Barikade | Boris Buden

ČEKAJUĆI FORTINBRASA

 

Možda još uvijek ne znamo sve, ali znamo dovoljno. Isprva stidljivo, u uzgrednim aluzijama, a potom sve bučnije, kao prvorazredna senzacija, činjenična istina o razmjerima zločina počinjenih u ovom ratu probila se u javnost. Maglovit mučni dojam o onoj drugoj, neherojskoj strani rata dobio je jasnije konture. Na gruboj i jednostavnoj skici iskrsli su detalji: toponimi egzekucija, masovne grobnice, konkretne metode mučenja, silovanja, ubijanja i naposljetku imena i prezimena vjerojatnih počinitelja. Počela je velika repersonalizacija rata. I dok nacija iz anonimnosti kolektivnog podviga još uvijek revno izvlači nove i nove junake obećavajući im besmrtnu slavu, sa svojim zločincima ta ista nacija ne zna što bi otpočela. Ovoga puta međutim nije izvjesno da je na izlazu iz labirinta moguće mimoići vlastite zločine.

Postoji jedan primitivan način dresure nekih životinja. Psu ili mački koji bi se uneredili na nezgodnom mjestu gazda bi zabio njušku u njihov izmet i dobro ih izudarao.

Nešto slično su Amerikanci četrdeset pete činili u pobijeđenoj Njemačkoj. U netom oslobođene konclogore dovodili bi lokalno njemačko stanovništvo i suočavali ga s gomilama leševa, s onim sablasnim, izgladnjivanjem sasušenim truplima. Bio je to pokušaj američkih oficira potresenih istim prizorima da naivno i brzopleto doskoče sveprisutnom izgovoru svjedoka/počinitelja: nismo znali. Te su ovim tihim i diskretnim susjedima tvornica smrti zabijali nos u smrad zločina koji bi bez njihove šutnje i sljepila, bez njihova “neznanja” bio neizvediv.

Posljednji slučaj u kojem je hrvatsko društvo na otkriće zločina reagiralo na tradicionalan nismo znali – način bila je Jazovka. Kosturima iz ove jame međutim ni u jednom trenutku nije dana šansa da u kolektivnoj svijesti postanu ono što su realno bili – žrtve ratnog zločina. Nije postavljeno pitanje konkretne, osobne odgovornosti za taj zločin, zlo Jazovke nije sagledano u činjenici da je nad njom bez ikakva suda provedena jedna zločinačka egzekucija, a još manje se pitalo za onaj masovni građanski kukavičluk koji je gotovo pola stoljeća osiguravao ne samo šutnju o ovome zločinu, nego i servilno idealiziranje one totalitarne vlasti koja je zločin skrivila. Heureka efekt koji je s otkrićem kostura u Jazovki zahvatio široke narodne mase nije bio znak spoznaje laži totalitarnog društva, kako se želio predstaviti, nego laž o vlastitoj ulozi koje su te široke narodne mase odigrale u njemu. Jazovka je, kao jama palih komunističkih anđela, postala tada najveće ideološko čistilište u Hrvatskoj. U nju su ušle nebrojene divizije Titovih komunista i Jugoslavena, da bi iz nje izašle nepregledne falange iskrenih kršćana i državotvornih Hrvata. Tako simbolički potrošena ostala je Jazovka ono što je i bila – mjesto slijepe zločinačke osvete, nad kojim se ponovo zaziva slijepa zločinačka osveta.

Mi, svjedoci današnjeg rata, nećemo moći reći čak ni to da nismo znali. Nas nitko neće morati ščepati za okovratnik i zabiti nam nos u vlastiti moralni izmet. Mi se u tom izmetu valjamo k’o svinja u kaljuži i, kako se čini, nije nam ništa neugodnije no njoj. Dakle mi ne samo da znamo za zločine počinjene u ime naših najviših nacionalnih ideala, nego mi i znamo da znamo, a to znači u konkretnom hrvatskom slučaju, da hrvatsko društvo, zahvaljujući hrvatskoj javnosti, zna da hrvatska država zna za zločine, poznaje počinitelje i ne čini ništa protiv njih. Štoviše, čak su i sami počinitelji do u najsitnije detalje opisali svoje zločine, skidajući s njih i posljednju crtu tajanstvenosti. Sve je dakle do kraja transparentno, sve se zna, ali to nema nikakvih posljedica i ništa ne mijenja na samoj stvari.

