Tko je ubio Djeda Mraza? | Magda Kraus

7. Napokon akcija ili kakvi momci puše kakve cigarete, Milena, Željezara Sisak, Jetiji i Munckov Krik (drugim riječima, sve čari vožnje službenim Golfom)

 

Rano jutro pola šest, svakog dana putuje, moja Milena! – tiho je dopiralo iz radija u pregrijanoj i cigaretnim dimom prezasićenoj kabini službenog Golfa trojke, ofarbanog u neslužbenu crvenu (osim zadnjeg lijevog blatobrana, koji je jednom davno slupan u akciji, a kasnije izravnan i greškom premazan krivom nijansom laka, to jest u zeleno). Golfom je pilotirao viši i samostalni inspektor Srećko Stolnik, a na suvozačkom mjestu sjedila je Stela uposlena nanošenjem trećeg namaza crvenog ruža na svoju naćubljenu gornju usnicu.

Gnječeći volan šakama a cigaretu zubima, Stolnik se sve vrijeme borio sa silom jačom od njegove volje, koja ga je gonila da svako malo svoj pogled prebaci s ceste pred njim na ženska koljena pokraj njega. A kad bi mu u toj neravnopravnoj borbi koncentracija makar na trenutak malaksala, već spomenuta sila skrenula bi mu oči i naviše, od također već spomenutih koljena, skroz do ruba Steline minice. Ruku na srce, nije da mu se nije svidjelo to što se tamo vidjelo, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se u posljednje vrijeme nije baš pretjerano družio sa ženama. Zapravo, nije se uopće družio sa ženama. Naravno, ako se ne računa Meteorka, tajnica načelnika Odjela, s kojom se družio skoro svakodnevno, na način da bi je s Jurom ili s Đurom Sutlijašem ili s Hot Dogom (već kako bi mu se koji našao pri ruci) podizao s poda i vraćao natrag na njezinu stolicu. Ili brkata Biba iz kioska s kojom se družio (nekih dana i po nekoliko puta) na način da ova, čim ga ugleda kako se primiče kiosku, uzvikne Plavi momci puše plave cigalete!, a jer nije mogla reći ni R (veliko) ni r (malo), nikad nije bio skroz na čisto što je u stvari htjela reći, da li Pravi momci puše prave cigarete ili Pravi momci puše plave (kao plavi Walter Wolf) cigarete ili, možda, Plavi momci (kao plavci-policajci) puše prave cigarete, ili pak Plavi momci puše plave cigarete? No Stolnik sada nije razmišljao o takvom druženju. U stvari, sad nije razmišljao ni o čemu, samo je gledao.

“Isuse, gleda mi noge!” pomislila je Stela zadovoljno, no već se u sljedećem trenutku snuždila. “Naravno da mi gleda noge, kad ništa drugo za razgledavanje ni nemam.” A onda se opet razvedrila. “Sreća moja da su mi barem noge izrasle koliko treba!”.

Miriše na jabuke, živi ko podstanar, moja Milena! – drugi je stih, zajedno s radiom, veselo zarevala kontramutirana Stela, unisono za dvije oktave (otprilike) više od Starih fosila.

Zbog čega je dopola dogorena cigareta, do tada udobno smještena u lijevom kutu Stolnikovih usta, izgubila ravnotežu te se sunovratila na sjedalo između njegovih nogu. Zbog čega je viši i samostalni hitro maknuo ruke s volana s namjerom da spriječi moguće izbijanje požara na svojim hlačama. Zbog čega je službena crvena (minus jedan nešto zeleniji blatobran) Trojka prešla na suprotnu stranu kolnika, gdje u tom trenutku nije bilo baš nikoga. Zbog čega je crna kronika sutrašnjih novina ostala uskraćena za još jedan iz neutvrđenih razloga tekst.

Oči su joj pune sna, kako li se preziva, moja Milena! – pjevali su Stela i Rajko zaneseni, ni ne primjećujući da istu stvar interpretiraju na dva poprilično različita načina (jer su Stelini stihovi, zbog široko razjapljenih usta, glasili više kao Maraša na jabaka, kaža da dabra ja, maja Malana!), i uopće se ne obazirući na Stolnika koji je nekako uspio otresti čik na pod kabine gdje ga je prignječio cipelom, prignječivši usput i kočnicu, što je Trojku natjeralo da se zaljulja u ritmu istog šlagera, a Stelu da si još za koji milimetar podeblja usnicu.

