Iščekivanje | Darija Žilić

PONEDJELJAK

 

Ponedjeljak. Jugovina. Leti lišće. Ljudi usporavaju. Sporost nije za ponedjeljak. Pokret, kretanje. Brnistra, brod s knjigama, sjećanje, trulo lišće, umor. Prisjećanja. Else i židovska mistika. Čitanje poslanica. Pogled u budućnost. Gdje da se okrenemo? Kralj se povukao u osamu, kostur vola na cesti i pogubljene mase. Nema novog rata, samo svagdan. Cijene, akcije, mandarine u izobilju, prezeleni krastavci, avokado – dobro će doći. Djeca s ruksacima, bankomati i poziv na predavanje o EU fondovima. U skupom hotelu – instrukcije. Kako dobiti bespovratna sredstva? Kultura je rodbina, zapravo dobro povezana šira obitelj. Europa je obitelj. Dobrodošli! Mi nismo primitivni, mi smo uljuđeni. Pravila, pravila. Ima li pravde? Čuje li Bog? Pravda je spora, ali dostižna. Ponedjeljak. San o velikom početku, o brzom startu, o promjenama. Nema šetnje, samo rad i loša klima.

Pijemo sok od celera i smijemo se bezubom suncu. Na Jadranu je kiša, a moji prijatelji ionako nikad ne šeću pokraj mora. Oni su u svojim mislima. Počeo je tjedan i već se u trenu završio.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.