Pobuna obješenih | Tomica Bajsić

BLACKBERRY RUŽA

 

Ovo je priča o Domino Harvey,
Blackberry elektronskoj ruži
nasukanoj u XXI stoljeće
na leđima ljubičastog dupina.

Sanjajući more
koje se ne sjeća svojih obala,
zaspala je u kadi svojeg stana
i ne budi se više.

Prije toga,
ta djevojka imala je psa zvanog Blue
i prijatelja Eda Martineza, trenutno
kapetana ronilačkog čamca u Louisiani,
kojeg je nazvala nekoliko sati prije smrti:
ja sam dobro, rekla mu je.

Uzimam samo tablete protiv bolova.

Ovdje su trojica u sobi i paze na mene
na slobodi sam uz djelomično plaćenu kauciju
i elektronsku narukvicu koja je otporna na vodu.

I kada sam u kadi
svi hodnici Državnog tužiteljstva
primaju radio signale.

 

* * *

Domino je obećala prijatelju Edu da će ga obavezno posjetiti, kada se za nekoliko mjeseci otputi prema jugu. Podvalili su joj, objasnila je, namještaljku s nekoliko milijuna dolara vrijednih metamfetamina. Provela je nekoliko mjeseci iza rešetaka i sada se nalazi u kućnom pritvoru. Upravo traži načine kako prebaciti pitbulla Bluea do Mississippija, gdje ima zakazano ročište na sudu.

 

* * *

Prije svega, postojala je jedna fotografija u sepia tonu.

U naručju je dragog oca, poznatog engleskog glumca. Nikada mu nije oprostila zato što je umro kada je ona imala samo tri godine. Njena majka bila je model agencije Ford, i uvijek je bila na putu. Roditelji su, zbog brojnih društvenih obaveza, jedva našli vremena dodijeliti joj ime. Nazvana je po djevojci iz James Bond filmova.

Provela je djetinjstvo u Notting Hillu, u Londonu, među cvijećem i knjigama i biciklima. Trudila se odrastati sama sebi dostatna, ali rasna netrpeljivost, ulični kriminal, demonstracije, tučnjave i noćni barovi, ometali su učenje, i Domino je izbačena iz svih škola zbog nasilnog ponašanja.

Neko je vrijeme vodila jedan Londonski klub. Mogla je i ona postati model agencije Ford, ali to je bilo dosadno, tako da se preselila majci u Los Angeles, gdje se javila na novinski oglas Agencije za kaucije i obveznice. Primila je obuku za lovce na glave, koji su tragali za prekršiteljima uvjetnih otpusta iz zatvora, i za onima još gorima, neplatišama poreza. Njen instruktor i životna uzdanica postao je Ed Vietnam Vet. Martinez. Zbog specifičnosti posla i akumuliranog rizika u akciji, nerijetko su na licu mjesta potrošili od prijestupnika zaplijenjeni kokain, heroin i marihuanu.

Zarolao se život po brzoj traci.

Majka joj je kupila pancirku za rođendan: neki od progonjenih nisu se htjeli dobrovoljno predati. Za svoju beskompromisnu borbu za pravdu dobila je nagradu od gradonačelnika osobno. Bila je konstantno u pregovorima s televizijskim postajama koje su kupovale prava na njen život u smislu Reality Showa. Zbog ovisnosti više nije mogla obavljati posao.

Kada sve ovo sa sudom prođe, rekla je iz kade preko svog Blackberry mobitela prijatelju Edu, s kojim se nije čula deset godina: vratimo se starom poslu lovaca na glave. Sjećaš se devedesetih?

 

* * *

Slijedeći je dan Ed Martinez čuo na televiziji da je Domino nedugo poslije razgovara s njim pronađena mrtva u kadi.

Kao uzrok smrti navedeno je predoziranje tabletama protiv bolova, Fenodylom, lijekom deset puta ubojitijim od morfija. Čitao je i da je Domino bila nesretna filmskim ishodom priče o njenom životu. Filmskom je studiju prodala pravo na korištenje svog lika za nešto manje od četrdeset tisuća dolara, ni blizu dostatno iznosu koji je bio potreban da plati kauciju, kako bi se branila sa slobode. Honorari glumaca bili su milijunski, a očekivala se još veća zarada producenta i režisera. Da je bila osuđena, mogla je dobiti i do deset godina zatvora. Ako se ne bi pravodobno javila na izdržavanje kazne, uposlenici Agencije za kaucije i obveznice zakucali bi na njena vrata. Bili su to tragači za bjeguncima od zakona i svima koji su se oglušili na sudske pozive, onima koji su uplatili kauciju, pa zbrisali, ili jednostavno nisu poštovali pravila uvjetne slobode. Bili su to dobro joj poznati lovci na glave.

Devedesete, Ed se sjećao devedesetih, i devedesete su se sjećale njega.

Rekao joj je tada preko telefona, ako treba još novaca kako bi platila kauciju za sebe, neka ustrijeli njega, i zaradi 100 000 dolara bianco, koliko za njegov život nude kriminalne bande kojima se zamjerila Agencija za kaucije i obveznice u downtown Los Angelesu, čiji su uposlenici u devedesetima bili i Ed Martinez i Domino Harvey, iako, bila je to više televizijska igra, ali na kraju, ispalo je hrđavo ozbiljno.