Pobuna obješenih | Tomica Bajsić

ARKTIČKA MAHOVINA

 

Vršak harpuna kapetana Ahaba pronađen je u tijelu petnaest metara dugačkog i 50 tona teškog kita. Kit je nedavno uhvaćen od posade broda kitolovca na putu do Arktičkog mora, kažu novine. Iako se rijetko nalaze primjerci stariji od sto godina, ubijeni kit imao je između 110, 130 ili čak 200 godina, koliko se inače procjenjuje vrhunac starosne dobi pojedinih kitova, dovoljno da posluži kao model u glasovitoj knjizi Hermana Melvillea. Izračunavanje kitove dobi provedeno je složenom procedurom temeljenoj na aminokiselinama i očnim lećama, s pravom na pogrešku u rasponu od nekoliko desetaka godina. Kod harpuna se s priličnom sigurnošću može reći da pripada onima koji su bili u upotrebi drugom polovicom devetnaestog stoljeća. Noćni čuvar Muzeja kitova u New Bedfordu u Massachusettsu odbacuje mogućnost da se kit približio kitolovcu i predao zbog te stare ozljede. Iako ožiljaka na tijelu ima više, a ne samo jedan, teško bi starinski harpun bez suvremenog plastičnog eksploziva mogao ozbiljnije ugroziti zdravlje tako velikog kita, tako da je moguće da se radi o Moby Dicku. Što su stariji to ih je teže uhvatiti, gunđao je noćni čuvar. Neki pišu da je taj kit, kao samo jedan od tisuću kitova ubijenih svake godine, uhvaćen blizu Grenlanda, a neki tvrde da se samo nasukao na obali Aljaske, dosadilo mu je skrivati se sto godina od kapetana Ahaba.

Što reći, nego da smo uhvaćeni na spavanju.

Nitko se dosad nije oglasio na logično pitanje radi li se ovdje o mitskom kitu klasične književnosti, nitko od Melvilleologa, Greenpeacea i Save the Whales kampanja, koji po svijetu organiziraju peticiju od milijun potpisa za zabranu kitolovstva. Tapkamo u mraku i svi mi koji nismo nikada pročitali tu knjigu do kraja, koji smo lektire odgađali u beskonačno, pa ne znamo je li kapetan Ahab na svoju sjenu, svoj odraz u morskom zrcalu, bacio samo jedan harpun ili više njih. Nije ni čudo da je vjerodostojnih izvora malo, jer u potjeri za zloglasnim kitom ubojicom potonuli su svi čamci i gotovo cijela posada Pequoda koji je isplovio iz Nantucketa toliko davno da se nije nitko mogao sjetiti točnog datuma.

Ni Ishmael, jedini preživjeli, nije znao koliko je puta kapetan Ahab zabio svoj nož prije nego je zaronio zajedno sa svojom žrtvom ne ispuštajući dršku harpuna, tu živu sponu između kitolovca i njegove žrtve, ili kako bi to opisao Melvilleov prethodnik William Blake: taj prsten Vjenčanja neba i pakla.