Oni – humani bestijarij | Nataša Skazlić

PRIKAZA

 

Hodajući ulicom više ne gledam muškarce. Ružni su, lica su im gruba, frizure uglavnom zapuštene, koža nedovoljno njegovana. Odijela im stoje loše; sapeti su u sakoima i kravatama, torbe ih čine još dodatno neprirodnima. Oni se nikad nisu uspjeli sroditi sa svojim torbama, nikad nisu uspjeli doseći ležernost nošenja ni na ramenu ni u ruci. Ruksaci im stoje bolje, ali tad obično odskaču od odjeće. Neki detalj uvijek strši i kao da su uvjereni kako ih svakodnevno brijanje amnestira od svakog drugog rada na sebi. Žene su lijepe. Koliko god im lica bila umorna, a odjeća jeftina ili pohabana, pronađem ljepotu u obliku nosa, izvijenoj obrvi ili breskvastoj puti. Često su ljepše kad su same. Bez geste, glasa ili upućenog pogleda u kojem je uvijek nešto lažno, nešto što traži sugovornik i one zato daju, a to im uopće ne pripada. Muškarcima gesta udahne život i ljepotu, riječi ih raspolute pa po-ispada svo ono šareno zrnevlje kao iz razbijena kaleidoskopa, koje imaju u sebi, jer znaju kako, jer su snažni, slušani i jer odjek na slušatelja ne ponesu sa sobom. Tamo gdje oni govore nešto se događa. Kada žena govori, centar zbivanja je uvijek malo pomaknut.

Na uglu Draškovićeve i Kneza Mislava susrećem poznanika za kog me, bez pravog razloga, vežu tople misli. Dok prilazi ispran je i jadan u smeđem kaputu i pripadajućem šeširu, drži ruke u džepovima, zirka i ostavlja dojam lopova koji se šulja i krade ne-vrijedno, svima dostupno. Nema čistu savjest, ali je pokazuje, takvu, uprljanu, bez straha, ali s oprezom. Ulazi mi u fokus, jer ga poznajem, namećem se njegovu pogledu. Oči mu blistaju i on živi za svoju namjeru. Slušam ga, pratim što govori, odgovaram na pitanja i centar zbivanja se klacka između njegovih riječi i mog tijela. Saznajem da smo susjedi. „Baš lijepo“, kaže, „živim u žutoj kući nasuprot“. Razmjenjujemo brojeve. „Svakako moramo popiti kavu.“

 

Otputovala sam sama.

 

Dan prvi.

Zavlačim noge pod pokrivač prevelikog kreveta, onoga koji će obilježiti ovaj čudni odmor, važnog, najvažnijeg mjesta susreta mog tijela sa mnom; uklizavam pod pokrivač i lijevom bih nogom potražila nešto sa strane, u dubini, pa lijevo, a znam da toga nema. To nije moja navika, ali je zamišljana gesta u pripremi dolaska. Nedostaje mi, iako ga ni inače nemam. Ovo fizičko izmještanje tri stotine kilometara zapadno uvjerilo me da sam zadovoljna samom mogućnošću da za petnaestak minuta budemo zajedno, ako to poželimo, a lišena toga osjećam se otkinuto.

Puštam muziku, Gabriel Yared, i iznenada ovaj istarski grad dobije obrise Provanse. Štrcam parfem po obješenoj odjeći, obilježavam teritorij i svakako bih htjela da ta divna plava soba postane moj dom. Sve oko mene sasvim je novo i miriše na drvo; spavat ću u prostranom krevetu čije je uzglavlje obgrljeno crvenkastom bukovom polukružnom nišom (dodir sheratonske raskoši), ukrašeno s dvije moderne lampe, sjedit ću za okruglim stolićem na jednoj od dvije fotelje, spremati odjeću u lijevo krilo prostranog ormara bez trunke prašine ili traga nekog prethodnog stanovnika i, napokon, gledati kroz staklenu stijenu, koja se proteže čitavom sobom, u zelenu bujnu krošnju prastarog duda u cvatu, izaći na terasu, osjetiti miris kiše, sama kao ring na prstenjaku. A zamišljala sam sasvim drugačije.

Kada se iščekivanje preobrazi i postane samo iščekivanje, bez mogućnosti da iza njega stoji išta do provalija tišine; kada postane nešto što nije ni dosada ni napetost, već samo žamor želja nejasnih, neopisivih, neizrecivih, iščekivanje besplodno i jadno, tada samo sebe isjecka nožem, pojede se i zalije vinom. Na jastuku naših aura ostanu mrlje purpura.

