Tko je ubio Djeda Mraza? | Magda Kraus

14. Intermeco br. 2 ili što se može dogoditi ako se štiklom lupa po AIRBAG-u, čemu služi tajnica a čemu zračni jastuk, te kako rukama opisati jednu pravu žensku

 

– Nisem štel, gospon inspektor Srečko! Nisem štel, časne mi reči! – zacvilio je valjda već po petnaesti put policijski narednik Stjepan Ćuk, nositelj keramičkog prstena i dugog jezika, dok je sav skvrčen (ovo skvrčen treba razmatrati u kontekstu Štijefove tjelesne konstitucije) sjedio na zadnjem sjedalu službenog Golfa, kamo ga je po kratkom postupku degradirao smrknuti Stolnik, i to bez ijedne jedine izgovorene riječi, na način da je naprosto prvo otvorio suvozačka vrata i manje-više džentlmenski, ali više-manje prilično mlitavo, rukom pokazao Steli gdje da se smjesti, a zatim je jednako mrk i jednako nijem zaobišao auto i sjeo za volan (i kresnuo motor i uključio grijanje, koje je zbog ranije opisanog razloga bilo već podešeno na najjače), pa okruglastom dudeku nije preostalo ništa drugo nego da se pokuša ugurati otraga, što mu je nakon određenog vremena, potrošenog na protiskivanje viška mase kroz za takvo što sasvim pogrešno konstruirana zadnja vrata, napokon uspjelo.

– Nisem štel, časna pijonirska! – zacvilio je Štijef i šesnaesti put, mučeći se s otkapčanjem jakne, pri čemu su ga ometali predugački rukavi i neodgojeni gumbi. – Jasne mi je da su ti podatki u interesu istrage i da su zato tajni, ne, al male mi se je omaklo, ne? – pokušao je ublažiti svoj jučerašnji predistražni gaf, a onda mu se, otprilike kod trećeg gumba odozgora, ukazala jedna zastrašujuća slika, strašnija od najstrašnije scene iz nekog zbilja strašnog hororca. – Isusimarijaisvisveci! – zaskvičao je dudek iskreno prestravljen. – Pa ne bute to valda rekli mojemu šefu?! Pa on bi me na križa razapel ko Rimlani Isusa Krista i ona dva skupa sa njime! I još bi me duplo zakucal! Sa herđavim čavlima! – Tu se stresao od čistog, nerazrijeđenog, dakle 100%-tnog, užasa. – Ti bokca, ne znate vi njega, gospon inspektor Srečko, kak je grdi kad se rasrdi! Jemput je bil tak ljuti da je sa zubima podigel svoj pisaći stol, skup sa onim kampjutorom kaj mu tam na njemu skupla prašinu, i to same zato kaj je Marica stisla krivega gumba na avtomatu za kavu pak mu je umesto kratke iscurela duga. – Onda se na trenutak zamislio, pa je dometnuo: – Kaj da ni mogel male odlijati, ne?

– Tko je Marica? – oglasila se Stela, lupajući naopako okrenutom štiklom točno po natpisu AIRBAG na polici ispod šoferšajbe.

– Stela! – uzviknuo je inspektor Stolnik zgrabivši je za ruku. – Što to radite?!

– Istresam si snijeg – nevino je odgovorila Stela. – Pune su mi ga štikle.

– Njegova tajnica – rekao je Štijef, vrteći si još uvijek u glavi užasne slike od malo prije, zaključivši da mu je najstrašnija ona na kojoj glumi Isusa, ali ne zbog križa s dvostrukim štepom i hrđavih čavala, već zato što je na njoj, baš kao i Isus svojevremeno, odjeven samo u one smiješne gaće nalik pelenama.

– Ali unutra je erbeg! – rekao je Stolnik, čudeći se toplini Steline ruke pod svojom.

– Što? – upitala je Stela, osjećajući toplinu Stolnikove šake na svojoj.

– Tajnica, ne? – ponovio je Štijef pomalo odsutno, još uvijek fasciniran izložbom slika u svojoj glavatoj glavi. – Ona je zadužena za čuvanje sih načelnikovih tajni, ne…

– Zračni jastuk – pojasnio je Stolnik.

– Aha – rekla je Stela. – Pa?

– …tak da niko nemre saznat, na primer, da si načelnik tanka svoga privatnega auta sa službenim rezervnim bonovima namenjenima za izvanredne situacije…

– Pa se može aktivirati.

