Oni – humani bestijarij | Nataša Skazlić

MUŽ

 

Široka plaža, more i nebo, stijene u pozadini — čeljust morskog psa. Očekivana slika. Sjela sam na ležaljku, a rojilo ih se na tisuće slijeva i zdesna, čineći pačvork sazdan od bijelog, s pješčanim uzorkom, uokviren metalnoplavim bliještanjem pod svodom pretrpanim oblacima kao grudama pjene za brijanje. Gusto, gusto.

Na kilometar-dva od mene bijeli grad Albufeira, kuća posloženih tako da pijesku i svemu plavom oduzmu što više boje, velika bijela mrlja. Sebe u bijeloj tunici tek naslućujem kao auru. Biram bijelu. I danas, kroz raznobojnu prizmu protekloga, odabirem isto. Uvijek iznova isto.

 

Toliko jednobojnog, kao na onoj plaži negdje u Istri. Deset mi je godina i preda mnom plešu deseci bijelih jedara uz glazbu što iz mene izlazi, njišu se, dodiruju nježnim rukama. Djetinje doba bez znanja o zbivanjima koja kao perle treba pustiti da se sama skotrljaju niz stubište i nanižu nisku, i ne kititi se dok nemamo čime.

Jan, mekoputni dječarac, nervozni kormilar jedne od jedrilica, stanovat će noćas u mom šatoru. Mi, izgnanici iz ljubavne priče starijeg brata i sestre, tuđu volju romantično pripisujemo sudbini.

Znala sam da trepavice uokviruju modre, okrugle oči — stonoge. Zaljubljivala sam se u sliku, u mogućnost, u djetinju želju i prvo uzbuđenje. Zaspali smo piljeći u naše mračne odraze, vireći iz vreća za spavanje, moje crvene, njegove modre.

Zora. Komadići drva još su tinjali u vatrištu, oganj je crkavao ustupajući mjesto žutilu neba.

Jan je govorio. Brat se smiješio. Iskrzane rečenice lepršale su oko moje glave. Dječaci lažu.

 

Grad me privlačio. Slika se povećavala i bivala sve bjelja.. Hodala sam, a onda je jedan korak razbio sve: vitraž — zeleno, modro, žuto, crveno. Uokvirene rupe na fasadama kuća, bambus nadstrešnice, brodovi kao karnevalska povorka. Prevrćem se kao kamenčić u tom kaleidoskopu. Kamene ploče poda mnom, table pred restoranima — epitafi morskoj fauni. Sebi samoj podapinjem nogu, jurim ulicama, žurim ususret nečemu, a osjećam se kao osa koja se snagom tankih krila pokušava izvući iz staklenke kandiranog voća obremenjenog medom. Rano bezmirisno jutro. Premalo je ljudi budno. Drvored bijelih hibiskusa u terakotnim loncima uokviruje trg i ostavlja dojam pripreme svadbene svečanosti. Cvjetovi udišu oceanski zrak, oštar i plav.

Nisam turist. Turisti su oni koji gledaju pročelja, preturaju razglednice, hodaju nespretno nenavikli na sporost. Glave su im zabačene i oni bolje poznaju grad od domaćina; zavlače se na mjesta gdje nikad nitko ne ide, na prizorišta ubojstava i silovanja, na omiljene čeke egzibicionista. Nisam turist; ja probijam zvučne zidove svojim kretanjem, udaram u fragmente izgovorenih ushita, furiozno prevaljujem prostor, podižem pješčanu prašinu. Ako bi tko i prišao, ustuknuo bi na korak.

Taj trg, otvoren onom bijelom grudastom nebu, taj trg, pod debelom bijelom kupolom bio je katedrala, a ona stabalca s bijelim cvjetovima podsjetila su me na sprovod u sivom i bijelom jednoga ugasloga ratnog dana okićena bijelim ljiljanima.

 

Kako li su samo daleke ljubavi bile tih godina; koketirali smo između granatiranja ne shvaćajući ni sebe ni druge baš sasvim ozbiljno. Okruženi smrću i panikom tupili smo pretvarajući se u neke druge ljude. Samo smo se na ista imena odazivali. Naši su dani hirovitog trajanja bili poligon za vježbanje života; sve smo mogli obećati i zanijekati.

Smrt je devalvirala. Sprovodi na kojima nismo bili nisu se ni dogodili. Ispraćali su samo oni koji su se nadali ostati na tom kamenjaru zajedno s pokojnikom.

Sunčan dan. Primirje. Danas je Dan veselih roditeljica. Gugut iz dječjih kolica i smijeh nad njima. Sutra već kroz mutnu rosulju blješti nevelik bijeli lijes pa zatim nestaje u betonskoj ladici podno mramora prekrivenog bijelim ljiljanima. Ostavljamo nasmiješeno lice djevojčice u sivom sumraku dana poškropljenog kišom. Učimo, u ratu ne umiru svi zbog rata. Neratne smrti su teže i jače bole.

