Clown | Milko Valent

6.

 

Vrteći glavom Clown uđe u najveću od zgrada. Žuta fasada svjetlucne na suncu. Neki je čovjek upravo silazio niz stepenice mašući uzbuđeno novinama. Kad opazi Clowna još se više uzbudi. Pritrči mu i drhtavim rukama otvori novine pokazujući iznenađenom Clownu jedno mjesto. Clown pažljivo isprati pogledom zračnu putanju kažiprsta i zaustavi se na debelo otisnutom naslovu: POSKUPJELE BANANE!

– Pa što, – reče Clown – poskupljenja su već postala banalna.

– Ma, jest, ali… – zbuni se čovjek s novinama. Onda pažljivije osmotri Clowna u nedoumici češkajući uho slobodnom rukom.

– Vi ste prvi puta ovdje? – priupita.

– Da… to jest… čini mi se… – odvrati Clown. – Ovakva mjesta su slična.

– Ne, ne varate se – uzbuđeno nastavi čovjek spremajući novine u džep pidžame. – Vi ste zaista ovdje prvi puta, jer da niste onda biste svakako znali što znači kad poskupe banane ili neko drugo voće. Gledajte… Ako na primjer poskupe banane, onda možete biti sigurni da ih na jelovniku neće biti najmanje mjesec dana. E, a zatim, upravo kad pomislite kako je, eto, mjesec dana prošlo, i kako bi se već sutra ipak trebale pojaviti na stolu, onda baš taj dan pročitate u novinama da su ponovno poskupjele. To vam je začarani krug. Taman bolnički ekonomat naruči banane, a one poskupe. I, naravno, kurvini sinovi otkažu narudžbu, a mi smo i dalje bez banana. U dvije godine nisam okusio banane, a i s ostalim voćem je isto. Ništa od voća nisam okusio osim voćnih sokova… moj gospodine… voćnih kompota, savijača od trešanja, višanja, jabuka, dunja, marelica, bresaka… razumijete… ništa od konkretnog, živog, najobičnijeg voća – jadao se čovjek gledajući kroz Clowna. – Vi se sigurno pitate kako je to sve moguće…

Clownu dozlogrdi. Uopće ga nije zanimala voćna problematika. Izmigolji se pokraj uzbuđenog čovjeka u pidžami i požuri uz stepenice.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.