Wonderland | Marinko Koščec

16.

 

– Da, pročitao sam. Hoćete li sa mnom do kabineta?

Hodnike bi trebalo popuniti prigodnim pošalicama, meteorološkim opaskama možda, ili paušalnim zanimanjem za njezine akademske ambicije, ili se pak bez odlaganja upustiti u tankoćutnu, kritički pedantnu ali poticajnu, očinski blagu mikrospekciju njezinog referata. I naravno da ću čitavim putem zuriti u prizor koji se nalijepio preko svega, uspomena na prvi spoj, sa zlatokosom Ninom iz šestog c, dugačkih trepavica i s madežom iznad usne, zapravo nije baš spoj nego je pristala da je otpratim od škole do raskrižja nedaleko kuće, nikako do sâmih dvorišnih vrata, i od straha da ću joj biti dosadan šutim kao grob, svaki me korak zabija dublje u šutnju, u sram, i olakšanje stiže tek na raskrižju, kad ona samo produži kao da sam zrak.

– Izvolite sjesti. Evo, vraćam vam seminarski rad. (Ne bih da ga većim dijelom ne znam napamet.) Dakle… imate zanimljivih ideja, možda ih se moglo temeljitije razraditi, ali vidi se da znate misliti. Još da vam je malo više preciznosti u izražavanju, no dobro, ima vremena, na samom ste početku. (Drek. To je svjetlosnim godinama iznad svega čime me do očaja dovode tvoje kolegice, i nedvojbeno iznad onog što bih sâm bio u stanju proizvesti.) Ukratko, solidna četvorka.

Jedva dotiče rub stolca, ruksak je već na ramenu. Ni slutnje reakcije u tim bljedozelenim zdencima, irealno, hipnotički povećanim blijedošću lica. Osim pitanja Mogu li sad ići.

Kako produžiti agoniju? Duboki uzdah, s tragom iritacije. Ništa osobno, rekao bih, u minskom polju oko nje ja sam zalutali prolaznik. Kao da je na rubu eksplozije, kao da je dovoljna jedna kriva riječ pa da plane, što ja znam, isprevrće namještaj, ili joj se oči razliju niz obraze. A da se jednostavno slomim u patetično priznanje, bacim na koljena i položim glavu u njezino krilo, pa nek je sječe ako hoće, i odnese u ruksaku?

 

Pogledu otpuštenom kroz tramvajski prozor, tekuća vrpca pločnika najednom, samo na tren, donosi lice nevjerojatno nalik Rikardovom, smrknuto, zagledano u tlo, ali taj gospodin drži za ruku dječaka, koji zapravo, sekunda je dovoljna da se opazi, nije dječak nego mongoloid možda već zrele dobi, ako nije neukusno govoriti o zrelosti.

Kod kuće, Profesor tipka Gretin broj. U petnaest godina koliko predaje književnost, od svih kolega jedino je kod nje primijetio zanimanje za knjige, za studente, za kolege, za ikoga osim sebe, jedino je s njom istinski razgovarao. Ali ako bolje razmisli, kada zadnji put?

Ma htio ju je pitati, iz čiste znatiželje, da provjeri… Rikard nema djece, ne?

Ha! Baš je ona njega htjela nazvati zbog nečeg u vezi s Rikardom. Može li skočiti k njoj?

 

Stvarno dugo nisam bio kod nje. Do kuće se više ne stiže šarmantim klizištem, kroz razulareni ružičnjak i busiju obješenih grana. Dvorište je popločeno, potkresano, umiveno, nova je i fasada i drvenarija: predratnoj se vili dogodila posvemašnja trećedobna mladost.

– Slavko. Otkako je u penziji, sav se razmahao oko kuće. Nisu mu dosta zidari i parketari, ostakljena lođa i gredice maćuhica, sad si na vrhu dvorišta gradi vidikovac. Da može još sedamdeset godina na horizontu tražiti nove projekte.

Ona se ne doima osobito obnovljenom. Lice kao impregnirano protiv blistanja pročelja, upravo ga odražava u negativu. Podliveni pogled s teškim kapcima. Usukane, skiseljene usne.

– Uvijek je u toj kući sve škripilo i klimalo. Najbolji dio mojeg znanstvenog elana otišao je u napor da ju održim u vertikali. A tek Slavka! Mogla bi napisat priručnik o životu s rakom prostate i sa senilnom demencijom. Doktori su ga redom pokapali. Ja sam za svakom njegovom željicom trčala, kad mu je, sirotom, tak malo ostalo. I gle ga sad, prasca! Sve nas je zafrknul.

Unutra se ne vidi većih promjena. Uzoriti preci jednako prijekorno strijeljaju očima iz svojih ovalnih okvira, police su jednako svinute pod teretom jednako prašnih knjižurina, kanape nije ništa manje tapeciran dnevnim tiskom, diplomskim radnjama, ogriscima jabuke, Schopenhauerovim tumačenjima kauzalnosti, reklamnim lecima pečenjarnica.

– Slavko je vani?

– Hvala Bogu, slavi pedesetgodišnjicu mature. Ili diplome, ili primanja u pionire, nemam pojma. Inače bi sad tu visio pred utakmicom. S tonom do daske. Više skoro niš ne čuje. Velika šteta, reći ćeš mi, ko da mu više imam ne znam šta ispričati.

