Pušiona | Denis Lalić

KAKO SU GROBARI OSTALI BEZ PLAĆA

 

Meni je u kafiću najdraže razdoblje dana od tri do šest. Tad sunce piči sve u 16, ovo malo turista je na plažama, a ti sjediš na štekatu i gledaš more gdje se tebi diže. Ne toliko na more koliko na sve one vitalne dijelove tijela koji se prže na suncu.

A to se meni ne da. To prženje, mislim. Pa nisi kreten da ćeš se izležavat na suncu i izgarati kao sveti Lovre. Zar nije bolje sjediti ovako u debeloj ladovini i trusiti Turbodizel (2 deca pive, dec kole i pelinkovac) ili Vincenta Vegu (kivi, koko, rum, dupla votka, dec bitera, dec fante i dec đusa) i razmišljati o tome kako bi bilo baš u kurcu da konobariš u Zagrebu jer si se sjetio frenda Marija koji je to radio prošlog ljeta i bio ti jedino društvo u opustjeloj metropoli.

Mario je, naime, trpio torture od frenda koji bi ga nazvao s plaže dok bi mu cura pušila a dok se ovaj pržio u Zagrebu na sto i nešto udišući miris gradskog asfalta. Da, dobro je ovdje, iako nema gostiju i iako je jako dosadno.

A do mene sjedi konobar-plesač (u daljnjem tekstu Plesač jer se u slobodno vrijeme bavi folklorom) koji prepričava sve zgode od večeri prije kada je na prednjem sjedištu svog golfa IM-registracija penetrirao u nešto duge crne kose čemu je ostala torbica.

Ali, dosadila mu je oko ponoći pa me opet morao voziti u Makarsku. Mislim, to sere ali je dobro opravdanje kad mu ženska dopizdi. Tako sam do sada bio u Makarskoj, Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, a mogao bih uskoro i do Rijeke. A ne mičem se s mjesta. Nije bitna udaljenost, bitna je tehnika.

A onda nam je u kafić ušetao cvjećar-grobar iz cvjećarnice koja se nalazi tik do one mesnice o kojoj smo već govorili. Čovjek cijeli žalostan. On se raduje samo kad netko umre. Naručio graševina-gemišt i krenuo sa spikom.

– Jebeš ovaku sezonu. Nigdi ni pasa. Nema naši, nema furešti, ceste prazne. Niko ne gine u pizdu materinu.

– A jebiga, Mate – to kad si konobar ponavljaš na svaki monolog.

– Pa sićaš se prošle godine? To se umiralo ka blesavo. Ili ti je gužva oko podne pa koga uvati srce u autu pa umre ili usput skupi još koga, a to su ti odma dva sprovoda. Ili se mulci navečer ponapiju pa naprave pizdariju. To su ti opet dva. A šta‘š ove godine u pizdu materinu? Niti gužvi u podne, niti se ovi navečer opijaju jer ništa ne radi iza ponoća. Jeba me bog, ako još baren dvoje ne umre do kraja miseca, ne znan kako ću judima dat plaću.

– A šta ćeš, moj Mate, ni mi nemamo prometa.

Onda je Mate otpilio u nepoznatom pravcu. Mi smo nastavili sjediti. Sjedili do sedam, radili od sedam do jedanaest. Zatvorili u ponoć i po i krenuli. Gdje? Nemam pojma, samo se vozimo.

Onda smo krenuli autom na vrh jednog brdašca jer je tamo baš super ispijati Tuborge koje smo opet kupili u benzi u jedan sat i predložili tipu da pusti neku mjuzu s obzirom da je jedini lokal koji radi. Rekao je da će razmisliti, ali da bi moralo biti zabranjeno pušenje. Sve zajeb do zajeba.

A onda smo krenuli put brdašca i naletjeli na dvije stoperke do sela prije. Upoznajemo se, a onda ovaj skuži da je jedna od njih sestra od one crne duge kose i torbice od jučer. Pa se prebacuje u pička-mod. I uleće bez pardona:

– Ej, sutra san sam doma, baš mi dobro došla masaža posli posla.

Ja od smijeha lansirao duvan u šofer-šajbu. Mala ga odjebala i izišla čim je mogla. Ja ulijećem:

– Čekaj, jesi ti debil? Pa ne moš joj uletit tako, ono, ej curo, sam sam doma, amo se jebat!

– Pa ko mi brani?

– Ali, jučer si joj sestru puka. Šta, planiraš cilu obitelj okrenit?

– Pa kad je zgodna.

– Ali jebote, nije glupa da će se puknit s tobom dan nakon sestre.

Tu se on naceri i kaže: “Iznenadija bi se.” Ja kažem: “E, jebiga.”

Nekad mi se čini da njegov mozak ima samo dva moda: konobaranje i pička. Prvi ide ovako: iziđi vani, uzmi narudžbu, naceri se ženskoj za stolom, predaj narudžbu šankeru i kuvaru, jebi im mater jer su spori, uzmi hranu i piće, odnesi je do gostiju, naplati i reci im: “Dođite nam opet”.

Drugi: skuži žensku, odluči da to nije žena nego pička, dođi do nje, stišaj glas i uvali joj spiku, uzmi broj mobitela, sutra je nazovi nakon posla, pukni je na prednjem sicu i reci joj “nemoj mi doć opet”.

Vožnja se nastavlja. Dolazimo do brda, ločemo pive i gledamo kanal. Romantika do jaja, ali nismo pederi pa samo ispijamo te pive i vraćamo se nazad.

Cesta je prazna, on vozi oko stotke. I lagano je pijan. I lagano mu se spava. I ulijeće u okuku, kuži svitla iz suprotnog smjera, koči, zadnji kraj nam pleše, s desne strane je kamen, s lijeve most, rotiramo se po cesti, svjetla iz suprotnog smjera prolaze kraj nas, ne znamo zašto se nisu zabila, zaustavljamo se kolima okrenuti u suprotnom smjeru, ubacuje u rikverc, okreće se, zaustavlja se, pali cigaru. Pogledamo se i počnemo se histerično smijati.

– Šta je ovo bilo?

– Neman pojma, živi smo.

– Ludilo!

– Baba mi je uvik govorila da pijane i lude čuva Bog. Ispunili smo oba uvjeta.

– Aha.

– Znaš, kažu da ti se u ovakvin momentin cili život odvrti prid očima. Jesi ti šta vidija?

– Nisan.

– Ni ja.

Cerek. Palimo auto, nastavljamo dalje. Gledam cestu. Tupilo. Dosada.

– Imaš broj od Mate? – pitam.

– Kojeg Mate?

– Cvjećara.

– Iman.

– Daj.

Uzimam mobitel i budim čovjeka u dva ujutro. Čekam pet minuta. Javlja se pospani glas.

– Molin.

– Mate! Jesi ti to?

– Jesan. Ko je u ovu uru, bog ga jeba?

– Nije bitno ko je. Samo te zoven da ti kažen da ovi misec nećeš podilit plaće.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.