– Kako to mislite?

– …ili, na primer, da je ona dva para čižmi za špecijalne namene, kaj su nam greškom stigle iz skladišta vu Zagrebu, dal svomu šogoru za loviti žable krake tam vu bari kod stare cementarne…

– Može se napuhnuti.

– A tko ga napuše?

– …kaj na neki način i je špecijalna namena, jer su zbog cementne prašine te žabe muterane i velike skore kak guske, ne…

– Nitko. Sam od sebe. U slučaju sudara.

– Sa štiklom?

– …ili, na primer, da pola love od prometnih globi, koja nejde prek blokova neg onak iz žepa u žep, donera kuglačkome klubu Matija Ljubek iz Levog Središča…

– Pa ovaj, khm, sve je moguće?

– Da?

– …a drugih pol donera sebi i Pišti Saobračajcu za ručnu masažu sakega četrtka vu Dubokom gerlu…

– Srećko, jeste li sigurni da nemate temperaturu?

– … i se ostale tajne, ne?

– Nisam. A vi, Stela?

– Gospon inspektor Srečko! – zatulio je tada Štijef, pa je viši i samostalni brzo pustio Stelinu ruku, a Stela je vratila štiklu natrag na nogu, iako je u njoj još bilo snijega. – Ne bute rekli mome šefu, ha?

Inspektoru Stolniku tresle su se ruke. Obje. Što ga je zabrinulo, jer je Stelu dodirnuo samo jednom. Pa je pripalio cigaretu, uvukao jedan ravno-do-dna-pluća dim i ruke su mu se smirile. Također obje.

– Je ne bute, ha? – tulio je okruglasti dudek.

Stolnik je povukao još jedan duboki dim, zadržao ga u plućima najviše što je mogao, a onda si ga polako, sasvim polako ispustio kroz nos.

– Dobro, Štijef – rekao je tad, promuklim glasom. – Neću ništa reći vašem načelniku.

– Joj, fala vam gospon inspektor Srečko! – zaroktao je ovaj veselo i malo je falilo da se baci na naslon Stolnikova sica i stane ga ljubiti (Stolnika, ne naslon). A nije se bacio samo zato što za učiniti nešto takvo naprosto nije posjedovao dovoljno mišićnog tkiva.

– Ništa mu neću reći, ali pod jednim uvjetom – dodao je Stolnik mrko. – A taj je da me od ovog trenutka više nikad ne oslovite sa Srećko. Nikad! Jel to jasno?!

“Isuse, kak mu dobro stoji kad se naljuti!” pomislila je Stela razdragano.

A Štijef je rekao: – Je, skroz mi je jasne. Kak vedri den! Kak bistri potok! Kak nočno nebo puno zvedica!

“Pajcek je stvarno pjesnik”, pomislila je Stela, a odmah zatim i “Piški mi se.”

– Kak slika na pervom programu ha te veja! – dovršio je Štijef nadahnuto.

– Dobro dobro dobro – prekinuo ga je viši i samostalni. – Žrtvina žena je spomenula neku ljubavnicu. Tko je ta druga žena?

– Uf, to vam je jena onak, kak bi vam rekel, rasna ženska, ne? – rekao je Štijef, ni ne potrudivši se zaviriti u onaj svoj Lipa Mill, dok su mu praseće okice zasvjetlucale kao lampice na jelki. – Da se mene kaj pita, ja nikad ne bi rekel da je ona druga žena, ona više sliči na pervu, me razmete? Baš je onak, fajn – vatreno je pričao Štijef, pa je u jednom trenutku podigao ruke u visinu svojih grudi, skupio šake u polukugle i lagano ih zanjihao, poprativši tu radnju riječima: – Sa ovak velkim sis… – a onda mu je u suženo vidno polje uletio Stelin profil pa je rečenicu dovršio s: – Mislim, ne? – Pa se okrenuo malo više prema Stolniku. – I sva je baš tak – ponovo je pokušao rukama dočarati određene obline, iako bi se, iz razloga što je to radio čovjek njegove tjelesne konstitucije (dakle, netko nalik dvadeset puta uvećanoj kugli za rušenje bespravno sagrađenih objekata na Jadranskoj obali), lako moglo sasvim pogrešno zaključiti kako je dotična u stvari afrička slonica, ili barem nilski konj. – To jest, onak kak treba. Prava ženska, ne?! – uzviknuo je na kraju svog izlaganja kuglasti Štijef.

