Ljiljan u trnju | Fikret Cacan

BILJEŠKE O PJESMAMA

 

ZENICA

Rodni grad, gdje sam završio gimnaziju.

mahanje rukom – tadašnji predsjednik drug Tito posjetio je 1952. „uzavreli grad“, kada je onemogućen i pokušaj atentata. Zato dugo nije dolazio u Zenicu, a kada bi došao – bilo je to pod neviđenim osiguranjem.

popravni dom i staklen – Kazneno-popravni dom (KPD), s većinom političkih zatvorenika, svojevrsni simbol Zenice skoro koliko i Željezara, smješten u širem centru, bacao je mračnu sjenu na duhovni život grada. „Staklara“ je bio zlokobni paviljon sa 64 samice. Noćni pucnjevi su bili znak da je u pitanju pokušaj bijega.

 

ZADARSKI SVECI

Sv. Petar Stari – jednobrodnu crkvicu sv. Andrije (s dijelovima iz 5, 12. i 17. stoljeća), u samom centru grada, Zadrani pripisuju sv. Petru Starom, iako je dva sveca zapravo dijele: na njezinu apsidu se nadovezuje crkvica sv. Petra s antičkim elementima.

 

ZADAR

Trgovi Tri i Pet bunara – bunari su zapravo renesansne bunarske krune nad gradskim cisternama za skupljanje kišnice, podignuti u drugoj polovici 16. st.

Kalelarga – središnja gradska ulica-šetnica, koja slijedi pravac rimskog decumanusa.

Borik – prigradski turistički centar s plažama.

 

HRELIĆ

Zagrebačko prigradsko naselje, danas najpoznatije kao sajmište rabljene robe i automobila. Naslovi pjesama Dugave, Zrinjevac, Sloboština, Prisavlje, Trešnjevka, Vrbik i Trnje također označavaju zagrebačke kvartove.

misao, uspomena – doista moje ime u prijevodu s arapskog znači misao ili uspomena.

 

ZADARSKI SONET

Varoš – trgovačkoobrtnički dio Zadra, u blizini Filozofskog fakulteta. Donedavno u stanju gospodarske odumrlosti, a odnedavno je živnuo izumom takozvanih „feštica“.

Bruce Lee s Travoltom – filmovi o „malom zmaju“ privlačili su krajem sedamdesetih tinejdžere, a Groznica subotnje večeri pak tinejdžerke: snažan je bio kontrast između istodobno stotine mladića u džinsu (kino Pobjeda) i par ulica dalje, na Forumu (kino Zadar), stotinjak cura u haljinama od šarenog tankog pamuka (gaze). Kina spominjem zato što ih više nema, ali je u formi njihov dobri duh Dragi Šužberić.

marčane bure – meteorolozi potvrđuju da u prvi, hladniji dio proljeća, puše triput bura, upravo 7, 17. i 27. ožujka. Uz razna vjerovanja o učestalosti i redovitosti, stoji još i da „marač mora tri puta zasoliti!“

 

BOTANIČKI VRT

sove knjižničarke – nose na krovu Sveučilišne knjižnice po jedan globus. Po gradskoj legendi, jednom tjedno se odmaraju u Botaničkom vrtu, na koji gledaju. Zgrada Sveučilišne knjižnice (izgrađena i detaljno opremljena 1910-1913) danas se zove po kasnijem podstanaru Državni arhiv! Jednako opravdano mogli su je prozvati i Mišji zavod.

 

BIŠEVO

Modra špilja – na istočnoj strani otoka Biševa kod Visa. Za mirnoga mora sunčeve zrake prodiru u špilju kroz podvodni otvor u Modru špilju, odbijajući se od dna osvjetljavaju špilju i predmete u njoj srebrno-modrim sjajem. Otkrio ju je barun Eugen Rausoonet 1884. godine, i probio ulaz da mogu proći brodice za razgledavanje.

 

MAKARSKA

Bunjin – ruski nobelovac Ivan Bunjin (1870-1953), bio je i sjajan pjesnik; nigdje ne mogu naći te prijevode iz Makarske, a preveo sam s mukom dvadesetak pjesama.

