Ništa za pisati kući o | Enver Krivac

NOĆ JE PREKRATKA

 

U gradu u kojem živim postoji ta jedna stvar, zove se Armada. Ta… Armada se često pojavljuje na zidovima, fasadama, naljepnicama, nekad i na odjeći i ima toga posvuda. Kad malo bolje razmislim, mislim da mi je netko jednom rekao da to ima veze sa sportom, ali ne bih se za riječ hvatao, davno je to bilo.

Ta riječ se pojavljuje u bojama. Najčešće koriste bijelu i plavu. Čini se da vole grad u kojem ga s tom Armadom-pojavom dijelim pa pored svog imena nekad napišu i toponim. Nekad stave slovo U. Ponekad oslikaju čitave zavoje i raskršća i stepenice i lijepo to bude. Tko su ti ljudi? Nikad ih ne vidim. Vjerojatno rade noću. A opet, kad se ponekad vraćam ponekad kući u vrlo kasne sate, nema nikog. Samo mačke koje love ptice koje kunu što se gnijezde u klancu. Niz tihih dućana i muzeja betona, ničeg drugog tu nema u vrlo kasne sate. A i kad dođe ljeto ta noć je prekratka za bilo što spaziti. Na što noć spadne kad padne… Možeš joj početak i kraj rukama spojiti bez naprezanja, toliko je kratka. Kao fitilj ili spoj, kava ili hlače, uvid u sreću, prekratka. Ponekad naslikaju morskog psa. Bude u groznici kao i onaj buldog što ga slikaju u jednom drugom gradu. Ponekad brod i jedra. Vikinzi i glagoljica. Ostavljaju šalove pod stražnjim staklima automobila. Kažu da su sami protiv svih.

Ima jedna stvar s tom… Armadom. Jednom su je potpisali na kontejnere za smeće, ovaj grad to zove bajama, na šest nanizanih kontejnera za smeće, na svakog po jedno slovo, A na prvom, R na drugom i tako dalje i to su isto učinili bez da ih je itko, bez da sam ih ja vidio.

Ta riječ je stajala tako – Armada – na šest velikih metalnih kanti za smeće, sve dok ih nisu dograbili smetlari u tri ujutro, dograbili pa ispraznili i izmiješali. Drugo jutro pisalo je RAAMDA. Treće, RMAAAD. Pa ADAMAR i RAMADA. Onda je jedan kontejner nestao, a drugom su promijenili slovo u S pa je pisalo SARMA. Takve stvari se događaju. Sklonost psinama, ovaj grad to ima u sebi. Ali, štogod je to Armada, opet su je potpisali, na dugom zidu uz cestu pored sarme osvanuo je grafit, plav i bijel i grb grada, preko noći. Ta jedna stvar je otporna. Ta jedna stvar, možda se jednom sjetim što predstavlja, ali sad je propuh u potkrovlju, baš ga puše.