I dok država cinično egzercira nadmoć svoje samovolje, pravo koje si je sama uzela, da čini ili ne čini što joj je volja, ne podnoseći nikomu računa za to, hrvatsko se građansko društvo u svojim najistaknutijim reprezentantima, većini intelektualaca, natječe u smišljanju sve nevjerojatnijih strategija potiskivanja. Društveni razum prijeko potreban u suočavanju kolektiva s vlastitim zločinima uludo se troši u stupidnim racionalizacijama. Za Hrvatsku je u tom smislu karakterističan slučaj rušenja Mostara, konkretnije mostarskog Mosta. Ovaj nedvojbeno hrvatski zločin, sasvim u rangu srpskog razaranja Vukovara, još nije dospio do hrvatske savjesti, a kamoli do hrvatske pravne države. Nezaboravnu tezu novinara Jure Ilića, objavljenu neposredno nakon samog rušenja, da je most naime srušio rat, danas zamjenjuju još sumanutije tvrdnje o vinovnicima ovog zločina. U zadnjem broju Vijenca, Grozdana Cvitan doslovno poručuje ovo: “… zaista ne znam tko ga je srušio, ali je sigurno da su to napravili oni koji su ovaj rat na Balkanu počeli. Amerikanci, koji su preko svoga veleposlanika u Beogradu i gospodina Bakera poručili kako će poduprijeti cjelovitu Jugoslaviju.” Ove riječi valja imati na umu kad jednom čujemo od Klare Mandić kako je Vukovar razorio vatikanski kler, ili kad će nam jedna Biljana Plavšić objasniti kako su Sarajevo uništili ti isti Amerikanci jer su podržavali cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Nije nimalo slučajno da i mi našu Grozdanu za trku imamo. A još manje je onda slučajno da nam je upravo ona amnestirala Srbe od optužbe za otpočinjanje rata u bivšoj Jugoslaviji.

Postoji jedna iluzija, sveprisutna u Hrvatskoj, da bi preuzimanje odgovornosti za zločine koje je u ratu skrivila hrvatska strana dovelo u pitanje navodno posve jasnu generalnu tezu o krivnji za rat u kojoj je Srbija agresor, a Hrvatska nevina žrtva. Dovesti dakle hrvatske zločince pred hrvatske sudove, obeštetiti sve njihove nevine žrtve, simbolički demonstrirati kajanje i zatražiti javni oprost, to bi, prema ovom shvaćanju, vodilo izjednačenju žrtve i agresora, potkopalo ionako slabe hrvatske političke pozicije u odsudnom trenu pred konačno razrješenje drame, gurnulo nas u balkansku jamu u kojoj su svi jednako nepodnošljivi divljaci i zločinci, ukratko, nešto takvo bio bi egzemplarni čin veleizdaje. Ne postoje međutim nikakvi racionalni argumenti koji bi potkrijepili ovakve tvrdnje. Već i površan uvid u činjenični materijal o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije govori nešto sasvim drugo.

Uzmimo kao primjer neke činjenice iz nedavno objavljenog “Konačnog izvještaja Komisije eksperata oformljene po nalogu Rezolucije 780 (1992) Vijeća sigurnosti UN”. Komisija je utvrdila postojanje 187 masovnih grobnica na području bivše Jugoslavije. Za 87 grobnica nije ustanovljena odgovornost ni jedne od sukobljenih strana. Od preostalih, za njih 81 okrivljuju se Srbi. Hrvatima se na teret stavljaju 16, a Muslimanima 5. Ove činjenice u osnovi uopće ne proturječe općem dojmu o odgovornosti za ratna zlodjela. Štoviše, krivnju ne izjednačuju, nego ju izgleda raspodjeljuju prema stvarnim zaslugama.

