Tko je ubio Djeda Mraza? | Magda Kraus

15. Barica Salopek Cingulaš kao četvrti-a osumnjičeni-a ili što fali spužvama, brisanje suđa s Majkom Božjom Bistričkom, prizor s Bracom i Sekom u glavnim ulogama (opet seks!), te zašto ne treba štrikati kad se slavi rođendan

 

– Ja sem Barica Salopek Cingulaš – rekla je Barica Salopek Cingulaš, nakon što je Stela malo prije toga na svom digitalnom Japancu pritisnula gumbić REC i klimnula glavom prema višem i samostalnom (i sve ono ostalo) inspektoru Srećku Stolniku, koji je zatim klimnuo glavom prema policijskom naredniku Stjepanu Ćuku, koji to klimanje nije uspio vidjeti jer su mu oči bile zauzete plaženjem po bujnim oblinama gore spomenute Barice, a usput si je, držeći ruke ispod stola za kojim su sjedili, pokušavao skinuti neželjeni prsten, no uspio je samo postići boju (a la apaški poglavica Geronimo kad se jako naljuti na svoju squo) i izraz lica (a la prvi hrvatski predsjednik na službenim fotografijama) čovjeka koji ima velikih problema s tvrdom stolicom, pa ga je viši i samostalni morao poskrivećki munuti nogom i klimnuti mu još jednom, nakon čega je okruglasti Geronimo napokon shvatio što se od njega traži pa je pročistio grlo i zaroktao: – Može!

– A imam dva prezimena zato kaj sem si štela sačuvat spomen na moga pokojnega Iveka kojega sem jake volela se dok ni opal pod onaj kombajn kaj ga je onda sfašeral i spakeral vu vreču – nastavila je Barica Salopek Cingulaš, fokusirana na malu srebrnu sprav(ic)u ispred sebe, kao penzioner na poštara dok mu broji penziju na ruke, a pri tome je svaku riječ izgovarala sporo i razgovijetno (ovo drugo se slobodno može uzeti s određenom dozom sumnje, imajući u vidu da se radi o donjomalskom dijalektalnom izgovoru), kao da je digitalni kazetofon kojem se obraćala u najmanju ruku nagluh.

Njih četvero sjedilo je za stolom u Baričinoj dnevnoj sobi, ili je to bila kuhinja (ili i jedno i drugo), čiji su zidovi bili prekriveni ukrasnim tanjurima i raspelima, otprilike u omjeru 1:1. I dok su na tanjurima prevladavali motivi narodne tematike, tipa suživot čovjeka i stoke krupna zuba (konj i seljak zajedno oru, krava i seljanka zajedno pune kantu mlijekom, par volova i čovjek zajedno vuku kola, konj i čovjek zajedno jašu, dva konja i čovjek u ljubavnoj igri; doduše čovjek u sporednoj ulozi voajera; žedne krave i žedni težaci zajedno na pojilu, itd, itd, itd…), na raspelima je prevladavao samo jedan motiv – razapeti muškarac s trnovom krunom na glavi (istina, neki od tih muškaraca bili su bradati, neki uredno obrijani, nekima je glava bila obješena ulijevo, nekima pak udesno, ali već na prvi pogled bilo je jasno da su si međusobno veoma slični, skoro kao jednojajčani blizanci). A tamo, u kuhinjskom dijelu dnevnog boravka zidovi su bili urešeni ukrasnim krpama (tzv. kuharicama) s kitnjastim slovima izvezenim mudrostima, vezanim uglavnom uz obrede pripreme i konzumacije hrane, pa je tako jedna krpa upozoravala Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori, dok je neka druga pozornost skretala na protokol posluživanja Nek ne počne gozba slasna dok ne stigne juha masna, a neka je treća na jednostavan i lako pamtljiv način objašnjavala samu suštinu cijelog tog kompliciranog sistema prehranjivanja Kad pojedeš plati pa opet navrati.

Uz to, posvuda su bili nemarno odloženi naramci ljubavnih romana i kojekakvih ženskih časopisa, pa je čak i stol bio pretovaren najnovijim brojevima.

– Hoču reči, i posle tega sa kombajnom sem ga jake volela, al nemre jena ženska ko kaj sem ja živeti same od ljubavi, ne? – rekla je još Barica.

– Je, tak je! – složio se Štijef bez zadrške.

