Barikade | Boris Buden

DOBRI PLAVI DJEČACI

 

“I am an artist and I am not guilty”, brani se hrvatski književnik Borivoj Radaković, koristeći stihove, kako kaže, stare dobre punkerice Patti Smith, od rigidnog napada Večernjakova rodoljubnog zanovijetala Milana Ivkošića.

Najprije, za što ga je optužilo? U postavljanju na scenu Jazavca/Kerempuha Radakovićeve komedije “Dobro došli u plavi pakao”, Ivkošić je otkrio nastavak stare, dobro nam poznate zavjere Srba protiv Hrvatske. U kontekstu najnovijih izjava Milana Đukića, predsjednika Srpske narodne stranke – nije, kaže, spreman pucati u svoga brata – opiranja upravitelja kazališta Duška Ljuštine promjeni imena Jazavac u Kerempuh, pri čemu taj Duško Ljuština, kako nam otkriva Ivkošić vuče podrijetlo od oca Srbina, dopušteno je u istom kazalištu uprizorenje djela “jednog drugog Srbina, sina srpskog oficira”, Borivoja Radakovića. Taj sad Borivoj Radaković koji je počeo svoju karijeru u zloglasnom časopisu za kulturu “Oko”, kad je taj časopis vodio Goran Babić, koji danas hrabri srpske agresore, a onda je kao urednik “Oka” činio ono što danas čine četnici u Hrvatskoj, dakle taj sin srpskog oficira Borivoj Radaković, taj JNA-estet i zvezdaš, piše jedan kazališni tekst u obranu imena “Dinamo” i podržava navijače i javnost u protivljenju predsjedniku Tuđmanu. Štoviše, brani nekakve zagrebačke vrijednosti pred nasrtajem agresivnih provincijalaca, čemu nasjedaju ne samo Bad Blue Boysi, nego se njome daju ganuti do suza i neki pisci, režiseri, stari Dinamovi igrači, treneri, ukratko javnost zagrebačka, hrvatska, mediji, svi plješću toj predstavi i čak joj dodjeljuju nagrade.

Ivkošić se međutim ne da zavesti ni zbuniti. “Kultura i sport su područja u kojima se ne puca mecima, ali se puca iz drugog oružja”, kaže i napinje luk. Strijela je odapeta.

Radaković misli pak da on nije ona prava meta, da Ivkošićeva strijela hita ka pogrešnom cilju. “Ne, to nisam ja!”, pokušava se braniti. Tako on nije onaj zli Srbin jer je sve te srpske zločince, četnike/koljače, srpske političare javno poslao u pičku materinu; jer s onim Goranom Babićem godinama nije razgovarao, dok je zbog istoga trpio najružnija ideološka maltretiranja; jer je u “Oku” dao otkaz još 1988., a uostalom, i svi drugi, pa i danas najveći Hrvati, uključujući samog Ivkošića, objavljivali su u tom istom “Oku”; jer je veoma mnogo pisao protiv JNA i prokazao istu kao huntu; jer je njegov otac, taj srpski oficir, od 1968. bio u mirovini i jer je on, Radaković, jedan antimarcijalist, antimilitarist i pacifist koji je išao u osnovnu školu “Kruge II” na Trnju, a zatim još i u gimnaziju i na fakultet, sve to u Zagrebu i na zagrebačkom asfaltu, a uz rock and roll, plesnjake i sve ostalo; jer se, iako pacifist koji je javno poručio kako se neće odazvati ni na čiji poziv i ni pod čiji stijeg, prijavio par mjeseci kasnije u dobrovoljačku jedinicu Društva hrvatskih književnika; jer Đukića ne poznaje, a Miloševića ne voli; jer nije zvezdaš, nego je samo simpatizirao davno jednog igrača istog kluba i jer je zaljubljenik u plavu boju te zajedno s Bad Blue Boysima glasno pjeva “Dinamo, ja volim”; i jer je naposljetku taj Ivkošić jedan tobožnji kulturnjak, a zapravo samozvani policajac i nadripolitičar, dok je on, Radaković, napisao književno djelo, a književna djela ne ruše države, daleko bilo, nego se pišu iz plemenitijih pobuda, kao što je Radakovićevo nadahnuće – “čestito nastojanje zagrebačkih mladića na svom identitetu i dignitetu”.

I to bi bilo to. Ovdje Milan Ivkošić u ulozi hrvatskog Herakla koji se usred Zagreba dohvatio sa stoglavom srpskom hidrom, a ondje Borivoj Radaković, koji tvrdi da je sve to jedna zabuna, da on nije ta otrovna srpska hidra i uopće da nije nikakva divljač za odstrel nego jedno malo pitomo janje, nevino kao što nevin može biti samo kakav pisac – “ja sam umjetnik i nisam kriv”.