– Ne, ja ništa…

– Naravno da nemam. Ko da smo prije razglabali o metafizici, veliš. Dobro, ali dok ima seksa nekak se zaboravljaš pitati šta ti fali. Ima stvari o kojima ti je silno važno razgovarati, ali ih odgađaš za kasnije. Dok ne zaboraviš o čemu se radilo. Sve češće se pitaš: kaj imam zajedničkog s tim čovjekom? I više se ne možeš sjetiti ničega, osim svakodnevnih sranja, koja natežeš jedno preko drugog da rupa ne bi zinula. Da rupa! Više nemaš na šta zakrpe šivati! Samo se tu i tam koji končić drži! Ali on si je izmislil zanimaciju, zbigecal je kuću. Ak me baš pitaš, meni je bila draža dok je puštala na sve strane. I ona, i Slavko, i Ines. Evo, ne sjećam se kad je zadnji put bila na hitnoj. I već godinu dana stanuje s istim dečkom. Otkako ga je dovukla iz Brazila. Ma nemoj slučajno misliti da imam nešto protiv! Zakaj bi me smetalo ak je njoj dvadesetosam a njemu dvadeset? Rekla sam joj to ti je super, možeš si ga odgojiti, imaš par godina fore dok ne počne gledati osnovke. I zbilja, onak je skroz poslušan, di ga metneš tu bu ostal čitav dan. Samo da mu je stripova, za njima je lud. I za travom. A nesmeš niš reć, zna kakva sam hippijevka bila. Ne, meni je mali baš simpatičan, ko nekakva životinjica, kućna. Skoro sam rekla majmunčić, ali to za mulata odmah zvuči… Evo, hrčak. Imaš cigaretu? I bolje, ne pušim već šest dana. Ma jedan jedini put sam pitala, čisto jer me zanima, ne, jel misle tražiti kakav posao. I odmah se nafrnjila. A uopće nisam mislila prigovarati, pa mladi su, uostalom pa nismo gladni da si ne mogu dijete uzdržavati. Jesi za komadić pizze? Mislim da ima još komadić. To je jedini jedincati gušt koji mi je ostal, kad se Slavko počisti, da si naručim pizzu i pojedem ju u kadi. Ne bi vjeroval kolko se kuhanje može zgaditi. Kaj bi dala da mi neko hoće svaki dan skuhati, makar jaje na oko. Jel to telefon? Valjda mi se učinilo. Čekaj, evo opet. Ne? Siguran si? Više nitko ne zove. A kad me slučajno nekam zovu, izmislim nekakvo sranje. Prije su se fantastično sama izmišljala, i barem sam imala odgovor zakaj sam u komi. Sad imam samo komu. I vapim za nečim da me ujutro digne iz kreveta.

– Mm… Mm… Nego, što se Rikarda…

– E, to. Stvar je delikatna. Izgleda su mu otišli osigurači. Ruši ko na kuglani. Studenti su organizirali potpisivanje peticije, pa mu je dekanat napravio analizu ocjena od zadnje dvije godine: prosjek je jedno cijelo tri. Ni svaki drugi ne prođe, više od dvojke ne postoji. A mnogi bi jedva dočekali da ga likvidiraju. U jednu ruku, tak mu i treba, kakav je gad. Ali opet, pa znamo se čitav život.

– A da slučajno ima djece, naravno da ti to ne bi promaklo.

– Pa ima. Sina. Nikom živom nisam rekla. A kak on meni vraća? Šta priča o meni?!

– Pa kako? Otkad?

– Još prije prvog braka jedna mu je studentica ostala trudna. Nije ju htio oženiti, ali za dijete se brine. Rodilo se s Downovim sindromom. Sad mu je… bome već preko trideset godina. Pitajboga šta je to Rikardu napravilo kad ga skriva. Potisnute stvari naplate svoje. Jesi primijetio koliko pije u zadnje vrijeme?

– Pije?

– Uf! Mjesecima ga nisam vidjela trijeznog na faksu. Dobro, to je njegov problem, ali za peticiju ga treba upozoriti, dok još ima vremena. Samo na mene je alergičan. Reći će da sam to ja skuhala. Kad bi mu ti mogao, nekak oprezno…

 

Profesor ispunjava misiju. Broj u uredu ne odgovara, premda supruga tvrdi da je tamo, mobitel zvoni, zvoni, i napokon, kroz maglu od žamora i glazbe, probija se režanje Stalno me jebu, upućeno nekome s one strane, premda ne isključivo njemu, zatim ništa manje odrešito Halo!, što združenim učinkom Profesora baca u defanzivu, Oprosti ako ti smetam, imaš minutu za mene?, na što Rikard velikodušno Minutu uvijek za tebe, srce. Ta prepotentnost, i to gnusno tepanje, dovoljan su razlog da Profesor tresne slušalicu, i bez obzira na plemenitost misije to bi ne trepnuvši učinio, da ima petlje, ali da je ima to bi se dosad već znalo, i Rikard mu ne bi tepao. Stoga počinje pipljivo, izokolno izlagati stvar, no čim joj se ukažu konture Rikard se prodire Ma kakva anketa! Nabijem ih na njihovu anketu! I prekida vezu.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.