A Stela je razdražljivo pomislila “Ma nemoj!” a odmah zatim i “Piški mi se.” Pa je odškrinula prvi od časopisa koji joj se našao na dohvat ruke i naletjela na onog istog, već viđenog Brada Ahileja Pitta odjevenog po posljednjoj trojanskoj modi – gore ništa, dolje ništa, u sredini minica. “Stvarno mu dobro stoji”, pomislila je, a onda joj je nešto sinulo, pa je brzo zalistala nekoliko stranica, sve dok nije pronašla test provjere znanja, isti koji su ona i Marina onako jadno riješile. Ovdje je pak flomasterom bila zaokružena najviša grupa, ona 101 i više bodova, pokraj koje je bila napisana samo jedna jedina riječ Genijalno! Pa je Stela neko vrijeme pogledavala čas u taj rezultat, čas u Baricu, čas u rezultat, čas u Baricu, čas itd… sve dok joj se nije poklopilo, pa se s iskrenim divljenjem i još iskrenijom ljubomorom zagledala samo u Baricu i pomislila “Prava ženska!” A trenutak kasnije i “Isuse, kak mi se piški!”

A Stolnik je čekao da Barica nastavi s pričom.

A Štijef je buljio u Baricu i baš mu se živo fućkalo za priču. Jedino mu je bilo krivo što ima samo taj jedan par očiju. “Joj, da sem barem razroki pa da morem gledati vu duplekatu!”, pomislio je Štijef i duboko uzdahnuo.

A Barica je tu stala, valjda očekujući da sada i kazetofon nešto kaže.

A kazetofon nije rekao ništa.

Ali zidni sat je. Rekao je Tik i rekao je Tak. Po jednom za svaku sekundu koju bi potrošio. Ili je to možda zabavljao dvojicu svojih prvih zidnih susjeda, olakšavajući im njihove zacijelo ne pretjerano udobne razapete položaje.

“Sedamdeset šest – daždevnjak”, pomislio je Stolnik. “Razred – vodozemci, red – repaši, porodica – daždevnjaci. Zdepasto, tromo, valjkasto tijelo nosi spljoštenu zaobljenu glavu odvojenu uočljivim vratom. Ističu se otrovne žlijezde koje se nalaze u okoušnom dijelu. Izričito je noćna životinja koja danju miruje u zaklonu, a noću traži hranu, ali se viđa i danju nakon kiše. Troma je i spora životinja i nikada se ne udaljava više od nekoliko metara od svog skloništa. Pari se u proljeće i ljeti. Česta je vrsta.”

– Khm, da – rekao je na glas. – I zato ste se družili s gospodinom… – ali s pamćenjem žrtvinog imena očigledno je imao većih problema.

Srećom, imao je i Stelu na raspolaganju.

– Mirko Kralj – došapnula mu je neslužbena polovica ekipe.

– S gospodinom Mirkom Kraljem? – mogao je dovršiti započeto pitanje.

– Kak to mislite družila? – upitala je Barica i dalje fiksirajući malog srebrnog Japanca. – Kaj vam sad pak to znači družila?

– Čuli smo da je Mirko Kralj bio vaš… ovaj… ljubavnik – objasnio joj je viši i samostalni najbolje što je znao.

– A toooo – ispustila je Barica s olakšanjem. A onda se namrštila. – Je je, veliki je on bil ljubavnik, morete si ga mislit! – ljutito je frknula. – Meni je dolazil zato kaj se ni usudil iti doma ženi jer je bil fest pijani, a ne zato da bi se nas dva nekaj, kak vi velite, družili. A kaj jena žena ko kaj sem naprimer ja, more imati od tak nekoga pijanca? – retorički je upitala više samu sebe nego li prisutne, pa je podigla glavu i pogledala ravno u Stolnika. – Znate kaj bum vam rekla gospon inspektor…

– Srečko! – ubacio je Štijef automatski, a onda se sjetio. – Ne ne, nisem niš rekel, gospon inspektor! – počeo je lamatati predugim rukavima ispred Stolnikova nosa. – Omaklo mi se je, časna reč!

