Clown | Milko Valent

5.

 

Drvored je završavao presječen naglim rezom visoke, bršljanom presvučene ograde, utapajući se u moru zelenog puzavca na rubu naširoko razvedenog parka bolnice. Čovjek slabijih živaca zacijelo bi se uplašio tako naglog, zimzelenog svršetka; uplašio bi se, zapravo, onog trenutka u kojem bi osjetio stanovitu bezrazložnost neočekivanog prekida. Strah bi se pojačao pogledom na ulazna vrata…

Ogromna. Okovana hrastovina. Potamnjela kroz vrijeme. S vanjske strane masivan zvekir, koji nitko više nije upotrebljavao jer je prije mnogo desetljeća bilo instalirano zvonce. Danju su otvorena; teške sumračne plohe u nebo sterućih se vratnica širom su razmaknute…

Sve veliko, prostrano… I bolnica i park. Mnoštvo što odvojenih što povezanih zgrada svrsishodno se stapahu u nedjeljiv, pomno povezan i promišljen sklop. Meandrično gibljivi puteljci, nasuti pijesak, kantice za otpatke pričvršćene za valjkaste čelične stupiće obojene u crveno, drvene klupe, šest malenih vodoskoka, potkresane zmije niske živice, cvjetne i travnate zone… sve, baš sve, sve je odisalo strogim osjećajem za red i logiku.

Clown je lagano ušao kroz vrata. Napravio je još nekoliko koraka i stao. Stajao je kao ukipljen časak, dva, a zatim naizgled bespotrebno zaurlikne: – Da znaš, i hoću!

Vratar iz obližnje vratarnice samo ga okrznu kratkim, razumijevajućim tragom smiješka. Njemu je to svakodnevno. Dosadno. Ravnodušno se vrati na započeti novinski članak.

Clown se prene od zastrašujućeg urlika vlastitog glasa. Pogleda unaokolo. Začudi se kad spazi vratarnicu, park, bolnicu. Učini mu se da je već bio ovdje, ali se nije mogao sjetiti kada i zašto. A zašto je urliknuo? Aha, sjeti se svojih drvorednih razmatranja o magičnoj klopci, antisitilistici i sućutnim elipsama. “Ništa naročito”, pomisli Clown. “Da je netko to morao čitati sigurno bi umro od zijevanja i dosade”. Zatim se zabezekne: “A zašto onda ja nisam umro?”

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.