Ova kvazipolemika ostaje nažalost komedija zabune i onda kad u njoj prepoznajemo činjeničnu tragičnost: krvožednog lovca, progonjenu divljač i našu današnju hrvatsku kulturu kao revir političke i ideološke hajke u kojoj se svatko, ali doslovno svatko može naći pod režimom slobodnog odstrela. Jednom odapete, strijele ovdje pogađaju. Tko im se pokuša izmaknuti, svoju, i našu zajedničku tragediju samo će učiniti smiješnom.

Zabuna je međutim, sadržajno negdje drugdje. U naizgled sitnom detelju. Bad Blue Boysi su za Ivkošića “djeca”, “navijačka nedužnost”, “nedužna mladež”, a u Radakovićevoj obrani oni postaju “čestiti zagrebački mladići”. Nije li to čudno? I proturječno! Ne bi li ti mladići i ta djeca trebali biti ono za što se sami smatraju, naime zli, bad, a ne good Blue Boys?

Idemo redom. Bad Blue Boysi najprije su zli u fantaziji koju imaju o samima sebi, dakle u vlastitoj imaginaciji. Oni sebe doista vide kao zločestu djecu s margine društva, kao element više ili manje ritualiziranog neprijateljstva prema tom društvu. Image opozicionarstva i disidentstva, koji sami njeguju, bitna je točka u njihovu identitetu.

U onom smislu u kojem država razumije sebe kao instanciju reda i organizacije, dakle u fantaziji svojih predstavnika, od političara do sportskih novinara državne televizije, Bad Blue Boysi su faktor društvenog nereda. Kaos, anarhija, nasilje, neodvojivi su od njihove biti. Kao domaća verzija internacionalnog nogometnog huliganstva, Bad Blue Boysi su društvena devijacija koju valja ispraviti, ako je nužno i represivnim mjerama. Država ih dakle vidi također kao zle.

Naposljetku, Bad Blu Boysi su ono što kaže njihovo ime, dakle zli, i za one njima jednake, predstavnike drugih, konkurentskih navijačkih plemena, a samo oličenje zla oni su bili i vjerojatno ostali upravo u očima zvezdaša.

Dakle, njihova država i njihovi navijački konkurenti vide Bad Blue Boyse onako kako ovi vide sami sebe, naime kao zle. Za koga su onda oni dobri, u čijem se to pogledu ovi opaki huligani pretvaraju u nedužnu dječicu velegradskog asfalta?

Bad Blue Boysi su nedužna mladež samo u očima huligana beskonačno većeg i jačeg no što su oni sami. Oni su dobri plavi dječaci samo sa stajališta zla neusporedivo većeg no što je njihovo. Zli plavi dečko zagrebački, taj sitni prigradski štemer, kampanjski bukač i prigodni siledžija milo je dijete upravo za današnju hrvatsku državu koja pravno štiti i zapošljava djecoubojice, koja uokolo, po susjednim državama vodi svoje male, neuspješne, ali zato i te kako krvave ratove, koja vuče za nos stotine tisuća ljudi, žrtava njene vlastite lakomislenosti i nekompetentnosti, koja se na račun trećih pokušava nagoditi s prvoklasnim zločincima koji su nju samu ponizili, orobili i unakazili. Ako postoji neka razlika između onog građanina koji je u polumraku kakve trnjanske uličice za skupe pare otkupio od lokalnog huligana komad obične cigle i hrvatskog naroda koji je platio svoj medvedgradski monument ili redovito plaća svoju državnu televiziju, onda je ta razlika tek kvantitativna. Uopće, što je kršenje javnog reda i mira naspram osnivanja nove države?

Sada je valjda jasno s kojeg se to motrišta Bad Blue Boysi ukazuju Ivkošiću kao nedužna dječica. Njegova pozicija jest pozicija državnog huligana, huliganstva podignutog na razinu državne politike koju on Ivkošić zastupa sudjelujući u jednom izuzetno važnom segmentu njene aktivnosti – stvaranju i podržavanju atmosfere linča, iznoseći tako na vidjelo realni supstrat slavnog tisućljetnog sna – sirovi šovinizam.

Zašto je međutim upravo Radaković morao postati metom? Zato jer on takav kakav jest provaljuje cijelu priču o Srbima kao stranom elementu na hrvatskom nacionalnom organizmu. On tu priču, nezamjenjivu u konstrukciji hrvatskog državotovorstva, prokazuje u samoj njenoj ideološkoj istini. Radaković naime nije ništa od onoga što bi Srbin morao biti. Štoviše, on je sušta suprotnost onoj primitivnoj balkanskoj seljačini koja nas je tlačila ne dopuštajući nam da postanemo ono što smo oduvijek bili, navlastiti pripadnici zapadne, europske civilizacije. U svojoj urbanosti i modernosti, sa svojom iskonsko hrvatskom kajkavštinom i esencijalnim purgerstvom postao je odveć sličan fantaziji koju Hrvat ima o samome sebi, a da bi to moglo ostati nekažnjeno. On postaje omraženi Srbin upravo zato jer se tako provokativno, tako ekscesivno ne razlikuje od Hrvata. Radaković je egzemplarna žrtva. Njegov slučaj je poruka režima: nema tog hrvatstva koje će zaštititi čovjeka od sudbine Srbina u Hrvatskoj – sudbine paradigmatskog državnog neprijatelja.