– Daj, Štijef, čkomi! – oštro je podviknula Barica, pa se policijski narednik istog trena ugasio. – Kaj sam ono štela reči? Aha, štela sam reči da meni ni potreben pijanec kakav je bil Mirko. Meni treba pravi čversti muž, ak me razmete kaj hoču reči? – rekla je Barica pa je čvrsto stisnula šaku i podigla je u zrak. – Tak čversti, a ne mehki kak spužva.

“A što fali spužvama?” pomislila je Stela zbunjeno. “Pa neću valjda pod tušem koristit četku za WC, ne?” A sama pomisao na WC povukla je za sobom još jednu. “Isuse, eksplodirat će mi mjehur!” pomislila je Stela u panici, a zatim glasno rekla: – Oprostite, morala bih hitno… – pa je pogledala dvojicu muškaraca – oprati ruke!

“Bogek dragi, kak ova krešti! Kaj da je progutala celu kutiju špenadli!” pomislila je Barica zaprepašteno. – Evo, morete tuj – rekla je zatim i rukom pokazala prema kuhinjskom sudoperu.

Stela je na trenutak ostala zatečena. A onda se dosjetila.

– Trebala bih se i umiti! – gotovo je uzviknula.

– Je, i to morete tuj – rekla je Barica pomalo razdraženo. – A morete se i obrisat vu onu tam kuhinjsku kerpu, onu sa slikom svete Majke Božje Bistričke. Ta vam je skroz čista. – Onda je primijetila kako je Stela gleda otvorenih usta, pa si je to sasvim krivo protumačila. – A kaj gledite? Pa ne bum valjda sa svetom majkom brisala suđe, ne?

– Da – protisnula je Stela. – Ne sa svetom majkom – složila se. – Barem ne suđe – dodala je. A onda se dosjetila (Part Two).

– I moram si popravit šminku! – zacvrkutala je, namjestivši si pri tom najljubazniju facu koju je mogla u tom trenutku. – A nemam ogledalo! – slagala je, primijetivši kako je Stolnik podigao pogled, ali sad nije bilo vrijeme za razbijati glavu takvim sitnicama. – A nemate ga ni vi tu kod sudopera! – zakreštala je na kraju.

Barica ju je sumnjičavo pogledavala, bezuspješno pokušavajući odgonetnuti što to nije u redu sa Stelinom šminkom.

– Ogledalo imam tam vu kupaoni – rekla je, napokon odustavši od daljnje inspekcije. – Vu predsoble, pa perva vrata na leve – dodala je zatim, a Stela se istog časa ispalila u tom pravcu.

A dok je malo kasnije spuštala tur prema WC školjki jedan je prizor, tamo vani na dvorištu, iznenada privukao njezinu pažnju. Pa se zaustavila u polučučećem položaju zagledana kroz prozorčić. A prizor se sastojao od dva psa neidentificirane pasmine, od kojih je jedan (recimo da se zove Braco, jer je imao takvu nekakvu njušku) zaskočio na drugog (recimo da se zove Seka, jer je bio žensko) pa su se sada gibali u ritmu (odabrati jedan od ponuđenih prijedloga:) a) naprijed-natrag, naprijed-natrag, b) unutra-van, unutra-van, c) gore-dolje, gore-dolje, i d) muzike za ples. Pri čemu su oba imala razjapljene gubice i do zemlje isplažene jezike. Te je izgledalo kao da bezrezervno uživaju u tome što čine.

“Isuse, pa oni se…”, prošaptala je Stela preneraženo, i dalje ništa, iako su joj usta ostala širom otvorena.

A kad su iz nekog razloga, ili bez ikakvog razloga, Braco i Seka nekako baš istovremeno okrenuli svoje pseće glave ravno prema prozorčiću, Stela je sva zgranuta pomislila “Isuse, pa oni mi se belje!”, pa je ljutito zalupila prozorčićem, navukla sve što je imala za navući, bijesno potegnula lanac WC-kotlića (točno prema uputstvu izvezenom na otiraču pod njenim nogama Kad završiš pusti vodu neka govna sretno odu), te žurno krenula prema vratima kupaonice. I tek ju je zvuk vode koja se obrušila prema WC-školjki podsjetio da se zaboravila popiškiti.

A vrativši se (još malo kasnije) natrag u dnevnu sobu – kuhinju, Stela je dobila osjećaj da su ovo troje, za vrijeme dok nje nije bilo, ostali zaleđeni, kao da je netko pritisnuo pauzu na videu. Barica zagledana u Japanca, Štijef u Baricu, a Stolnik u prazno.