 

Albufeira, taj grad, sinoć je bio prenapučen stranim tijelima, toliko da su se kuće ugibale pod tom znojnom silom i tvorile sliku poput onih Marasovićevih otoka Visa, iako iz nekih sasvim drugih razloga. Karaoke, sangria i janjeća rebra na žaru; miris što se miješao s mošusnim isparenjima usjajenih koža. Domaći više i ne pokušavaju prikriti dosadu i umor. Barmen vretenasta tijela, Joáo, zalizanih crnih uvojaka što mu sežu do ramena, natače tekilu u solju oivičene čaše. Reže limun i krvave naranče. Znamo se, već danima čuva za mene stolac iza šanka, prenosi mi vijesti. „Jučer je onaj tvoj maznuo Dankinju, gore u kamari“. Vodio bi me u kamaru, da mi pokaže. Svi lažu, pomislila sam, i laži začine ponekom istinom, kao prahom bijeloga papra.

A noćas ipak, njihovi su obrisi otirali jedno drugo na onoj ležaljci, bijeloj, pod mjesecom.

 

Ta spoznaja nije donijela bol, jer mi nismo bili nešto na što treba trošiti riječi ili snove, iz te priče ničim se lijepim nije moglo trgovati niti što dobro darovati. Samu sam sebe ranjavala bijesno udarajući u sve što sam mogla, tražeći zrcala, s nemalom dozom mazohizma gledajući svoj odraz, oličenje poniženja i straha od onog što će se u budućnosti događati ili više nikad neće. Ljubav je smisao, ponavljala sam drugima i sebi ne odustajući, kao da će to nešto promijeniti. Na silu sam uvijek iznova rastvarala listove mogućnosti i kao dijete trčkarala okolo pokazujući i dokazujući da je moguće, da je to ono o čemu sve vrijeme govorim. Moja je nestrpljivost potirala vjerodostojnost, njihova sumnjičavost svrstavala ih je u neprijatelje. Naš je brak odlučio ostati ovdje, a ja nisam znala gdje ga sahraniti.

Noćne sam sate provela šćućurena na krevetu našeg apartmana, jednog u nizu istih što su čičkali brežuljke i zauzimali višestruko veću površinu stalno nastanjene Albufeire. Gledala sam sjenu kaktusa na betonskoj ogradi koja je grlila našu terasu; trzao se pod udarima vjetra. Bilo je hladno. Ocean prvim noćnim satom udahne svu vrelinu dana. Bilo je mučno čekati.

Došao je pred jutro. Otuširao se. Legao je na krevet na suprotnoj strani. Zaspao je. Bilo je mučno ostati, slušati disanje pod diktatom metronoma tog nekad poznatog tijela. Ni jučer ga ne bih dotaknula, ali sad je bilo drugačije, sad nisam mogla sve da sam i poželjela. Ne poznajem ga; njegove kretnje više nisu iste, izvodi neku neobičnu grimasu ustima dok govori o portugalskom turizmu. Otkud mu to? Zabacuje glavu. Kosa mu je sad duža, ima bradu. Da smo se danas prvi put susreli, pomislila bih da je nadmen, površan, sklon manipuliranju, i ne bih utrošila na njega ni minutu svog vremena. Sramila sam se što sam sve te godine provela s tim čovjekom.

 

Frau Gerda, prastara suha Njemica, uhvatila me danas za nadlakticu dok sam prolazila pored njenog stola i začudnom snagom povukla me k sebi. „Nemoj se razvoditi“, rekla je. „Bit će ti gore.“ Mi smo bili zabava, lajtmotiv njenog ovogodišnjeg odmora. Odjebi Gerda, pomislila sam i otišla. Mora da mi je nekakav osmijeh titrao na stisnutim usnama, jer je stara frau nekoliko puta prijekorno zavrtjela glavom.

Bar je još zatvoren, a on već sad, u sedam ujutro, unosi drvene sanduke naranči. Bez traga umora, prepoznatljivim ritmom kojeg tračak dijeli od sporosti, proteže se i naginje, uspravlja i hoda. Joáou je trideset godina, dila šit i razrjeđuje sangriju iza ponoći. Zimi šminka mrtvace u gradskoj mrtvačnici, ljeti pokojnici, zbog vrućine, ostaju prirodno mrtvi; obiteljski posao, generacijski slijed, muški ponos obitelji Furtado. Živi sam u stanu iznad bara, prozora zakriljenih modrim rebrenicama, s balkonom pretrpanim bijelim pelargonijama što se u grozdovima sunovraćuju niz željeznu ogradu. Ima kamaru i darežljivo je daje.

Zove me unutra. Kuha mi jaku kratku kavu, cijedi naranče i tjera me da pijem.

Priča mi o Sparku, prijatelju iz Colorada.

„Rekao sam mu za tebe. Kaže da ubijemo Gerdu i držimo je u hladnjači, ovdje. Mogla bi vježbati šminkanje na njoj i pridružiti mi se u poslu.“

Smije se. Njemu je lako. Vidio je ovo već mnogo puta.

