Clown | Milko Valent

putovanje prijestupnika

17.

 

Opasni modeli

Clown je htio doprijeti do samog središta, do sebe. Njegovo tijelo bilo je mirno i nepomaknuto; na taj način mogao je nesmetan od drugih puštati galebove, mogao je putovati živo se igrajući opasnim modelima zebnje i strepnje, straha i užasa, strave i očajanja.
Pojam putovanja često se bezdušno zlorabi, tako da bi, recimo, putnik imao biti i onaj koji tek površno putuje hramajući, koji tek loše glumi ulogu naučenu napamet, odvratnu ulogu čije se savršenstvo izvedbe ovjerovljuje klizavim i nastranim normama društva, sredine ili grupe. Putnik bi tako bio i onaj koji se hvasta svojom putnicom, on bi dakle slovio kao diplomirani putnik. Tako oslovljen mogao bi isto tako biti shvaćen fah-idiotom, glupom mimikrijskom gubicom, i sve što bi se o njemu moglo reći jest da je putnik je putnik je putnik, odnosno turistički zabezeknuta krava.

 

* * *

“…mogao je putovati živo se igrajući opasnim modelima zebnje i strepnje, straha i užasa, strave i očajanja, a živo igranje je borbena očajnička svijest o neposrednosti s mukom dohvaćenog putovanja i o neizvjesnosti dopiranja do željenog mjesta.

 

* * *

O prozorska stakla sobe Doménikosa Theotokópoulosa, ojesenjenu i požutjelu providnost, lupkala su jata ptica svojim moćnim izduženim kljunovima. Kljuckanje providnosti zvučalo je zborno:

Clown je odbacio svoj balast i može putovati,
Clown živo igra svoju neposrednost i svoje mogućnosti,
Clown vježba obrušavanje,
Clown leži u krevetu i svi misle da je Clown nepokretan,
Clown se pravi mrtav da bi ostao živ,
Clown je čitao Bolest na smrt Sorena Kierkegaarda,
Clown će u svojim rukama osjetiti puls crne kutije,
Clown upotrebljava sve svoje jelove daske,
Clown u nekim trenucima želi postati nitko,
Clown nikad nije mrzio ptice, posebno je volio i voli galebove,
Clown je povremeno mrzio Bijelo Štene i Jevrema,
Clown sada ipak gleda u prozorska stakla i poštuje naše lupanje,
Clown, oh Clown,
Clown se želi prošetati drvoredom, ali mu ne dopuštaju,
Clown će grickati sjemenke povratka, Clown iznutra sabire snage za otvaranje jezgre,
Clown jurca iznemoglu skramicu hladnog vremena,
Clown rado misli o svojim proznim pokušajima,
Clown ljulja u sjećanju oaze suncostaja,
Clown, oh, Clown,
Clown hladno i sabrano ušutkuje reumu u lijevoj nozi,
Clown nevidljivim derutnim smijehom ugošćuje sudbinu putovanja,
Clown svakom svojom odlukom prestupa svijet,
Clown prestupnik, Clown prognanik,
Clown svakim časom postaje sve više ono što jest,
Clown je relativno zdrav čovjek u bolesnom društvu.
Clown apsolutno teži zdravlju svoje unutrašnjosti,
Clown, oh, Clown,
Clown živi u jeseni dvadesetog stoljeća, Clown je sav požutio,
Clown ima žutu iskaznicu,
Clown daje žute izjave,
Clown ne slika svijet crno-bijelom tehnikom,
Clown zna da se sloboda prelijeva u bezbroj boja, jer
Clown je čitao Marxa i Lenjina, ali i druge koji govore isto,
Clown je čitao Mallarméa i Manna, ali i Ginsberga,
Clown je čitao i Majakovskog, ali i Enzensbergera i Brechta,
Clown je čitao još devedeset i dva žuta autora,
Clown je čitao gotovo sve što zaslužuje nužno i hitno čitanje,
Clown je čitao, ali zaista čitao, Clown nije prelistavao,
Clown je čitao, stvarno čitao, on je čitao, on je doista čitao,
Clown je čitao, Clown je čitao, stvarno čitao, stvarno čitao,
Clown, ah, Clown,
Clown je živio nimfomaniu veritatis, jer Clown nije samo čitao,
Clown je ponešto ispričao Bijelom Štenetu, ali i to je bilo previše,
Clown je, zapravo, i previše pričao,
Clown nije znao da plitko ne postaje dubljim dolijevanjem dubokog,
Clown to sada zna, jer Clown napokon putuje,
Clown u krhkim, ali odlučnim rukama drobi žutilo, jer
Clown voli boju prestupa, i kad drobi on miluje slobodu,
Clown, oh, Clown,
Clown cijeni platna Doménikosa Theotokópoulosa, ali
Clown poštuje i platna Van Gogha, čovjeka koji nije želio slikati po diktatu vremena u kojem je živio,
Clown odaje priznanje svemu što je prijestupničko,
Clown živi opasne modele,
Clown, oh, Clown,
Clown je izdržavao jesen, teško i mučno, ali ipak,
Clown putuje, snatri o središtu, o osjetljivom grudištu,
Clown putuje,
Clown putuje,
Clown putuje,
Clown putuje,
Clown putuje,
Clown putuje,
Clown putovanjem gostuje i svagdje gdje stigne ostaje kratko, jer
Clown putuje k sebi,
Clown je gost u svijetu, u svijetu kojeg mijenja putujući,
Clown je Clown,
Clown, oh Clown,
Clown,
Clown,
Clown,
Clown,
lupkala su jata ptica svojim izduženim, vrlo izduženim kljunovima.