Stela je u tom trenutku kihnula. Snažno i sasvim neočekivano. Tako da je tek polovično uspjela nos zakloniti svojim dlanom. Tako da je nakon toga kontrolna ploča službenog Golfa bila u popriličnoj mjeri kontaminirana.

– Istina! – zaroktao je Štijef zadovoljno.

– Na zdravlje! – rekao je inspektor Stolnik.

A Stela je, poskrivećki brišući dlan o suvozačko sjedalo, rekla: a) Stolniku: – Hvala. – i b) Štijefu: – A što sam onda ja?

– Nema na čemu – rekao je Stolnik, a Štijef ju je iskusnim okom (trgovca stokom) još jednom odmjerio od glave do pete, te zaključio: – Vi se ne računate.

– Ma nemoj?! – zacijukala je Stela ljutito. – Ja se ne računam?! A zašto ak smijem pitat?!

A prije nego je okruglasti dudek uspio otvoriti gubec, oglasio se Stolnik.

– Stvarno, Štijef, zašto se gospođica Stela ne računa?

I sad su dva mrka lica zajedničkim snagama buljila u jednog jadnog i sasvim samog Štijefa. Pa je ovaj brzo rekao: a) Stolniku: – Jer je iz Hrvatskog tjedna, ne? – i b) Steli: – Jer ste iz Hrvatskog tjedna, ne?

Pa se dvojac iz ekipe još jednom pogledao. Što im opet nije bilo mrsko. Iako opet nisu shvaćali što to ovaj dudek lupeta.

Onda je Stolnik malo spustio prozor sa svoje strane i zafrljačio čik u snijeg, što se ni čiku ni snijegu nije naročito svidjelo, iako se ne zna tko je od to dvoje ispustio jedan kratki Fššššššš!, nakon kojeg je Stolnik zatvorio prozor i rekao: – No, dobro, odvedite nas do dotične, Štijef. Kako ste ono rekli da se zove?

A dudek je rekao: – Nikak.

A Stela je upitala: – Jel joj je to ime il prezime?

A dudek: – Nikak nisam rekel da se zove. Do sad do tuj još nisme bili došli vu istragi, ne?

– Ali, sad smo došli – pomirljivo će inspektor Stolnik (ako vas nervira, nastavak ove rečenice slobodno prekrižite), pripaljujući si novu cigaretu.

– Je, sad jesme! – složio se Okruglasti policajac.

– I? Kak se ta prava ženska zove? – upitala je Stela.