 

SREBRENICA

M. Corrade – talijanski novinar koji je 1995. snimio nesretnu Srebreničanku koja se objesila u šumskom zbjegu kad je doznala da je izgubila obitelj u pokolju ili da ne padne u ruke progoniteljima. Slika je obišla svijet, a danas se više ne može naći. Navodno je Hillary Clinton, nakon što je ugledala fotografiju, nagovorila supruga Billa, američkog predsjednika Clintona, da pokrene vojnu intervenciju.

 

MASARYKOVA

Čuju se mišljenja kako bi se hrvatski društveni ustroj adekvatno mogao nazvati bankokracijom, što je samo jedna od suvremenih inačica zapadno-liberalnog kapitalizma, ali diskretno, na bar tri koraka od šaltera, suprotstavljena liberalnoj demokraciji.

 

KOKOSOV ORAH

pijani brodePijani brod, slavna pjesma francuskog pjesnika Arthura Rimbaudea (1854-1891) iz 1871. godine.

meduze splaviSplav Meduze ili Brodolomnici s fregate Meduza je remek-djelo slikara Théodorea Géricaulta zasnovano na stvarnom brodolomu fregate Meduza. Izložena na pariškom Salonu 1819. godine, slika je najavila romantizam u slikarstvu i uzburkala javnost oko te tragedije. Potresan je i francuski film Le Radeau de la Méduse Iradja Azimija iz 1994.

 

ZAGORJE

Kao u priči – to je priča Ive Andrića „U musafirhani“.

 

DUGAVE

PTSP – posttraumatski stresni poremećaj, kod nas taj status ima oko 40 tisuća ljudi.

Škoro – Miroslav Škoro, izvođač poskočica i pseudo-narodnog folka.

Halid – Halid Bešlić, izvođač bosanskih novokomponiranih narodnjaka, ali i izvorne glazbe.

 

STIL JEST ČOVJEK

Nicanor Parra – čileanski pjesnik-antipoeta (1914), epigraf je s početka pjesme „Mladi“ iz knjige Artefakti, u prijevodu Borisa Marune, sve u zborniku Knjiga sumnjiva čovjeka (Zagreb, 2001).

 

RAVNA GORA

majstori suci – ravnogorski šahisti Zdenko Jurković i Hrvoje Jurković (međunarodni majstor). Tjednim turnirom „Šahom protiv droge“, koji se igrao početkom ovog stoljeća u Primorsko-goranskoj županiji, uspjeli su obuhvatiti oko 400 djece iz 12 odjela u Gorskom kotaru, Rijeci i na otoku Krku.

figure vrtne garniture – na dvorištu ravnogorskog Šahovskog kluba Goranka, u jedinoj Šahovskoj ulici na svijetu, stoji šahovska garnitura s velikim drvenim figurama.

 

RUŠI GA

ruje žilama – orah ima jako razvijenu sržnu žilu koja duboko prodire u zemlju, daleko više i od visine stabla i šire od njegove krošnje.

neku kiselinu – lišće oraha sadrži prirodni herbicid hidrojuglon koji oksidira u toksični juglon, zbog čega mu blizinu ne podnose mnoge biljke, a kompostiranje puno duže traje. Nije dobro ni zaspati pod orahom.

 

ZAMOST

Goransko granično mjesto sa Slovenijom, otuda je pjesnikinja Anka Žagar.

Risnjak – jedan od nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Kupin izvor – krško vrelo tirkizne, modro-zeleno boje, spomenik prirode, zove se još i Kupeško jezero, dugo je 200 i široko pedesetak metara, nepoznate dubine. Izgleda da je samo po sebi dio podzemnih voda, znači da smo ondje u izravnom dodiru sa Zemljinim podzemljem ili, po narodnim predajama, s podzemnim jezerom koje napaja i riječku Rječinu.

 

CACANOVA NOĆNA PJESMA

rif Džonijev – podsjećanje na Johnnyja Štulića i Azru, vodeći hrvatski bend osamdesetih.

ispod mosta – slavna pjesma „Under the Bridge“ sastava Red Hot Chili Peppers iz 1992.