Zamišljala sam provansalsku sobu, gotovo seosku, miris bilja, toplinu, ne vlagu, i radosno iščekivanje para nogu pod uškrobljenom posteljinom. Očekivala sam iščekivanje nadajući se da bar ono neće nestati.

 

Dan drugi.

Pada kiša. Ne mogu van, samo unutra, u sebe. Svibanj, početak sezone u Istri, rijetki turisti; u jednoj ruci kišobran, u drugoj kamera, obgrljeni raznobojnim kabanicama. Ne mogu van, nemam kišobran, nemam kabanicu (ni kameru), mogu samo unutra, u sebe.

Opsjeda me misao na osoblje hotela, konobaricu koja mi je sinoć donijela juhu od povrća, iako sam je molila da to ne čini. Ali ona je znala, pročitala mi je na tijelu da mi upravo to treba, smiješila se kao prijateljica kojoj je sve jasno. Ugrijala me ta juha. Pitala sam se kako će izgledati kad se ujutro kroz zastore probiju oštre zrake, koja će ptica zamijeniti ćuka što je onkraj prozora iz mrtvog bezdana govorio. Jutro sivo, šuštavo, prohladno i mokro kao jesen.

Druga se konobarica plašila, ona se plaši svih tih hodočasnika koji posjećuju ovaj hotel i ni nakon godina ne može razumjeti kako se oni već nakon nekoliko dana ovdje bolje osjećaju no ona ikad. Ona je tu zbog njih i oni nezvani ulaze u njenu kuću, mijenjaju je; ostaju neprijatelji, prešućeni iza čvrsto stisnutih usana, tankih kao list papira. Ona ih ne voli, ali šuti kao što nijedna dalmatinska konobarica ne bi šutjela. Ne lupa čašama, ne udara snažno o tipkovnicu računala, ne doziva Matu ili Šimu provokativnim tonom, jer šala u Istri nema boju erotike. Ona se smješta u svijet očekivanoga, ne prkosi. Kod kuće ostaje zaogrnuta tišinom, povremeno poglede istresa na djecu i prešućuje dublje no ikad. Ne pokazuje, ostaje slijepa fasada bez prozora i vrata.

 

Nedostaje mi zajedno sa svojim SMS-otvorenim rečenicama što provociraju iščekivanje. Šaljem mu riječ kiša i da je žena znao bi da to znači toplinu sobe, beskrajno poslijepodne, planiranje sutrašnjeg dana, lijeno doticanje nosova. Nije žena i na drhtaj telefona on osjeti dosadu, jer i tamo kiši, gleda televiziju i smišlja večernji bijeg od mokrih ulica ili hitro briše poruku s nezainteresiranim pogledom da ona ne vidi nemir i razdraženost. Cvrkuće i tako je laka u svojim praznim rečenicama koje ne traže njegov trud. On ima ključ; kada treba podići glavu, kada coknuti jezikom, raširiti oči u čuđenju. Jedan pogled bit će dovoljan da je zadrži u obmani. Ništa ona neće tražiti do par riječi, glatkih, pitkih, poznatih, koje se jednako lako slijevaju iz njega kao što ih ona uzima; nekoliko oblutaka provaljanih valom. Bez suvišnih pitanja, jer to je tako, normalno, pri-rodno i jasno, jer su par, izliveni u kalupu kao plastični mladenci na torti.

Ova me soba podsjeća na Lenucijevu vilu na Zrinjevcu i ne mogu ne pomisliti na prvi neugovoreni sastanak na onoj klupi.

„Nikad nisam sjedio na Zrinjevcu“, rekao je radosno se osvrćući oko sebe, kao da sjedi u svemirskom brodu prepunom dugmadi i šarenih svjetlećih ekrana pred polijetanje u novi uzbudljivi svijet, na Veneru ili slično.

Trideset godina prolazi tuda i nikad nije sjeo, jer nije turist, jer nije umirovljenik i nema psa pa tako ni opravdanja pred Hrvojkom koji bi ga mogao pitati: „Kaj ti tu delaš?“, sa sprdnjom u glasu, s neizgovorenom tvrdnjom: „Basic je ponorel!“

Lijepo mu je unutra, u sebi, jer zna koliko slobode može podnijeti.

 

Skidam se i odlazim u kupaonicu. Stajem pred ogledalo. Četrdeset godina bokova i trbuha. Moje tijelo, kampanjski potrošač najskuplje kozmetike, izborilo se za sebe… ali ja se uzdam u mudrost, u mlado lice i oči duboke i pametne, slojevite kao mirisni millefoglie. Uzdam se u mir koji mogu steći u hipu kad treba, uzdam se u ruke i usne koje znaju koliko mogu biti svoje ili tuđe. Čekam ga u ovom nježnom hotelu što ugađa samoći, spremna suočiti ga s mojom ljepotom.