X

Sadržaj

1. Matiša Matić ili potraga za izgubljenim TUNE-om s čačkalicom u zubima, jedanaest razloga za zlovolju, mali mozak kao skladište nepotrebnih podataka, te psovka s poantom
2. Stela i Marina ili jedno oko viška, električni tamponi, sasvim primjerena božja kazna, sedam Gorana (i trojica drugih), nešto malo filozofiranja o dlakavosti muškog roda uz spominjanje tri praščića, te što se dobije kad zbrojiš dvije umjetne plavuše
3. Nevidljivi glas urednika Kulture, jedna neuspjela metamorfoza, govor guzice, o klanju ili kako je Matiša klao samog sebe, pa još malo o klanju (u umjetničke svrhe), zatim o stričevima, te na kraju o jednookima ali bezuspješno
4. Srećko Stolnik i depresivna ushićenost ili ushićena depresivnost, inventura inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9013-S"), zavirivanje u ladice drugog inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9012-S"), nemoguća misija sa žnirancima, kucat il ne kucat pitanje je sad, pa onda jedno intimno pitanje, policijska fora s kalendarima i naopako utaknuta cigareta
5. Kako to rade pravi policajci i što je to to, kojom brzinom treba pisati ako ti hitno zatreba pištolj (i municija za njega, a i futrola), te Hot Dog ili Dva muškarca i jedna žena
6. Opet Matiša Matić ili dvanaest razloga za zlovolju, jako opasan hobi, te razlika između kolutaša od 100 kilograma i digitalnih Japanaca veličine prosječnog hrvatskog penisa
7. Napokon akcija ili kakvi momci puše kakve cigarete, Milena, Željezara Sisak, Jetiji i Munckov Krik (drugim riječima, sve čari vožnje službenim Golfom)
8. Donji Mali – nekoliko natuknica
8b. Policijski narednik Stjepan Ćuk ili odbor za doček zvan Štijef, svatko se češe gdje ga svrbi, te iskrena zadivljenost novom tehnologijom
9. Što znači ka be er, gdje se zapravo nalazi Zid plača i zašto se po njemu tuče glavom, te besplatna reklama za Karlovačko pivo
10. Stevo Tanjurača kao prvi osumnjičeni ili genetski modificirani Hercegovac, točan broj patuljaka, torte koje to nisu i žute rupe koje to jesu, problemi s ručkicom na šalici za kavu, te još malo besplatne reklame za Karlovačko
11. Intermeco br. 1 ili tko je sljedeći, dvije lake tjelesne ozljede, skupljanje rasutih živaca, te svaka rit dođe na šekret (iako nije baš uvijek jasno zašto)
12. Velečasni Zlatko Sudac kao drugi osumnjičeni ili Isus kao svijećnjak, Dorothy iza ogledala, nije zlato sve što sja (besplatna reklama za Zeppterovo posuđe), tajna župnikovih prstiju, te kapitalistička izmišljotina u komunističkoj uniformi
13. Katica Kralj kao treći-a osumnjičeni-a ili tri druge strane, može li se oglušiti ako vam traktor pregazi stopalo, o jednom trbuhozborcu, seks u živo, te slučaj je gotov (iako, naravno, nije)
14. Intermeco br. 2 ili što se može dogoditi ako se štiklom lupa po AIRBAG-u, čemu služi tajnica a čemu zračni jastuk, te kako rukama opisati jednu pravu žensku
15. Barica Salopek Cingulaš kao četvrti-a osumnjičeni-a ili što fali spužvama, brisanje suđa s Majkom Božjom Bistričkom, prizor s Bracom i Sekom u glavnim ulogama (opet seks!), te zašto ne treba štrikati kad se slavi rođendan
16. Intermeco br. 3 ili malo jeftinog filozofiranja o hot dogu, o mumiji u službenom policijskom Golfu, o izgledu koji vara, o kruljenju iz trbuha, o lančpaketima (uz besplatnu reklamu za Pevec), te o životu općenito
17. Intermeco br. 3b ili o jednom koji nije osoba, o refleksima, o vazama iz dinastije Ming, o drvetu pogodnom za obavljanje male nužde, te o masaži (ženskih) stopala
18. Ludi Franc kao posljednji osumnjičeni ili Litmanen iz Donjeg Malog, tko sve danas ima vozačku, pitanja na koja nema odgovora, joga za luđake, te Zemlja koja se ne vrti oko Sunca
19. Coce i Vespa ili munjevita reakcija redarstvenih snaga, tjeranje kao seksualna devijacija, dvoboj velečasnog i svinje, svrdlo, te ljubavna igra u sjeni vješala
20. Intermeco br. 4 ili snijeg je snijeg a krv je krv, lavor kao škropionica, ključ koji je cijelo vrijeme tu a da se to uopće ne zna, te dudek umjesto idiota
21. Rezime prije kraja ili čamac koji to nije, kauč za fakire, morska bolest od integralnih keksa, kadar nijemog filma, leš koji nije mrtav, te baba Jagna kao rekorderka
22. Privedeni osumnjičeni ili vremeplovizacija u đačke dane, jedno neobično začeće, o pušenju (jer ta je tema danas IN), seoba Slavena (dajdžestirana verzija), ponešto o starom a ponešto i o novom papi, te jedno uskrsnuće
23. (Pokojni) Mirko Kralj ili žrtvin alibi, povratak Slavena (u ponešto smanjenom broju), te nešto malo o pederima ali bez namjere da se bilo tko uvrijedi
23b. Slavko Knez (i još četiri Slavka, od kojih je jedan ratni drug, a jedan se ne zove Slavko) ili zamjena za Djeda Mraza, argumenti protiv kojih se ne može ništa, te čemu služi sirena a čemu Sirena
24. Nekoliko kratkih izjava o Slavku Knezu mjesnom učitelju, glas iz groba, još malo o smislu života, te nepoznanice u vezi s ćuljenjem ušiju, a na kraju kraj


Dijelovi teksta izbačeni iz romana


Impresum

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.