Liga za opstanak | Gordan Nuhanović

PLODOVI MIJEŠANOG MESA

 

Koncem tjedna stari bi nas ukrcao u svoj karavan. Bio je veseo i putem bi se ludirao i pjevušio, dosađujući mami na suvozačevu mjestu dok bi u sumrak tako vozili prema jednoj od prigradskih ćevabdžinica. Ponekad bi prešli Savu i spustili se do Orašja ili, još dalje, do Pelagićeva ili Brčkog, ukoliko bi stari načuo za neku dobru ćevabdžinicu.

Svi smo se, dakako, gušili u ćevapima, uključujući i mamu, a buraz i ja, iako klinci, tukli smo po dvije velike porcije – sa ili bez luka – vjerujte, obojici nam je bilo svejedno. Najvažnije je bilo da je čačkalica oštra i čvrsta kako bi ćevapi sigurno dospjeli u vrući pogon naših sjekutića, pa zatim dalje, odnosno niže kroz jednjak, više progutani nego prožvakani.

Odmah poslije klope stari je imao običaj izjaviti kako je, zapravo, jeo i bolje ćevape, tek toliko da ne pomislimo kako ih je smazao jer su bili nešto naročito dobri. Mama bi naručila kavu, dok smo se buraz i ja borili s ostacima njezine lepinje. – I dva soka djeci – dodao bi stari čačkajući zube, nikada, rekoh, baš nikada naročito zadovoljan ćevapima. Imao je on svoje viđenje ćevapa, onih idealnih ćevapa koje, koliko znam, još nigdje nismo uspjeli pojesti. Ali, stari jest. On ih se do sita najeo – baš nekako u našim godinama – to bi uvijek isticao dok se na masnom staklu ćevabdžijske radnje dan gasio kao preliven vrućim uljem.

Znali smo tu priču, doduše, ona se mijenjala i prilagođavala, ovisno već za što bi se stari odlučio, premda mislim da je za naboj priče bilo bitno i to kako bi mu ćevapi sjeli na želudac. Ako bi starome proradila žgaravica – što nije bila rijetkost – priča o Husinim ćevapima tonula je u mračne vode stajaćice i svi bi tad za stolom osjećali težinu miješanog mesa. Stari bi se sjetio kako je teško bilo živjeti tih godina, posebno ako si, poput staroga Huse, imao vlastitu ćevabdžinicu i priču je započinjao s progonom kulaka u ono doba o kojemu mi, sretnici, teško da išta znamo. Obraćao se nama dvojici, ali krajičkom oka gledao je mamu koja je, kažimo i to, bila kći visokog partijskog funkcionera pa se tokom uvodnog dijela držala postrance, vareći ćevape tiho i sanjivo. Što se buraza i mene tiče, navijali smo da stari čim prije dođe na meč s Marijanom Matijevićem, najjačim čovjekom svoga vremena.

Ali, dok bi prelazio na stvar, stari bi obično malo zastao, kao da uzima dah uoči poglavlja o pečaćenju Husinih ćevabdžinica. Mora da su to bile one jadne limenke kakve je i danas moguće vidjeti u rajonu željezničke stanice, mada ih on nikada ne bi nazvao limenke – iako važno mjesto u priči zauzimaju sjekači lima. Oni dolaze kao sol na živu ranu. S isukanim pilama za lim, nakon što su organi narodne vlasti prethodno zapečatili vrata i prozore. I dok nam se oči cakle kao mokri pločnici, pile ubrzano tranširaju ćevabdžinicu Kod Huse i gotovo da čujemo njihovu groznu škripu od koje nam trnu zubi – ili su se majstoru omakli sol i papar.

Ali da ne dužim, ovdje ću samo sjetno uzdahnuti, kao što bi i stari uzdahnuo naručujući si još jedno pivo uz primjedbu kako zbilja, ali zbilja više nema ćevapa kakve je znao umijesiti stari Huso. A taj njegov uzdah bio je točka u kojoj bi priča preskočila, kao lanac na biciklu, prije nego će prebaciti u nižu brzinu.