 

Ne boli me, ni njegovo prisustvo tamo ni neprisustvo ovdje. Konačnost postojanja nas dvoje i te sadržajne tvorevine s odsutnošću boli, iznenađuje me. Možda je postojanje mogućnosti da budemo stereotipni par vrednije kao mogućnost. Ljepota iščekivanja bez rizika od blijedog događanja ovdje i sada.

 

Dan treći.

Odlučujem gledati ih. Galerija likova. Muškarci, stranci, košulja ispruganih od remenja kamera, fotoaparata i naramenica koje zapravo ne služe više svrsi, osim poštovanju stare navike, osobito ne sad, u rano proljeće, kad se hlače, ljetos široke, sasvim dobro i same drže na zimus sakupljenim zalihama. Gledam ih, muškarce, i svi su nekako istrošeni ili potrošeni, kako izvana tako i iznutra. Krpaju svoje dostojanstvo preokrenutim kačketima i još očitije bivaju izlizani. Parovi, svuda oko mene parovi, kao pred polazak Noine arke, čvrsto se drže jedni za druge, odrazi u zrcalu, jer tako mora biti, jer to je prvi objašnjeni smisao, jer ih mama nije mogla pustiti na izlet a da se ne posavjetuje s tatom, da mu ne pripiše važnost koja je sasvim izlišna kad je pokazana, i ravna tragediji ako izostane.

Mladi par. Ona govori, maše rukama, zabacuje glavu, sasvim slobodna sa svojih dvadeset… Eto, iznova mi pogled bježi k njoj… On je sluša možda po posljednji put, jer u njemu čuči rečenica koju još ne zna izgovoriti, ali hoće, skoro, čim ona ponovo poželi komadić ovog danas, dok još ne zaboravi mahati rukama, zabacivati glavu.

 

Jedan je rekao: „Ti mlataraš!“

Drugi je rekao: „Polako shvaćam kako je teško biti ti.“

Bas je rekao: „Lijepa i pametna“, i na tom je stao, jer to znači samo nevolju, jer mi nikad ne bi mogao reći da mlataram i zna kako je lijepo biti ja, a to njega čini izlišnim. Tako misli jer mi nikad ne bismo mogli biti par, onaseoslanjananjega-par, onagatreba-par, onajesamonepečenzkruhbeznjega-par. On ne zna što bi s tom mojom pameću, on ne zna svoju svrhu u mojoj samodovoljnosti. On ne poznaje smisao i ljepotu iščekivanja.

Ostat ćemo veterani neizgovorenih rečenica i kukavičluka, jer ja odlučujem šutjeti, odlučujem ne biti ono što očekuje.

 

Sad se trudim zamisliti što bi se u meni dogodilo kad bi doista zakoračio unutar ove stare istarske utvrde. Raščlanjujem tu svoju želju i znam dobro od čega se sastoji. Bio bi to nered još dodatno obremenjen pitanjima. Morala bih biti zahvalna jer sam se toliko trudila da mu pokažem koliko mi je važan njegov dolazak. Hoće li mu se svidjeti moja soba, hrana, mir ovih zidina, rascjepi u bedemima i biblioteka starih knjiga? Hoće li moj izbor biti njegovo zadovoljstvo? Bespredmetno, s kim uopće možeš podijeliti grad? Meni se samo učinilo da on može vidjeti bogatstvo mojih kapilara pa se na smrt zaljubiti u te staze. (Ove trudne misli konačno ću morati razrahliti.) A možda je u pravu kad kaže da mi je privlačniji kroz virtualnu SMS-formu.

 

I tek što smo sjeli, te subote na zagrebačkoj špici, prije no što se njegova košulja pretvorila u kulisu, iznenada nam se pridružila Duda, moja polu-prijateljica. Vidno impresionirana pozivom, vršcima je prstiju namještala kosu držeći leđa ravno i vrat ispružen, kao obgrljen nevidljivim ortopedskim ovratnikom. Smiješila se nesigurno, zirkala na njega s namjerom da ga upamti, a da to nitko ne primijeti. Nije znala tko je on, ali joj je nekako bilo jasno da na tom zidu ne stoji bilo čiji portret.

Izgovarala je rečenice poput:

„Ne, ali stvarno, nije u redu da se nazivam arhitektom kad mi je ostao još diplomski.“

„Da, Amerikanci su divni, tako dragi i ljubazni!“

Kraj nje se kočila bijela vrećica zlatnog raskošnog natpisa Prda.

„Bila si u kupnji?“ pitala sam jer nisam znala što bih pitala.