Malana gana-raaaa-caaaa-ja maja! – zavijala je Stela po refrenu, dok je cesta s druge strane vjetrobranskog stakla također zavijala, ali za razliku od Stele sasvim blago, razdjeljujući pri tome okolni krajolik na desnu i lijevu brežuljkastu bjelinu.

Da sma sa ra-na-ja srala! – Stela se sada prebacila na donju usnicu, a Stolnik je isključio automatskog pilota i pilotiranje ponovo preuzeo u svoje ruke, vratio Golfa na Zakonom o cestovnom prometu za vožnju propisanu stranu kolnika, strpao si novu cigaretu u usta, čvrsto je stisnuo zubima onemogućivši joj na taj način svaki pokušaj bijega, posegnuo za šibicama, uglavio volan između desnog lakta i lijevog koljena te, ne smanjujući brzinu, uspješno izveo pripaljivanje.

Milena ge-ne-ra-ci-jo! – zavrištala je Stela posljednji stih, ovaj put sasvim razgovijetno jer je u međuvremenu svršila sa šminkanjem, prije nego su i Stari fosili svršili s pjesmom. Onda je nekoliko puta svojim ustima napravila mpa mpa mpa, spremila ogledalce i ruž u torbicu (spremati u žensku torbicu – objašnjeno ranije u tekstu), utonula dublje u sjedalo i zagledala se kroz dimnu zavjesu van, dok je Stolnik, uz jedan s neskrivenim olakšanjem odahnuti huuuuuu, ispustio novi dim i prebacio u četvrtu brzinu.

– Srećko, što ste rekli, kamo idemo? – upitala je Stela nakon što je vlastiti rekord u šutnji uspjela približiti nevjerojatnoj granici od skoro jedne cijele minute.

– Na mjesto ubojstva – odgovorio je Stolnik. – U Donji Mali.

– Donji Mali? Nikad čula – prokomentirala je Stela.

“Ni ja, sve do jučer”, pomislio je Stolnik. – To vam je jedno selo – objasnio je naglas. Zatim je osjetio da njegovom objašnjenju nešto nedostaje, pa je pojasnio: – Tu, u blizini.

A Stela je malo porazmislila pa je rekla: – Ne kužim zašto bi netko ubio Djeda Mraza? – Pa je još malo porazmislila pa je još rekla: – I to u nekom Donjem Malom?

– Oh, a zašto bi netko ubio bilo koga bilo gdje? – upitao je Stolnik, gnječeći volan.

Pa je Stela još još malo porazmislila. Pa je pomislila na svoje stričeve i rekla: – Zbog novca. – Pa je pomislila na ljude koji sastavljaju testove provjere znanja po ženskim časopisima, pa je rekla: – Zbog osvete. – Pa je pomislila na Marinu, pa je rekla: – Zbog ljubomore. – Pa je opet pomislila na svoje stričeve, pa je rekla: – Iz političkih razloga. – Pa je pomislila na Vevea i tri praščića i na silnu prazninu između njih i sada, pa je rekla: – Zbog ljubavi.

– A zbog posla u novinama? – upitao je Stolnik lukavo.

– Pa dobro, i zbog posla u novinama, zašto ne? – rekla je Stela. – Iskreno, ne bih imala baš ništa protiv da neko kokne mog urednika. – A zatim je spustila dlan na Stolnikovu šaku na volanu, zbog čega je Golf ponovo izgubio kontrolu nad vozačem, to jest dozvolio mu da zavrne volanom kao piletu vratom (isprika svim udrugama za zaštitu svih životinjskih vrsta, s posebnim naglaskom na domaću perad), zbog čega su ćelave gume proklizale na mokroj cesti, što Stela uopće nije primijetila.

– Među nama rečeno – rekla je u povjerenju – bilo bi mi baš drago da netko kokne tog planinskog čovjeka.

A Stolnik je osjetio kako mu se desna šaka žari, kao da je njome primio kvaku na vratima Željezare Sisak, i kako mu ponestaje zraka u plućima, kao da su mu i nos i usta smješteni negdje tamo na toj njegovoj šaci a ne na glavi kao što je red.

– Jetija – promrmljao je gutajući zrak kroz filter cigarete.

– Molim?

– Planinski ljudi – pojasnio je viši i samostalni. – Jetiji.