Dva primjera iz slučaja masovnih grobnica, koja je iz obimnog izvještaja Komisije izdvojilo i čitateljstvu prezentiralo beogradsko Vreme, također potvrđuju ono što hrvatska javnost već zna i što ni u kojem slučaju ne sugerira jednakost u krivnji između hrvatske i srpske strane. U grobnici na poljoprivrednom dobru Ovčara nalaze se ostaci oko 200 ljudi, uglavnom onih koji su se u studenom 1991, kad su srpske snage zauzele Vukovar nalazili u gradskoj bolnici. Srbi nisu dopustili rad ekspertnom timu Komisije tražeći da se ispita slučaj Pakračke Poljane. To je učinjeno i ondje je u devet odvojenih grobnica pronađeno 19 leševa. Za zločin u Pakračkoj Poljani tereti se hrvatska strana. Zanimljiv detalj: Komisiji je sugerirano, vjerojatno od strane Srba iz okupiranog dijela Hrvatske, kako Pakračka Poljana krije i više od 1700 žrtava. Stoga se ekshumaciji pristupilo seriozno (iskopana je 71 rupa), no čini se da je brojka od 19 žrtava konačna. Ova dva primjera zorno pokazuju ne samo stvarni nesrazmjer u zločinima dviju strana, nego svjedoče i o neuspjelom pokušaju jedne strane, srpske, da umanji vlastito zlodjelo preuveličavanjem zlodjela druge strane.

Ta druga strana, hrvatska, po svemu sudeći nema nikakva razloga bojati se istine i pravde. Štoviše, trezveni razum vidi samo korist od jednog takvog raščišćavanja pravne i moralne situacije u kojoj se našlo hrvatsko društvo. Pa ipak, hrvatski građani kao da nemaju ništa protiv svjesnog suživota sa zločincima. Oni u bešćutnoj ravnodušnosti čekaju da pored njihove vlastite države, želja za kojom je navodno bila osnovni pokretač čitave njihove povijesti, da pored dakle njihovih hrvatskih zakona, hrvatskih sudaca, hrvatske policije i hrvatskih zatvora, pored hrvatske savjesti i hrvatskog morala, neka druga, strana, instancija obavi taj prljavi posao i pred njihovim, našim, nosevima očisti naš vlastiti hrvatski smrad.

Ima li većeg poniženja za hrvatski narod od činjenice da će njegove zločince na odgovornost pozvati tužitelj iz Južnoafričke republike i to pred sud u Haag? Gdje su sad one silne mase kojima bi pjena bijesne odlučnosti izbijala na usta kad su ih vođe huškale hrvatskom puškom na hrvatskom ramenu i hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu? Što su zamukli, kamo su nestali sada kad hrvatskog zločinca treba dovesti pred hrvatski sud?

Zavukli su se, sve te silne junačine, u oklop svoje intime, gdje sebi u bradu nariču nad gorkom sudbinom njih samih i njihova naroda, poluglasno psuju vlastodršce, ogovaraju one koji su društveni kaos bolje iskoristili od njih samih i čekaju da ih netko drugi iznova oslobodi tih okova, ponovo učini od njih heroje povijesti, odabrane ostvaritelje tisućljetnih snova.

Njihova ravnodušnost kojom podnose sramotni život sa zločinom ona je ista ravnodušnost kojom su gotovo pola stoljeća šutjeli o kosturima iz Jazovke i kojom danas mirno prolaze pored susjedove minirane kuće, ili prognaničkog logora, punog nesretnih hrvatskih pehista. To je ona ista ravnodušnost u čijem toplom okrilju je tako dobro uspijevala harmonija najplemenitijih nacionalnih ideala i one, s koljena na koljeno prenošene najsirovije šovinističke mržnje.

Velika povijesna uloga malog hrvatskog čovjeka na koncu se uvijek svodila na ulogu kakvog sitnog statista koji više zabunom no dramaturškom logikom stupa na scenu hamletovske tragedije kad je ta tragedija onim poznatim pokoljem već skončala i kad na toj sceni nije za vidjeti više ništa osim jezovite hrpe leševa.

I tad među tim leševima započinje autentična drama hrvatskog čovjeka, kao drama vječnog iščekivanja Fortinbrasa – neke sile izvan njega samoga koja će umjesto njega razriješiti njegov problem.