“Kao u onoj priči kad ona jedna slavi rođendan, pa se ubode na štrikaću iglu, ili tako nešto, pa svi skupa zaspu i spavaju sto godina bez prestanka”, pomislila je Stela. I još je pomislila “Ne kužim zašto bi netko odlučio štrikati baš na svoj rođendan?”

A iz stogodišnjeg sna prvi se probudio inspektor Stolnik.

– Znači – oglasio se obrativši se Barici, nakon što je Stela sjela za stol – taj… gospodin… ovaj…

– Mirko Kralj – šapnula je Stela, odjednom nekako bezvoljna.

– Da, Mirko. Dakle on, khm, baš nije bio po vašoj volji?

A Barica je, nakon kraćeg razmišljanja, i jednako fokusirana na digitalni kazetofon, duboko uzdahnula (uslijed čega joj se zaljuljao prsni koš, što je pak imalo za posljedicu da se i Štijef reinkarnira natrag u samoga sebe) i rekla: – Dobre, nemrem nikaj reči, ta mondura od Deda Mraza mu je baš onak fest lepo stajala. Onak črleno i belo kak naš dragi hervacki grbek, ne? Al, jooooj, sam da znate kulike sem ja sa njime vremena izgubila vu predigri, ak me razmete? Nekad smo se morali predigravat i po pola vure! A nekad ni to ni bilo dovolno, neg bi Mirko od predigravanja zaspal kak top. A sad bu si, kulike čujem, malo dulje odspaval, ne? Zato kaj ga je neko mlatnul praznom flašom Karlovačkog po pijanoj glavi. Ako, tak mu i treba!

Barica Salopek Cingulaš ne voli:
1. stih blagoslovljen plod utrobe tvoje iz Očenaša
2. muškarce s rupicom na bradi
3. kupovati higijenske uloške u seoskom dućanu mješovitom robom

A voli:
1. skupljati ukrasne predmete (pretežno oslikane tanjure i ukrasne kuhinjske krpe, tzv. kuharice)
2. muškarce iz ljubavnih romana, jer su svi redom: crnokosi, visoki, prodornih plavih očiju, širokih pleća, uskih bokova, i blagog osmijeha na preplanulom licu zaraslog u trodnevnu bradu. Iako nema ništa ni protiv plavokosih, pod uvjetom da su visoki, prodornih plavih očiju, širokih pleća, uskih bokova, i blagog osmijeha na preplanulom licu zaraslog u trodnevnu bradu
3. televizijske reklame u kojima se reklamiraju šamponi za kosu