“Hm, nisam imala pojma da Hercegovce nazivaju Jetijima”, pomislila je Stela zbunjeno. “Otkud on sve to zna?” pomislila je odmah zatim zadivljeno, pa je rekla: – Zapravo, ne samo da ga kokne, nego da ga koka malo duže, po mogućnosti dio po dio, komadić po komadić – pri čemu je u zanosu sve čvršće stiskala Stolnikovu nesretnu šaku.

– Pazite se, gospođice Stela! – protisnuo je inspektor Stolnik, s mukom progutavši knedlu koja mu se odjednom našla u grlu. – Ako tog vašeg urednika netko recimo stvarno, kako vi kažete kokne, zbog ovoga što ste upravo rekli vi biste bili prvi osumnjičeni.

– Pa ne biste me valjda vi izdali, Srećko? – zacvrkutala je Stela, suučesnički ga podragavši po onoj istoj šaci.

A Srećkova tikava usnica u tom je trenutku zaplesala najžešći pankerski pogo, tresući mu pepeo niz bradu, niz vrat, niz grudi, niz… niz još dalje.

– Pa-ha… oh-vaj… – promucao je Stolnik, pa je zubima zagrizao neposlušnu usnicu, pri čemu je pregrizao cigaretu, koja je srećom bila već sasvim dogorena, ali čiji je filter nesrećom imao skroz odvratan okus.

– Ali zašto Djeda Mraza? – Stela je prevrtjela traku unatrag.

Stolnik je poskrivećki okrenuo glavu na drugu stranu i jezikom si izgurao filter iz usta. Eh, da je smio još i pljunuti!

– Upravo to zašto sada je naš posao – promrmljao je, osjećajući kako mu se niz grlo slijeva pročišćeni nikotin u tekućem stanju, i čudeći se kako je moguće da mu se desna šaka još nije počela dimiti.

Mpa mpa mpa – učinila je Stela sa svojim crvenim usnama, zaokupljena dubokim razmišljanjem. Koje joj je urezalo dvije bore preko čela. I koje je na trenutak na njezinom licu iscrtalo kopiju Munckovog Krika. I koje osim toga nije urodilo nikakvim plodom. Pa je odustala.

– Meni se čini da vi, Srećko, imate temperaturu – rekla je zatim zabrinuto. – Ruka vam gori!

Inspektor Stolnik još ne voli:
1. kad u čokoladici Životinjsko carstvo peti put za redom dobije sličicu vunastog mamuta
2. kad na stanici poslije Remize u tramvaj uđe luđak koji viče da je psihički bolesnik i da mu treba novac za lijekove
3. spavati na leđima

A voli:
1. paliti cigarete šibicama
2. kad na stanici kod Mimare u tramvaj uđe cigo s harmonikom pa svira do sljedeće stanice u Frankopanskoj
3. lupati veliko O na tastaturi službenog kompjutera