Prstima je lupnula po vrećici, a onda je naglo izravnala. Iz plastičnog nabora iskočilo je skriveno slovo a i otkrilo čitav natpis: Prada.

„Ah, samo mala platnena haljina. Ništa posebno.“

Duda zna da to ipak nije ništa posebno, ali brani misao da je to malo prije bilo nešto sasvim drugo bez onog skrivenog a, pa je tako moglo i ostati.

On je pristojan, baš kako treba. Ona je pristojna, baš kako treba i nekako savršeno pristaju jedno uz drugo; izglačani, svježih boja, kao dva još neosušena licitara sa svim onim ogledalcima i vitičastim ukrasima.

Duda ništa ne pije.

„Upravo odlazim“, pravda se konobaru čija teška misija nije uspjela.

Duda ne želi da joj netko plati piće jer onda ona mora uzvratiti, a ne zna kad bi to moglo biti. Duda ne želi platiti jer ipak je samo u prolazu i mi smo je pozvali i ispala bi glupa, pa zato odlazi. Polako odrađuje scenarij odlaska da za nešto ne zapne, da se nasmiješi baš koliko treba. Hini malu užurbanost, mora još kupiti knjigu, uspješnicu, gotovo je čitavo izdanje već rasprodano.

Mahnem joj, tješim je pogledom sve je dobro.

On kaže: „Zgodna cura.“

Ja kažem: „Da, zgodna“, i jasno je da su ruka u rukavici.

 

Dan četvrti.

Sjedim pred bistrim brdima, bilježim slike. Jutro je i ne planiram dan. Ono će se razvući do večeri i spojiti krug spokoja. Ponedjeljak u ovom mjestu čak ni ne tinja jučerašnjim nemirom.

U slow motionu okrećem glavu gradskim vratima. Penje se uz ulicu. Vidim već smijeh ili ga pretpostavljam. Dok prilazim izgovaram nešto šaljivo. Mrak. Ruke na obrazima. Hladno je, a te ruke su ponovo velike i tople. Poljubac. Za pamćenje. Ja ne mogu izmisliti riječi da kažem taj poljubac. Strpljiv, polagan, rastući, sve veći i jasniji. Zato smo tu, jer se tako ljubimo.

Tijela nam prilaze s leđa i širokim dlanovima zaklapaju usta. Brzi smo i gladni. U divljem krešendu nepoznatog autora oblikujemo stvarnost.

On odlazi kroz ista ona vrata. Silazi i osvrće se. Stojim na pragu hotela, mašem mu, smijem se. On se vrati, hitro. Razmaže mi usnu lakim poljupcem.

„Samo još jedan, mali“, ponavlja sve vrijeme i sije ih svugdje, po obrazima, kapcima, nosu.

„Žurim. Strašno žurim. Trebam stići do osam“, ubacuje sićušne rečenice i ne pušta me. Caklina nam se sudara u smijehu.

„Bježi“, kažem mu.

I opet poljubac. Za pamćenje. Ja ne mogu izmisliti riječi da ga kažem.

Zato smo tu. Jer se tako ljubimo.

 

Sjedim pred bistrim brdima, bilježim slike. Jutro je i ne planiram dan. Ono će se razvući do večeri i spojiti krug spokoja. Ponedjeljak u ovom mjestu čak ni ne tinja jučerašnjim nemirom.

U slow motionu okrećem glavu gradskim vratima. Starac se uspinje strmom ulicom, na glavi bareta, košulja boje vanilije zavrnutih rukava, smeđe hlače.

 

Nije došao.

 

Dan peti.

Povratak kući. Preuranjen.

Kupujem zastore, zastirem prozore, zastor pada u malom teatru. Kažem mu:

„Loše sam. Veliki si komad mene otkinuo.“

„Pretjeruješ. To je senzacija za tri dana.“

Šutim. Možda je u pravu.

 

Vidim ljude, sebe mogu vidjeti jedino u ogledalu i tuđim pogledima. Moje je tijelo staklena ploha, krhka, lomna kao slika o sebi.

Mi smo ljudi od papirmašea, plastični odljevi na koje od prvog dana lijepe sloj po sloj novinskog papira s vijestima, crnim kronikama i dijetama. Čine nam što hoće, premazuju nas ljepilom, pa opet iznova. Lik nam se mijenja svakim pogledom. Tko smo? Nismo. Oni smo.

 

A ja trošim ovo vrijeme, gulim papir s njegova odljeva, nalazim, čitam i ostajem ista — na trbuhu Playboy, na leđima Cosmo, u očima prognoza vremena iz starog Jutarnjeg. Već tako dugo nitko nijedan sloj nije ogulio. Dok sam brinula o njemu, on je brinuo o sebi.