Novaljski svjetlopis | Andriana Škunca

LJETO U KISSI

 

Ljeto, stabljika koja izmiče užarenoj peteljci sunca, smanjilo se, skratilo, uvuklo u špilje i kristal. Istanjilo se njihalo sjene. Prozirno sunce u krošnjama crnike i lovora. Hlade se grozd i kupina.

Samo ponekad prenem se iz duboke šutnje koja seže do razrušenih tragova Kisse. Bedemi potonuli u zemlju. Ovaj grad, ljuštura zidina i grobova, još se zadržao u trusnim temeljima. Kao smokvin list što ga lako okrene maestral ili blago strujanje zraka.

Počiva u spokoju vlažne paučine i rose skupljene na vršcima bosiljka i brgamote. Dok u oblacima tinja svjetlo dana, ljepljiv mrak zatvara put. Rasporila se crta obzorja, upija tanku nit crnila.

Nebosklon se udaljio s vrha masline, razdijelio po mokrim granama. Ono što ostaje, smežurani plod, smola, mliječ, već je otpalo. Trune u kišnim lokvama. Tamni zvukovi nadiru iz dubine, vuku neuhvatljivo vrijeme.

Odsjaj mora dodiruje Kissu. Kiša se skuplja u razlivenim oblacima. Otječe u vjetar. Po kamenim pločama otopljeni odrazi. Sumrak miruje u zamagljenim brodicama. Jugo u čaški ružmarina ili skriven u krošnji čempresa, zarasao u gusti mrak. Sjena se kupa u vlastitoj postojanosti. Pod nevidljivim ruinama mrjesti se noć. Nad sobinom mjesec. Uz kamen Kisse stišće se ovan.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.