Predmeti dobivaju na oštrini; nož, modar okvir prozora, zdjela, čaša; pod oštrokutnim zrakama jutarnjeg sunca lome se i lete oko mene. Joáo nije utočište, ali ja nemam kamo bježati kad već jesam u bijegu. Jedina mogućnost je povratak kući, no ja više nemam kuću; ta je jadnica nestala u jednoj noći. Tako smo je lijepo i postepeno razgrađivali, ciglu po ciglu, polako i bez buke, i što li mu je sad trebalo ovo podmetanje eksploziva? Nismo ni taj posljednji zajednički posao mogli obaviti kako treba.

„Nađi nekoga. Evo, ja sam tu. Mogao bih ti olakšati.“

„Kome olakšati, Joáo?“

On se igra uvojkom. Htjela bih vidjeti što će nakon toga učiniti, željela bih povezati sve te isječke u film o muškarcu za šankom u kolovoškom jutru u Albufeiri, u Portugalu, a svaku sliku potire ista: zabacivanje glave i kosa, tako zagasita i sjajna da se moraš istinski potruditi da procijeniš je li čista, ona grimasa, iskrivljena usna nad zubima čiji se oblik nazire pod vlažnim ružičastim mesom, moj muž. Evo, Bog mi je svjedok da sam prizivala i neke lijepe slike, ali one nisu dolazile… ni jedna.

 

Piše poruku, prsti mu lete tipkovnicom, tamni i tanki, prebire njima kao pijanist. Čita odgovor pa iznova piše.

Jedan se trak svjetla probio kroz uzvitlanu prašinu do mojih ruku. Sitne su se bore mreškale površinom prstiju, na nadlanici mijenjale smjer, najprije se koso, a zatim okomito ulijevale u nekoliko dubokih narukvica oko zapešća. Srh straha raširio se iz pleksusa i potjerao mi vrućinu tijelom. Je li ovo trenutak kad počinje starost, ona vidljiva koju više neće biti moguće odjenuti ičim neprozirnim? Kad jednom sve ovo prođe, na licu će mi ostati utisnut jedan sasvim novi zemljovid kojeg će dobrohotni nazivati dodirom zrelosti.

 

Žena koja ostavlja dojam urođene snishodIjivosti stoji uokvirena modrim dovratnikom ulaznih vrata. Crne kose, spletene u debelu pletenicu, u tunici na narančaste i crvene pruge izgleda kao zabodena baklja, bez namjere da nešto spali, već samo osvjetljava i grije.

„Marianne, Betty“, kratko nas predstavlja i dodaje: „Ona ne govori engleski. Idi s njom.“

 

Vodi me zapletenim ulicama bez sunca kroz miris netom pržene kave, uvijek na korak ispred mene. Sijede žene sjede na drvenim klupicama, čuvarice pragova kukičaju. Ovo je jedino vrijeme kad im se dlanovi ne znoje. Kroz polukružnu kamenu boltu velike bijele kuće ulazimo u dvorište nasred kojeg raste smokva. Jedini dekor tog bijelog prostora, osim stabla i modrih otvorenih rebrenica, čini crveni skuter. Marianne sjeda i rukom mi nudi mjesto iza sebe. Krećemo. Vozi me kroz poluživi stari grad prema nizu hotela, pa dalje uz more, gdje urbano ustupa mjesto makiji i kamenju. Putujemo prema istoku, sunce nam udara u lica, koža trne pod iglicama zraka. Briga o ravnoteži, pogled na jureći asfalt pod nama koji poprima izgled sive paste, zvuk skutera, šum vjetra, zajedno sa urlanjem automobila koji nas pretječu, ostavlja dojam da samo mi stojimo usred svega što promiče. Ostavljamo taj metež na livadi nadomak Fara pred Alibabinim ždrijelom lunaparka. Marianne prepliće prste s mojima, vodi me.

 

Gađamo puškama zelene tuljce i ne osvajamo ništa, rulamo kosinom biljarske kugle i opet ne osvajamo ništa. Kupujemo žetone za sve. Vrtuljak, iskrivljena ogledala, električni automobili. Same smo, u ovo doba nema nigdje nikog osim nasmiješenih namještenika parka. U vlaku straha se grlimo i vožnju nastavljamo zatvorenih očiju nakon onog sivog kostura koji nas je dotaknuo po nosovima. Jedemo gnjecavu pizzu, pijemo mlaku Colu. Dobro je. Kasnije u velikim šalicama dobivamo društvo, mnoštvo kikotave djece vrti se zajedno s nama.

 

Ništa se nije promijenilo osim broja žetona, nekoć sam ih dobivala pet i sve trošila na isto, suludu vožnju automobilčićima. Dva sata izlaska, jedan sok i pet vožnji pažljivo raspoređenih kroz vrijeme. Zadnja deset minuta pred odlazak. Iskakala sam sa sjedišta i trčala do kuće, da ne zakasnim. Ništa se nije promijenilo — ili gotovo ništa.

 

Umorne smo. Marianne vozi prema zalasku. Horizontom se pale svjetla. Uskoro ćemo uroniti u taj vatromet. Mirisni turisti u hordama odlaze na večeru. Staje pred recepcijom. Pod uličnom svjetiljkom joj usne ulijepljene šećernom vatom sjaje kao našminkane. Grli me i kaže:

„A vida está em todo o lado.“