boje. Htio sam joj reći: izljubit ću sve na tebi, sve bore na licu i kožne nabore po bokovima, prebrojat ću sve sijede na tvom međunožju. Ali, ona je već prošla pokraj mene i stala ispred velikog ogledala u tamnom hodniku.

Upalila je svjetlo, upravo u trenutku kada sam ja već stao iza njezinih leđa i priljubio se uz nju toliko da uopće nije mogla vidjeti moj odraz u ogledalu; samo su moji nokti svjetlucali sada u njezinoj kosi, prsti kojima sam joj kvario frizuru.

 

10.

A ta jučerašnja večera bila je baš jako vesela, čak raspojasana što se Anitinog ponašanja tiče. Anamarija mi je prenijela Andreine pozdrave i rekla da je s Doomagom gotovo: Andrea je upisao engleski i informatiku u Zagrebu, roditelji su mu kupili stan, napokon će se na miru moći posvetiti elektronskoj glazbi. „Metal mu je oduvijek bio… prljav”, sjećam se, Anamarija je sarkastično imitirala Andrein uznosit glas.

Anamarija je dobila novu gitaru, Attila mjesto u domu i novi mobitel. „Svi ste nešto dobili”, rekla je Anita, „a šta ćemo s Tiborom?” i pogledala me zaljubljeno. Djeca su nas gledala zbunjeno, ali vedro, kao da Anita sprema nekakav novi štos. „Ja predlažem,” rekla je Anita uzvišeno poput neke kraljice, „da profesor Tibor, za mesece i mesece časne poduke dobije zauzvrat Attilinu sobu,” vrag je odnio šalu, „gde će mađarski sada podučavati – mene!” Anamarija je zapljeskala valjajući se od smijeha, Attila se pridruži i počne vikati: „Éljen, éljen, viva, viva[7]!!!”

Ustao sam s čašom u ruci, okrenuo se prema prozoru, s pogledom na Kopar i rekao: „Gradonačelniče, molim Vas, vatromet!”

No te noći, kao što se moglo i predvidjeti, nije bilo ništa od poduke, previše sam popio. Zaspao sam s glavom na Anitim grudima. Njezina je narančasta bradavica spokojno spavala pod mojom ušnom školjkom.

 

 

BILJEŠKE

[1] Hec (slov.) – šala

[2] MKC – Mladinski kulturni centar, poznat po svom voditelju Marku Brecelju

[3] Seveda (slov.) – naravno

[4] Szent, szentség (mađ.) – svet, svetost

[5] Takoj (slov.)– odmah

[6] Pedoče, pedoči (hrv. i slov. reg. – od tal. pedocci) – dagnje

[7]  Éljen, viva (mađ., pa tal.) – živio, živio

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.