X

Sadržaj

1. Matiša Matić ili potraga za izgubljenim TUNE-om s čačkalicom u zubima, jedanaest razloga za zlovolju, mali mozak kao skladište nepotrebnih podataka, te psovka s poantom
2. Stela i Marina ili jedno oko viška, električni tamponi, sasvim primjerena božja kazna, sedam Gorana (i trojica drugih), nešto malo filozofiranja o dlakavosti muškog roda uz spominjanje tri praščića, te što se dobije kad zbrojiš dvije umjetne plavuše
3. Nevidljivi glas urednika Kulture, jedna neuspjela metamorfoza, govor guzice, o klanju ili kako je Matiša klao samog sebe, pa još malo o klanju (u umjetničke svrhe), zatim o stričevima, te na kraju o jednookima ali bezuspješno
4. Srećko Stolnik i depresivna ushićenost ili ushićena depresivnost, inventura inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9013-S"), zavirivanje u ladice drugog inspektorskog stola (inv. oz. "PUZ 9012-S"), nemoguća misija sa žnirancima, kucat il ne kucat pitanje je sad, pa onda jedno intimno pitanje, policijska fora s kalendarima i naopako utaknuta cigareta
5. Kako to rade pravi policajci i što je to to, kojom brzinom treba pisati ako ti hitno zatreba pištolj (i municija za njega, a i futrola), te Hot Dog ili Dva muškarca i jedna žena
6. Opet Matiša Matić ili dvanaest razloga za zlovolju, jako opasan hobi, te razlika između kolutaša od 100 kilograma i digitalnih Japanaca veličine prosječnog hrvatskog penisa
7. Napokon akcija ili kakvi momci puše kakve cigarete, Milena, Željezara Sisak, Jetiji i Munckov Krik (drugim riječima, sve čari vožnje službenim Golfom)
8. Donji Mali – nekoliko natuknica
8b. Policijski narednik Stjepan Ćuk ili odbor za doček zvan Štijef, svatko se češe gdje ga svrbi, te iskrena zadivljenost novom tehnologijom
9. Što znači ka be er, gdje se zapravo nalazi Zid plača i zašto se po njemu tuče glavom, te besplatna reklama za Karlovačko pivo
10. Stevo Tanjurača kao prvi osumnjičeni ili genetski modificirani Hercegovac, točan broj patuljaka, torte koje to nisu i žute rupe koje to jesu, problemi s ručkicom na šalici za kavu, te još malo besplatne reklame za Karlovačko
11. Intermeco br. 1 ili tko je sljedeći, dvije lake tjelesne ozljede, skupljanje rasutih živaca, te svaka rit dođe na šekret (iako nije baš uvijek jasno zašto)
12. Velečasni Zlatko Sudac kao drugi osumnjičeni ili Isus kao svijećnjak, Dorothy iza ogledala, nije zlato sve što sja (besplatna reklama za Zeppterovo posuđe), tajna župnikovih prstiju, te kapitalistička izmišljotina u komunističkoj uniformi
13. Katica Kralj kao treći-a osumnjičeni-a ili tri druge strane, može li se oglušiti ako vam traktor pregazi stopalo, o jednom trbuhozborcu, seks u živo, te slučaj je gotov (iako, naravno, nije)
14. Intermeco br. 2 ili što se može dogoditi ako se štiklom lupa po AIRBAG-u, čemu služi tajnica a čemu zračni jastuk, te kako rukama opisati jednu pravu žensku
15. Barica Salopek Cingulaš kao četvrti-a osumnjičeni-a ili što fali spužvama, brisanje suđa s Majkom Božjom Bistričkom, prizor s Bracom i Sekom u glavnim ulogama (opet seks!), te zašto ne treba štrikati kad se slavi rođendan
16. Intermeco br. 3 ili malo jeftinog filozofiranja o hot dogu, o mumiji u službenom policijskom Golfu, o izgledu koji vara, o kruljenju iz trbuha, o lančpaketima (uz besplatnu reklamu za Pevec), te o životu općenito
17. Intermeco br. 3b ili o jednom koji nije osoba, o refleksima, o vazama iz dinastije Ming, o drvetu pogodnom za obavljanje male nužde, te o masaži (ženskih) stopala
18. Ludi Franc kao posljednji osumnjičeni ili Litmanen iz Donjeg Malog, tko sve danas ima vozačku, pitanja na koja nema odgovora, joga za luđake, te Zemlja koja se ne vrti oko Sunca
19. Coce i Vespa ili munjevita reakcija redarstvenih snaga, tjeranje kao seksualna devijacija, dvoboj velečasnog i svinje, svrdlo, te ljubavna igra u sjeni vješala
20. Intermeco br. 4 ili snijeg je snijeg a krv je krv, lavor kao škropionica, ključ koji je cijelo vrijeme tu a da se to uopće ne zna, te dudek umjesto idiota
21. Rezime prije kraja ili čamac koji to nije, kauč za fakire, morska bolest od integralnih keksa, kadar nijemog filma, leš koji nije mrtav, te baba Jagna kao rekorderka
22. Privedeni osumnjičeni ili vremeplovizacija u đačke dane, jedno neobično začeće, o pušenju (jer ta je tema danas IN), seoba Slavena (dajdžestirana verzija), ponešto o starom a ponešto i o novom papi, te jedno uskrsnuće
23. (Pokojni) Mirko Kralj ili žrtvin alibi, povratak Slavena (u ponešto smanjenom broju), te nešto malo o pederima ali bez namjere da se bilo tko uvrijedi
23b. Slavko Knez (i još četiri Slavka, od kojih je jedan ratni drug, a jedan se ne zove Slavko) ili zamjena za Djeda Mraza, argumenti protiv kojih se ne može ništa, te čemu služi sirena a čemu Sirena
24. Nekoliko kratkih izjava o Slavku Knezu mjesnom učitelju, glas iz groba, još malo o smislu života, te nepoznanice u vezi s ćuljenjem ušiju, a na kraju kraj


Dijelovi teksta izbačeni iz romana


Impresum