 

* * *

Model zebnje počinje laganim obrušavanjem jednog galeba. Lagano obrušavanje? Obrušavanje nikad nije bilo lagano, ali u modelu Clownove zebnje to se ipak zbilo. U mahnitoj ljepoti groze šeste neurotične noći, skupocjene noći, Clown je za vrijeme grčenja opazio jednog mladog galeba kako dostojanstveno leti od horizonta prema njemu. Odjednom, u trenutku kad je iznad njega zloslutno kriknuo, Clown je primijetio obrušavanje. Tijelo galeba padalo je zadržavajući horizontalan položaj, samo je kljun bio isturen prema dolje: oštar, kukast i spreman. Film obrušavanja u sporoj vrtnji činio je Clowna nemirnim i znatiželjnim, sve dok ga galeb blago nije kljucnuo ispod ošita i odletio. Iako udarac kljuna nije bio jak, jedva da je i bio zamjetljiv, Clownovu utrobu ispuni zebnja neznatnim drhtanjem. Končići živaca zazvone na uzbunu od nepoznatog svijeta koji je tek ovlaš podigao svoju tamnu ljubopitljivu glavu roseći Clownovo čelo minijaturnim i nježnim izbočinama znoja. Zebnja je sijala zrnje. Zrnca nisu oblikovala nikakav stvaran oblik koji bi mogao poslužiti prepoznavanju pravca kojim je zebnja došla. Zebnja je naprosto došla plaveći zrncima Clownov unutrašnji svijet. Zrnca, zrna, posvuda zrna; uzbibano more neodgonetljive ikre, bešumno talasanje tmurnog, gotovo neopasnog zrnjevlja koje ne mora, ali koje može biti koban predznak ili zametak strepnje, i koje najčešće to i jest… Ipak, neovisno o budućem ili možda mogućem ishodu bešumnog gibanja, zebnja, ona koja je ispunila Clownovu utrobu, brzo je i tiho otišla nepoznatim pravcem kakvim je i došla.

Model strepnje počinje strastvenim obrušavanjem dva galeba. Te noći, opasne i prekretničke, dakle skupocjene noćašnje noći, Clown je oko tri ujutro, nekoliko minuta nakon odlaska zebnje, osjetio poriv za promatranje horizonta. Taman kad je digao glavu opazi dva galeba kako se kričeći od zadovoljstva ustremljuju na nj. Nije stigao čak ni trepnuti, a već su ga uspjeli bolno kljucnuti: jedan opet ispod ošita, a drugi u područje lijevog bubrega. Za razliku od galeba zebnje, kljucaj galebova strepnje bio je snažniji, nametljiviji, njemu itekako uočljiv, ponajmanje naivan. Strepnja poput bujice ispretura crijeva i onda, glogotava i uporna, radišna i prisutna udomi u probavnom traktu svoje srhove – krhotine nemira. Krhotine zastajkuju čak i u grlu, vole sve nabore, ne libe se dugotrajnog bockanja sluznih površina. Isto tako kao i zrnca zebnje, krhotine strepnje ne oblikuju nikakav prepoznatljiv objekt; podjaruju samo iščekivanje nepoznatog nečeg što će se možda dogoditi, rastaču i najmanju sigurnost ako je ima, iz temelja tresu onoga kojeg izdašno nasele. Clown je teško podnosio strepnju, jer za razliku od zebnje ona neprekidno traje, odnosno prestaje tek kad se pojavi strah.

Model straha živi od munjevitog udara dobro uvježbane grupe. Obrušavanje u savršenoj formaciji izvodi šezdeset i osam galebova. Čine to efikasno, brzo, nevidljivo i profesionalno. Nekoliko minuta poslije četiri ujutro šeste furiozne noći, Clown nije imao vremena uočiti bilo što; u cigle dvije desetinke sekunde šezdeset i osam galebova strmoglavilo se i ukljuvalo strah na šezdeset i osam mjesta u predjelu između njegova srca i spolovila. Naprosto je osjetio strah. Lijevu nogu obuze kratkotrajno grčenje. Strah je bio raskošno oblikovan prijetnjom izlaženja iz bolnice prije no što napravi proboj. Izravna prijetnja ne bi ni izdaleka polučila tako snažan dojam kao što je to uspjelo ovoj proistekloj iz straha, strašnoj prijetnji koja je imala sasvim prepoznatljiv i stvaran oblik. Da, u trenu Clown je izgorio od straha. Galebovi su odletjeli, ali ostao je rogobatan, neravan otrov ispušten primjerno obavljenim kljucanjem, to jest ukljuvavanjem izduženim, vrlo izduženim kljunovima. Ostao je strah, čudesni intenzivni otrov nutrine i krvotoka koji može trajati sasvim kratko, sasvim srednje te sasvim neograničeno. Clown je ostao otprilike pola sata u tom psihosomatskom stanju.