Stari Huso, tako ga je zvao naš matori, bio je sokolski hrvač u Kraljevini Jugoslaviji. Negdje sam, među škrtim obiteljskim uspomenama, pronašao fotografiju Husinog sokolskog društva i bez zle namjere, u sred priče o Husinim ćevapima, stavio je na stol. To je izazvalo različite reakcije. Buraz se, recimo, smijao jer su onako utegnuti u crne trikoe, sokoli izgledali kao velike mesnate ptice. Mama je dometnula da je takva bila moda, a stari bi, valjda da ne rasprši priču, podsjetio kako je stari Huso bio ljudina od dva metra.

– Tata, jel ko dvaputa ti – upitao bi ga buraz koji je već tada imao ukor pred isključenje zbog tučnjave pod velikim odmorom. E pa sad sine… stari se s time baš i ne bi složio jer sebe je smatrao snažnim muškarcem. Izbacio bi ramena, otkopčao manžete na košulji, razdrljio prsa, rekoh, katkada bi podjetinjio u žaru priče o Husinim ćevapima, iako je tu najmanje riječi bilo o ćevapima. Stari je toliko rijetko palio naš roštilj i, što je još čudnije za jednog takvog ljubitelja ćevapa, nikada ih čak nije ni pokušao umijesiti; naprotiv, to je prepuštao mami. A on je, kao i obično, pričao po sjećanju.

Ali, barem je imao žicu i da kojim slučajem on ovo piše zacijelo bi se koncentrirao na Husine ručerde do lakata u crvenom mesu dok provirujući kroz kuhinjicu zaprima narudžbu. Majstore, još dvije velike za van! Ili bi nam iz prve ruke i posve jednostavnim riječima otvorio srce nad pravokutnom mrljom što se još dugo poslije demontaže ćevabdžinice tamnila na betonskom platou, prije nego će je isprati kiše, snijeg i led.

Na tom mjestu u priči konobar nam već po tko zna koji puta mijenja pepeljaru i pita želimo li još štogod, a stari kao malo oklijeva, jer popio je već svoje pivo.

– Ne, ne dolazi u obzir – upada mama, zabrinuta kako će pijan voziti kući.

– Glupost – kaže stari.

Buraz i ja sad smo već kao na iglama jer priča polako i uz puno skretanja klizi k meču s Marijanom Matijevićem. To je onaj, dugo očekivani dio priče zbog kojega će se buraz sutra vjerojatno potući u školi dok ja budem tražio odgovore na pitanje kakvi su to, majku mu, ćevapi bili!

Pa, vjerojatno kao prst odraslog čovjeka, u najmanju ruku: jedan raskošan i hranjiv ćevap, ako je vjerovati onome što priča stari, ćevap koji se radio u tajnosti Husine priručne kuhinje. O da, tada je sve vrvjelo od plagijatora, uostalom, zar ih danas nema? Ali, tada su se recepti još uvijek prenosili usmeno, od uha do uha. Nije bilo džepnih kuharica, ni televizijskih dvoboja u kulinarstvu. Bilo je to jedno gluho vrijeme u svakom pogledu; recimo, klima. Stari je bio siguran da je bila hirovitija nego što je sada. Nebo bi, govorio je stari, za tili čas zacrnili oblaci nošeni vjetrom koji je stvarao pijavice u čijim su vrtlozima nestajala sitna djeca, stoka i strojevi. Ali, tako je tada bilo – to je ono što stari uvijek ponavlja kad želi naglasiti kako nije bilo lako sačuvati tajnu Husinog ćevapa; dolazili su mnogi iz dalekih krajeva, među njima čak i nositelji partizanskih spomenica kojima nije bilo lako reći ne, ali recept je – ako je suditi po ovome što danas jedemo – stari Huso sa sobom odnio u grob.