X

Sadržaj

1. Matiša Matić ili potraga za izgubljenim TUNE-om s čačkalicom u zubima, jedanaest razloga za zlovolju, mali mozak kao skladište nepotrebnih podataka, te psovka s poantom
2. Stela i Marina ili jedno oko viška, električni tamponi, sasvim primjerena božja kazna, sedam Gorana (i trojica drugih), nešto malo filozofiranja o dlakavosti muškog roda uz spominjanje tri praščića, te što se dobije kad zbrojiš dvije umjetne plavuše
3. Nevidljivi glas urednika Kulture, jedna neuspjela metamorfoza, govor guzice, o klanju ili kako je Matiša klao samog sebe, pa još malo o klanju (u umjetničke svrhe), zatim o stričevima, te na kraju o jednookima ali bezuspješno
4. Srećko Stolnik i depresivna ushićenost ili ushićena depresivnost, inventura inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9013-S"), zavirivanje u ladice drugog inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9012-S"), nemoguća misija sa žnirancima, kucat il ne kucat pitanje je sad, pa onda jedno intimno pitanje, policijska fora s kalendarima i naopako utaknuta cigareta
5. Kako to rade pravi policajci i što je to to, kojom brzinom treba pisati ako ti hitno zatreba pištolj (i municija za njega, a i futrola), te Hot Dog ili Dva muškarca i jedna žena
6. Opet Matiša Matić ili dvanaest razloga za zlovolju, jako opasan hobi, te razlika između kolutaša od 100 kilograma i digitalnih Japanaca veličine prosječnog hrvatskog penisa
7. Napokon akcija ili kakvi momci puše kakve cigarete, Milena, Željezara Sisak, Jetiji i Munckov Krik (drugim riječima, sve čari vožnje službenim Golfom)
8. Donji Mali – nekoliko natuknica
8b. Policijski narednik Stjepan Ćuk ili odbor za doček zvan Štijef, svatko se češe gdje ga svrbi, te iskrena zadivljenost novom tehnologijom
9. Što znači ka be er, gdje se zapravo nalazi Zid plača i zašto se po njemu tuče glavom, te besplatna reklama za Karlovačko pivo
10. Stevo Tanjurača kao prvi osumnjičeni ili genetski modificirani Hercegovac, točan broj patuljaka, torte koje to nisu i žute rupe koje to jesu, problemi s ručkicom na šalici za kavu, te još malo besplatne reklame za Karlovačko
11. Intermeco br. 1 ili tko je sljedeći, dvije lake tjelesne ozljede, skupljanje rasutih živaca, te svaka rit dođe na šekret (iako nije baš uvijek jasno zašto)
12. Velečasni Zlatko Sudac kao drugi osumnjičeni ili Isus kao svijećnjak, Dorothy iza ogledala, nije zlato sve što sja (besplatna reklama za Zeppterovo posuđe), tajna župnikovih prstiju, te kapitalistička izmišljotina u komunističkoj uniformi
13. Katica Kralj kao treći-a osumnjičeni-a ili tri druge strane, može li se oglušiti ako vam traktor pregazi stopalo, o jednom trbuhozborcu, seks u živo, te slučaj je gotov (iako, naravno, nije)
14. Intermeco br. 2 ili što se može dogoditi ako se štiklom lupa po AIRBAG-u, čemu služi tajnica a čemu zračni jastuk, te kako rukama opisati jednu pravu žensku
15. Barica Salopek Cingulaš kao četvrti-a osumnjičeni-a ili što fali spužvama, brisanje suđa s Majkom Božjom Bistričkom, prizor s Bracom i Sekom u glavnim ulogama (opet seks!), te zašto ne treba štrikati kad se slavi rođendan
16. Intermeco br. 3 ili malo jeftinog filozofiranja o hot dogu, o mumiji u službenom policijskom Golfu, o izgledu koji vara, o kruljenju iz trbuha, o lančpaketima (uz besplatnu reklamu za Pevec), te o životu općenito
17. Intermeco br. 3b ili o jednom koji nije osoba, o refleksima, o vazama iz dinastije Ming, o drvetu pogodnom za obavljanje male nužde, te o masaži (ženskih) stopala
18. Ludi Franc kao posljednji osumnjičeni ili Litmanen iz Donjeg Malog, tko sve danas ima vozačku, pitanja na koja nema odgovora, joga za luđake, te Zemlja koja se ne vrti oko Sunca
19. Coce i Vespa ili munjevita reakcija redarstvenih snaga, tjeranje kao seksualna devijacija, dvoboj velečasnog i svinje, svrdlo, te ljubavna igra u sjeni vješala
20. Intermeco br. 4 ili snijeg je snijeg a krv je krv, lavor kao škropionica, ključ koji je cijelo vrijeme tu a da se to uopće ne zna, te dudek umjesto idiota
21. Rezime prije kraja ili čamac koji to nije, kauč za fakire, morska bolest od integralnih keksa, kadar nijemog filma, leš koji nije mrtav, te baba Jagna kao rekorderka
22. Privedeni osumnjičeni ili vremeplovizacija u đačke dane, jedno neobično začeće, o pušenju (jer ta je tema danas IN), seoba Slavena (dajdžestirana verzija), ponešto o starom a ponešto i o novom papi, te jedno uskrsnuće
23. (Pokojni) Mirko Kralj ili žrtvin alibi, povratak Slavena (u ponešto smanjenom broju), te nešto malo o pederima ali bez namjere da se bilo tko uvrijedi
23b. Slavko Knez (i još četiri Slavka, od kojih je jedan ratni drug, a jedan se ne zove Slavko) ili zamjena za Djeda Mraza, argumenti protiv kojih se ne može ništa, te čemu služi sirena a čemu Sirena
24. Nekoliko kratkih izjava o Slavku Knezu mjesnom učitelju, glas iz groba, još malo o smislu života, te nepoznanice u vezi s ćuljenjem ušiju, a na kraju kraj


Dijelovi teksta izbačeni iz romana


Impresum