Ekološki otisak : kako je razvoj zgazio održivost | Dražen Šimleša

2. PODVLAČENJE CRTE

 

Eto ga na. Tek smo počeli, a on bi već podvlačio crtu. Ma to vam je danas moderno, kao oni filmovi što počnu s krajem pa idu prema početku i ne razumijemo kad se što događa, ali na kraju kažemo da je film super, a režija odlična.

Ovdje mi je ipak važno da je sve jasno i lako probavljivo, pa ću se potruditi da postignem razumljivost i pitkost misli i poruka. Trebam u svoju obranu reći kako podvlačenje crte ovdje nije samo furke radi već da ćemo, s obzirom da nam slijedi bavljenje dvjema važnim alatkama kojima zapravo testiramo i mjerimo održivi razvoj, na neki način podvući crtu pod način kako danas živimo. I jedan i drugi indikator održivog razvoja daju nam jasne i precizne granice kretanja i kod njih zaista podvlačimo crtu iznad ili ispod koje, ovisno o tome mjerimo li otisak ili kvalitetu života, nema održivog razvoja.

Ovdje zapravo težimo istražiti stanje glavnog obilježja održivog razvoja: potrebe da se poveže ostvarenje krajnjeg cilja (kvalitetnog života za sve) i krajnjeg uvjeta (ograničenosti prirodnih resursa). Ne možemo ostvariti cilj bez poštivanja uvjeta. Zajedno nam pokrivaju i tri stupa održivog razvoja, gdje nam ekološki otisak opisuje stanje u okolišu, a indeks ljudskog razvoja stanje u društvu i ekonomiji. Krećemo u potragu za ravnotežom između poboljšanja kvalitete života (indeks ljudskog razvoja) i očuvanja prirodnih resursa i ekosustava (ekološki otisak).

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.