Pušiona | Denis Lalić

PORAZ ABORTUSA

 

Cijela ova priča počinje u jednom razredu jedne splitske srednje škole kojoj iz razloga koji će par redaka niže postati razumljivi nećemo navoditi ime.

Ne radi se o drogi, ne radi se o kriminalu, ne radi se čak toliko ni o abortusu iz naslova nego o jednoj od emisija jedne lokalne TV postaje.

Kako dotična ima za popizdit kreativan marketinški tim kojem na um padaju još kreativnije teme za emisije, to im je na um pala genijalna ideja da bi mogli kopirati megapopularni HTV-ov show za klince pod imenom Parlaonica.

Znate ono, nađu se dvije ekipe malo inteligentnijih klinaca, svaka zastupa svoju tezu i krenu se prepirati pred kamerama. Na kraju nekakav žiri donese konačnu presudu i odluči koja je ekipa bolje branila tezu.

Kod odabira teme, nije bilo puno mozganja. Prvo pa u glavu – daj klincima iz srednje da se pičkaraju na temu abortusa. Stvar je delikatna, pogotovo za taj megakatolički kraj. Ili jezikom tih marketinških stručnjaka – radi se o jako zanimljivoj i provokativnoj temi.

Sad je još samo trebalo naći klince i show je mogao početi. Ni tu nije bilo puno frke. Možeš otići u bilo koju srednju školu i uletiti bilo kojoj profesorici sociologije i ova će od ideje pasti na guzicu.

Mislim, čak i te, kao, sociološki potkovane tete okidaju na mas-medije i puše priču o TV-uspjehu. Jer, za kurac ti uspjesi na državnim natjecanjima, za kurac ti pohvale ministarstava, za kurac ti sto i jedna stvar ako tvoj premili razred ne zablista na televiziji pa se možeš okolo pizdečit kako si dogurao najdalje od svih kolega – sve do lokalne televizije.

Kad su sve te pripreme obavljene, kad je rečena profesorica okinula po podu od oduševljenja, počele su pripreme prema kojima je dril kojeg najavljuje Ćiro u Hajduku igra za malu djecu.

Najprije je trebalo podijeliti razred na dva tabora: jedan za abortus i jedan protiv. Podjela se dogodila po liniji staroj tisuće godina koja u Splitu nikako da se pobriše.

Za abortus su se opredijelili uglavnom klinci koji žive u Splitu, a protiv ovi koji u školu dolaze autobusom iz prigradskih i inih mjesta oko Splita. Ne bih sad želio da ispadne da su jedni OK, a drugi nisu, samo prepričavam što se dogodilo.

Međutim, u cijeloj priči dogodio se jedan mali paradoks. Klinka X koja također u školu dolazi busom, iz nikom poznatih razloga, opredijelila se za ove koji su bili za. Kao, sve frendice su joj ZA pa da ne razjebe ekipu.

I tako su počele pripreme. Klinci su se nalazili po knjižnicama, kafićima, na Rivi, listali knjige, novine, pretraživali Internet. Općenito, poprilično ozbiljno su shvatili to gostovanje na lokalnoj televiziji, puno ozbiljnije od ostalih školskih zadataka, a stvar u ekipi ZA (barem u podekipi koju je tvorila klinka X i njene najbolje prije) doživjela je vrhunac kad se klinka X tokom jedne od njihovih rasprava rasplakala kao kišna godina.

Ispalo je da je klinka X prije godina dana abortirala i da starci, tipični predstavnici naše dične Zagore, o cijeloj stvari nemaju pojma. Da je svojim vezama i vezicama cijelu stvar diskretno odradila mama od nesuđenog tate.

 

Nakon toga stvari su, barem u ekipi ZA, poprimile malo ozbiljnije dimenzije, ali, u principu, cijela priča se nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Barem do ključnog momenta u cijeloj ovoj priči, a to je onaj u kojoj njen stari upada u školu i krene profesorici jebavat Boga, Gospu, Isusa, rodbinu, domaće životinje i kućne ljubimce.

Jer, Bog ga jeba, ne šalje on ćer u školu da je uču kako je abortus dobra stvar. I, jeba mu Iss mater, da mala sve to tako na televiziji govori. Će cilo misto mislit da je kurbetina?!

Profa se dobrano usrala pa je predložila da klinka uopće ne nastupi, da ostane izvan cijele priče, ali stari je tu još više puka.

Nije ona mulica da ne more sve ka i druga dica, pizda mu materina, a i šćeta je da ne bude na televiziji kad jon se već pružila prilika, samo koju pičku materinu ne more bit s ovon normalnon dicon koja nisu za abortus nega kontra, jeba mu Iss mater, da je jeba!

I tako je klinka X, ni kriva ni dužna, kao svojedobno Niko Kranjčar, doživjela transfer stoljeća. Iz grupe ZA, prebacili su je u grupu PROTIV.

A to je bio zajeb kojeg grupa ZA nikako nije mogla podnijeti. Iz razloga sasvim prozaičnog – klinka X znala je sve njihove argumente i mogla ih je dotući kako je god htjela.

Sve se to možda i ne bi dogodilo upravo tako da je stari nije uredno, na dan snimanja, doveo do studija i ušao unutra zajedno s cijelom ekipom. Jer, jebiga, interesira ga kako se to snima ono šta bude na televiziji.

I tip je cijeli jebeni show proveo u studiju držeći stražu i neprekidno bleseći u klinku X kao cenzor spreman da uleti i prekine cijelo to sranje ako mala, ne daj Bože i sveti Ante, krene govorit štogod šta bi se u mistu, je li, moglo krivo protumačit.

Kako je cijela priča završila, pretpostavljam da znate. Klinka X, skoro sama, rasturila je ekipu ZA, znala je sve karte s kojima ovi igraju, čak i malo predobro.

I sve je, na sveopće zadovoljstvo starog, sela, urednika, a vjerojatno i svekolikog gledateljstva lokalne televizije završilo apsolutnim porazom abortusa kao ideje.

A klinka X sljedeće je nedjelje u svom mistu dobila pohvalu kakva se doživljava samo jednom u životu. Pop je njeno medijsko djelovanje pohvalio s oltara, a starom je na to, svi su to vidjeli, krenula suza niz obraz mada se on, uz smiješak, kune da to nije istina.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.