Model užasa Clown je upoznao u pet sati ujutro. Tek što se malo oporavio od straha, predahnuo, osamdeset beskarakternih galebova, desetinku bržih no što su to bili prethodni, iskljuvaše mu mozak. Osjetio je trenutnu ukočenost čitavog organizma, a već u sljedećem trenu više ništa nije osjećao: ukočenost je isključila sve što bi makar i nijansom podsjećalo na život. Clown je postao živi leš. To stanje potrajalo je najmanje pet minuta, a onda ga nenadano smijeni model strave također oboružan s osamdeset galebova.

Model strave je takoreći neizdrživ. Galebovi strave obrušavaju se lagano jednu minutu i ne kljuju režnjeve mozga, kao što to čine galebovi užasa, već sve ostalo od vrata naniže. Time izostaje ukočenost. Osobito je značajno da strava traje mnogo duže od užasa i tako omogućuje predvježbu za život u modelu očajanja.

“Sobu odjednom ispuni jato galebova. Gustoća bijeloga. Gusto perje. Bijeli krikovi i bijeli lepet. Šum mora. Beskrajnih mora. Jato se stušti na Clowna pikirajući poput guste kiše kamenja. Obrušavanje.”

Model očajanja je, u stvari, festival kljuvanja. Dvije stotine galebova. Srednja brzina obrušavanja 32m u sek. Skupa s galebovima očajanja u obrušavanju i kljuvanju sudjeluju iz svakog modela po jedan delegat. Predstavnici zebnje, strepnje, straha, užasa, strave, koloplet nekoliko modela, koloplet sabran u modelu očajanja. Clown, iskljuvan i napadnut iz svih pravaca i svagdje, shvatio je očajanje kao uvjet putovanja, kao uvjet one djelatnosti na koju se je već dugo spremao. On je znao da je očajanje, zapravo, svijest o mogućnosti vlastitog ja, takvoj mogućnosti koja svoje stvarno svjetlo sabire u jezgri Clownovog nepoznatog. Očajavati zbog te mogućnosti, a istovremeno težiti njoj, trpjeti tamnobojnu otežanost putovanja, a snatriti o sjemenkama povratka značilo je živjeti u modelu rascijepljenosti i očajanja. Nepomičan, blijed, ukočenih šarenica Clown je po prvi puta upoznao stanje putovanja. Bilo je to očajno stanje.

 

* * *

Nema piljevine suncostaja. Nema suncokreta i poljuljanih piljarica balasta. Putovanje nema uobičajenu prtljagu, nema. Ima samo:

FESTIVAL KLJUVANJA

Clown leži usred bijelog festivala
na bijelom odru
a očajanje je bijelo
dvije stotine bijelih pokrova
ludo, ludo, ludo
kucka bijelo tijelo prijestupnika
bijelo tijelo pilota putnika
ludo, ludo, ludo

Larus argentatus
leti, leti, leti
bijeli srebrnasti galeb
bijeli galeb, otvara čaške bijelih stanica putovanja
Clown
on je drobio žutu boju, sada drobi njene ljupke
posljedice
Clown
jesi li to ti
Clown
prepoznaješ li sebe samo po imenu
Clown
ti si festival
Clown
radostan i bolan: bijeloočajan
ti nećeš nikada dopustiti svijet
Clown
njegove glupe kozmetičke uvojke ti ćeš pretvoriti u naviku preskakanja
u ovce-kovrčice
Clown
koliko još bijeloočajnih latica putovanja treba uvenuti u frižideru nepomaknutog vremena
odar prijestupnika, a vani jesen
dvije stotine leptira krilne čipke
Clown

“Sobu odjednom ispuni jato galebova. Gustoća bijeloga. Gusto perje. Bijeli krikovi i bijeli lepet. Šum mora. Beskrajnih mora. Jato se stušti na Clowna pikirajući poput guste kiše kamenja. Obrušavanje.”

Clown
ti putuješ čarobno bijel
na tebi ovješena tri neizvjesna kartona
tebe su testirali
oni koji nikada nisu putovali
Clown
nepokretan gledaš kroz
obrušavanje (po hodnicima se spotiču luđaci)
ti si festival kljuvanja
Clown
a očajanje je bijelo
kažu brze koturaljke putovanja
kaže Larus argentatus
predsjednik komiteta za efikasno kljuvanje
Clown
čarobnjak bjeline
na odru ne dopušta svijet
i nema piljevine suncostaja
nema suncokreta i poljuljanih
piljarica balasta
samo Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown Clown

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.