Iluzija da može uteći toj sudbini čini Radakovićevu obranu kontraproduktivnom. To najbolje dolazi do izražaja u činjenici da su Bad Blue Boysi i za njega, kao i za Ivkošića, “čestiti mladići”. Ali iz dijametralno suprotnog razloga. Oni su naime bili spremni prijeći preko Radakovićeva srpstva. “Istinabog, bolje bi bilo da je “Dobrodošli u plavi pakao” napisao Hrvat, ali da su svi Srbi kao Boro, ovog rata ne bi bilo,” citira Radaković jednoga od njih, misleći da njihovom milošću može kupiti milost hrvatske države. Bad Blue Boysi su dakle dobra djeca za oba kraja batine, za društvenu moć koja ne zna više ni za kakva ograničenja, ali i za društvenu nemoć koja misli da još može zaslužiti kakvu milost. Njihova je istina ipak s onu stranu dobra i zla. Ona je istina samog društva čijom scenom u glavnoj roli dominira ova batina bilo u prvom planu, bilo u nevidljivoj svenazočnosti. Na toj sceni BBB su pik zibneri, jedan koliko beznačajan toliko i manipulabilan faktor. Ignorirajući upravo ove društvene uvjete svoga slučaja Radaković u svojoj obrani pred čitavom javnošću ponovo egzercira ono zbog čega je i postao slučaj – svoju društvenu nemoć.

U samoj predstavi međutim, on je zlim plavim dečkima odista vratio njihov identitet navijačkog plemena, identitet koji su izgubili u onom razdoblju idile koja je nakratko zavladala između njih i države. I to tako što obnavlja, ne samo u inzistiranju na imenu “Dinamo”, njihov kult disidentstva, što ih prikazuje onakvima kakvi bi oni u vlastitim fantazijama htjeli biti – nepokoreni, divlji, neprijateljski prema svakoj vlasti, ukratko zločesti. Ali ih je ujedno iz njihova autentičnog subkulturnog miljea, ulice, premjestio u kazalište i izručio uživanju nacionalne kulturne elite. Ovi pak u Bad Blue Boysima nikada nisu prepoznali autentičnu kulturnu pojavu, ozbiljan izazov njihovoj tradicionalističkoj kulturi. Naprotiv, u subkulturnim pojavama vidjeli su samo manifestaciju vlastite političke volje za čiju artikulaciju nikada nisu imali dovoljno građanske hrabrosti. Njihova frustracija, nemoć da se otvoreno angažiraju za svoje građanske ideale, i da riskiraju svoju elitnu poziciju nalazi svoju kompenzaciju u teatarskom aplauzu zlim plavim dečkima. Reprezentant elitne nacionalne kulture, taj vječiti kibicer društvene drame dobio je natrag svog junaka, svoje milo dijete uvijek spremno da izgubi zube i ne samo zube za njegove slobodarske ideale.

A hrvatski književnik Borivoj Radaković? Njegov paradoks je sljedeći: kad je izazvan kao građanin on se poziva na nekakvu apriornu artističku nedužnost te se opravdava za ono za što nije kriv, za činjenicu na primjer da je sin srpskog oficira. Ali nije u stanju otvoreno i hrabro, kao odgovorni građanin, odgovoriti kritikom one društvene situacije koja od njega, i ne samo njega, čini nevinu žrtvu. Namjesto društvene kritike on se kurči bez pokrića. Pa javno šalje u pičku materinu srpske zločince i ostale njihove balkanske ekvivalente. Kao da se društveno zlo dade jednostavno otpičkariti!

Naprotiv, kada nastupa kao umjetnik, on divlju subkulturnu pojavu kroti na kazališnim daskama i servira ju frustriranoj nasladi upravo onog građanskog konformizma i oportunizma bez čije kolaboracije nikada našeg Radakovića ne bi ganjali po novinama kao kakvo šugavo pseto.

Borivoj Radaković bi htio u današnjoj Hrvatskoj ostati nevin. Kao umjetnik, kako mu preporuča Patti Smith. Jedan od najvećih punkera devetnaestog stoljeća, Hegel, poručio bi mu nešto pametnije: Samo kamen je nevin, Radakoviću!

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.