Enciklopedija ništavila | Stanko Andrić

LABIRINT. Miljenik razmetljivaca i nepogrešivi stanar ezoteričkih leksikona. Treba podsjećati da labirint pripada svijetu metafora i simbola, a ne nikakvoj stvarnosti, koja ga degradira do kitnjaste razbibrige. Rječnici simbola brkaju stvari koje postoje u stvarnosti i čijem se značenju valja dovijati s onima koje su tvorbe fikcije te nisu drugo do upravo hipostaze tih značenja. Labirint je kamena hipostaza značenja nekih pojavnosti. Sam po sebi, on je podjednako fiktivno čudovište kao i Minotaur ili Kiklop. Treba pisati Labirint.

Labirint pripovijeda o zamršenosti jednostavnosti. Naprasan duh brza ravnim i nasilnim putem k cilju što ga je uočio; ali svijet je tako ustrojen, kazuje Labirint, da ga nikad neće dostići. Kako bi se došlo do središta, potrebno je kadšto pristati da se od njega udaljava: potrebno je prividno izgubiti i ono što se dotada namaknulo. Udaljiti se kako bi se približilo, silovit duh ne razumije tu metaforu. On radije čuva ono što je namaknuo, upinjući o zid stoji na pola puta, zvjera oko sebe ne razumijevajući. Nešto ga je neznano zatočilo, Labirint.

Labirint je okamenjena ideja, a kamen – prema pokusima Galilea Galileija ili koga drugoga – pada na Zemlju. Labirintu prijeti vječita opasnost da postane puka barokna pretjeranost, da se počne šepiriti svojim šarenilom. U trajnoj je napasti da se uzoholi. Zato ga treba podsjećati na njegovo podrijetlo. Nije labirint ta koji je zapleten, bilo bi to previše očito, besmisleno, beskorisno; zapletena je jednostavnost, labirint je tu samo da to priopći. David Albahari je rekao: “Nema većeg lavirinta od pravog puta koji spaja dva mala grada na obali iste rijeke.” (“Jerusalim”).

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.