 

MOSKVA

bomž – ruska kratica za beskućnika: bez određenoga mjesta življenja.

 

POLJICA

Prva strofa podsjeća na to kako su se upoznali pjesnici Jure Kaštelan i Mak Dizdar. Pružili su ruke i istodobno rekli:

JURE: „Dizdar“, MAK: „Kaštelan“

To mi je prije dvadesetak godina pričao pjesnik Joža Sever, isto prisutan u pjesmi.

 

ZRINJEVAC

„Zrinjevac“ je zagrebačko poduzeće koje se (rekao bih, uzorno i poučno) brine za gradske parkove i nasade.

 

SLOBOŠTINA

Život, ljubav, srce – „ključne poetske“ riječi za koje u hrvatskom jeziku i „pjesničkoj praksi“ praktično nema rima ili su krajnje nepogodne (gubav, pivot). Primjerice u talijanskome se već srce i ljubav među sobom rimuju: core-amore. Možda je zato hrvatska poezija lišena sentimentalnosti.

 

PRISAVLJE

Naslov je zapravo adresa hrvatske televizije, simbola koječega.

 

NOĆOBDIJE

Pjesma je odjek mojeg razgovora s ruskim piscem Dmitrijem Bikovom, u povodu njegove biografije B. Pasternaka.

 

SONET O SKLADU

blažena krivnjafelix culpa, izraz iz jednog liturgijskog hvalospjeva; šire shvaćena okolnost života u grešnosti, primjerice: stvorenja troše prirodu u kojoj žive, a čovjek također nije anđeo.

 

 

POSLJEDNJA LJUBAV

 

NA NASIPU

Savski nasip, bar sa strane Donjega grada, bliže Kockici, ima nešto sadržaja i pretvara se polako u pristojno šetalište pa i trkalište. Jedino što noću možete upasti u pravu Močvaru.

suglasnike guta – suglasnici su u slavenskim jezicima nositelji značenja.

 

SVETI PETAR

Niz naselja, svjetionika i otoka u Hrvatskoj nose ime sv. Petra.

selo mijenjanog imena – jest predmetni Sveti Petar na Moru, između Biograda i Zadra, i nekoć se zvao, sve do 1992, Krmčina. Krmčinari njeguju legendu da se u njih rodio pisac Emile Zola (1840-1902), po majci Colić, u kamenoj kući ispod crkvice sv. Petra.

 

BUNDEK

Nekoć močvara puna komaraca, danas je raskošni park pa i gradsko kupalište.

 

CARCEJI U KOMIŽI

Carcej – cvrčak na čakavskom. Zrikavci i cvrčci, postoji zabuna, nisu isto: cvrčak je lat. Cicada orni, jasenov cvrčak, ili Cicada plebeia – cvrčak veliki ili pak obični Lyristes plebeius: sve polukrilaši koji žive i u primorju i na kontinentu; kao i druge cikade cvrče cvrčalom, opnom na oba zatka, koju napinje snažan mišić 400-500 puta u sekundi. Dotle je zrikavac ili šturak (Gryllus bimaculatus, Gryllus campestris) ravnokrilac (Saltatoria, tj. skakavci) pa zriče trljanjem nogu. Teško ih je razlikovati dok se skupa nadmeću u glasanju.

 

OVIJENA JE, ŽENA JE

Una – rijeka na granici Bosne i Hrvatske; po Unskoj pruzi vozi vlak Zagreb-Split, čas kroz Hrvatsku, čas kroz Bosnu; primjerice, na dionici Martin Brod-Knin (61 km) granica se siječe sedam puta. Iz vlaka se može vidjeti dio Unine čarobne ljepote.

 

TRNJANSKA JESEN

Besame mucho – slavni bolero Consuelo Velásquez.

hrvatskog političara navada – podugačak nam je niz političara koji su pisali stihove, a i pjesnika koji su imali političke dužnosti: Bošković, banovi Mažuranić i Jelačić, Zrinski, Farkaš Vukotinović, Mihanović, Starčević, Kukuljević Sakcinski Bogović, Trešić Pavičić, Nazor, Brezinščak Bagola, Sanader, Gotovac, Krpina, Prežigalo, dosta je!

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.