Ništa za pisati kući o | Enver Krivac

MLAŽNJACI

 

Naša vrsta ima dugu tradiciju neizvjesnog postojanja i ljudi moraju neprestano biti uključeni u plodonosne djelatnosti. Naša vrsta mora raditi rukama. I crtati nesvjesne crteže dok razgovara na telefon. Naša vrsta ima dugu tradiciju umjetničke frustracije. Naša vrsta je umjetnost pretvorila u sport za gledatelje rezerviran za talentirane, dok su ostali postali preposramljeni da bi pjevali, osim pod tušem, plesali, osim tapkali ritam stopalom, ili crtali, osim nesabranih crteža dok razgovaraju na telefon. Naša vrsta nema dugu tradiciju dosade, ali ju je u ovo malo vremena uspjela usavršiti. Naša vrsta je rijetko istinski zainteresirana za ono što ona ili onaj, druga ili drugi ili tkogod treći ili treća imaju za reći. Pa crta odsutne crteže dok razgovara na telefon. Naša vrsta ima duboko ukorijenjenu tradiciju sanjarenja. Sanjarenje se čini neprisutnim i besciljnim, ali zahtjeva velike količine obradne snage mozga. Zato crtaju svoje kućice, lica, ptice, meandre i geometrijske apstrakcije, da bi sabrali misli, jer s druge strane slušalice katkad pristiže i nešto važno.

Ja crtam ovo. Pijani semafori i golubovi gore nasred ceste nasred kolovoza. Mlažnjaci lete iznad napuštenih osinjih gnijezda i svjetlucaju. Napuštena osinja gnijezda suše se u klima uređajima ucijepljenim na dimnjake. Mačke spavaju u hladu. Ispod kora platana riju rilci. Po praznim ulicama samo stranci u automobilima, gledaju kuće. Kuće uz prugu u siesti sanjaju maglu. Sunce savija. Ići obavljati je kazna. Disati je poseban zadatak. Ovo nije mjesto za ljude. Ovdje se nema što raditi osim listiti cigarete. Ovdje se može samo pušiti i pakirati za odlazak. Ovdje se može samo ostajati i čekati buru. Bura je jednostavno predivan vjetar.

Ponekad crtam i ovo. Uporne komarice koje se zabijaju u naše kože i masakriraju nam ljeto i noge ne piju krv zbog sebe, već da bi mogle biti majke. Trebaju im naši crveni proteini da bi mogle napraviti nova jajašca. Samo majka može sletjeti na opasno pokretno biće milijun puta veće i pametnije i pokopati u njega pola glave, samo majka je dovoljno luda za tu ludost.

Ponekad crtam sebe. Imam kravatu i podočnjake. Spreman sam za novi radni tjedan. Kralj je rođen u Tupelu tupilu.