– Jer ovo je najobičnija konfekcija – čangrizavio bi stari, doduše ispod glasa jer gazda ćevabdžinice ionako već neko vrijeme poprijeko pogledava u našem pravcu. Sumnjivi smo mu, dakako, usput je ubrao koju rečenicu iz priče. Uistinu, malo je vlasnika lokala koji vole da im unutra pametuju i pritom, dakako, zauzimaju mjesta onim drugim, manje zahtjevnim gostima. Konobar šutke diže tanjure, mlateći prljavom krpom oko naših glava. Priča je u opasnoj krizi jer na redu je račun i stari tiho gunđa. Platio bi on i više, nije o tome riječ – uvjerava nas spremajući novčanik u unutarnji džep sportske jakne – ali kraj ovako loše posluge, aj, jaj.

I dok u mraku koračamo prema karavanu, slast Husinih ćevapa prelazi granicu našeg malog grada i širi se, poput hodočasnika na istok, pa uzvodno Savom do industrijskih središta i rafinerija, pa onda južnije, možda sve do Sarajeva, ako ne i dalje, gdje god je, govorio je stari, ljudima stalo do dobrog ćevapa.

Ali, farovi našeg karavana već probijaju prigradski mrak. Rampa na prijelazu pruge obično je spuštena i dva tamnocrvena svjetla naizmjenično pulsiraju u gustoj kontinentalnoj tami. Naravno, mama već drijema u ovoj fazi priče.

– Neka nje, neka spava – šapće stari, prebacujući joj svoju jaknu preko krila. Stari pak spušta staklo na prozoru. U kabinu struji svježina nabujalih lokvi, slušamo mrmor zadovoljnih žaba.

– Ali, gdje smo ono stali – pitao bi nas stari, tek da provjeri jesmo li budni.

– Na Matijeviću – ispalio bi buraz sa stražnjeg sica, no stari se ne da smesti jer još uvijek nije toliko senilan i lako hvata priključak. Pečati, naravno. Pile za lim. Inventar koji seli na dražbu kulačkog inventara.

Za jedne takve loše sezone, stari se Huso načisto propio što je zacijelo utjecalo na njegovo rasuđivanje. Uostalom, kako drugačije objasniti njegovu odluku da izazove Marijana Matijevića, najjačeg čovjeka svoga vremena. Ono što je stari želio reći nama, svojim nasljednicima, bilo je to da danas nema te ljubavi radi koje bi itko učinio takvu ludost, pa makar ta ljubav bila usmjerena prema ćevapima. Naposljetku, radilo se o pozamašnom nagradnom fondu kojim je stari Huso namjeravao izgraditi ćevabdžinicu na zidanim temeljima za koje je vjerovao da mu nitko neće moći srušiti.

Jedino čega se stari sjećao bio je gol Husin torzo premazan sjajnim laštilom po kojemu pljušte Matijevićevi udarci. Ma koliko buraz i ja insistirali na detaljima, stari pojma nije imao jesu li se uopće tukli grčko-rimskim stilom, koliko rundi se stari Huso održao na nogama, za koga je bila publika i da li je Husina smrt bila u vezi s batinama koje je popio? Ništa od svega toga, dijelom i stoga jer smo u samome finišu priče kada se stari pokušava otresti žgaravice koja mu, žali se, prži grlo i želudac. Buraz i ja, kao i obično, ljubopitljivo ga promatramo kako za kuhinjskim elementom muti sodu bikarbonu, iskapljujući potom čašu u velikim gutljajima. Gledamo ga kako tetura za mamom u spavaću sobu. Želi nam laku noć. Zijeva. Odmahuje glavom. – Klinci, klinci – mrmlja. Gotov je. To je bilo sve od njega. Zatvara vrata za sobom. Buraz i ja se gledamo. Nema dalje. To je zid. Možda ćemo ga jednom uspjeti preskočiti.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.