Naizgled | Irena Matijašević

EMMA

 

ma tko me ne bi volio. zavodim Rodolphea, i onog prije njega (oprostite, davno je to bilo). osim toga, ako Antigona može imati rupe u sjećanju, zašto ne bih mogla i ja. nisam glupa.
ma kakvi. iako mi nije bilo previše važno predstavljati se kao intelektualka, to će doći poslije mene, sufražetkinje, Mary Wolstonecraft, Sophia Loren (ili ona ne pripada?). bile su mi važne haljine, da apsolutno, lijepa haljina je pola posla zavođenja. onda, naravno, zavodnica postane i sama zavedena. (ah, paradoks don Juana.) onda, dalje, dijete: moje dijete! nikako se ne može reći da ga nisam voljela, to jesam. samo nisam bila skrbna, ako je to ono što roditeljstvo podrazumijeva. imala sam neko ludo povjerenje u svoju djecu (pardon, dijete), a onda tu je bio i Charles, sav satkan od dužnosti i obveza. onda, moj stav prema muškarcima: eh, tu je izvor svih mojih problema. danas, nakon toliko vremena, mislim o toj riječi svaki dan po nekoliko sati: što ona označava? koji je njezin semantički opseg, gdje su interferencije, gdje se to polje grana: u muškost, muževnost, muža? ma ne muža! muškarac tvojeg života ne može biti tvoj muž. i točka. zakaj sam se otrovala? došlo mi je. a zakaj je junakinja filma „Život drugih“ skočila pod automobil? Ana pod vlak! one su to više zbog drugih, jedna je izdala svojeg muškarca obavještajcima. Ana, dobro, to svi već znaju, to je lektira. a ja? ja sam to napravila zbog sebe.
kad mi je dobro išlo nisam se namjeravala ubiti. kad je krenulo nizbrdo, i kad su me ostavili svi moji muškarci osim mojeg muža (a on je, ponavljam, ishod semantičkog krivog grananja riječi muškarac pa muž, vraga crnoga) onda sam uzela arsen. a kaj, svi se trujemo, ali u manjim dozama. sigurna sam da vi pijete, ili pušite, da ste izloženi raznim stresovima. svi moramo jednom otići, a ja sam to učinila malo dramatičnije od drugih. i nisam neka kršćanka pa to se vidi iz priloženoga. ali zato je Flaubert rekao: Emma, to sam ja. to me jedino razljutilo. kako on može biti ja, kako je to nespretno rekao. on, toliki stilist. eh, eh! ipak, opraštam mu. ali ne Rodolpheu, ne tom gadu. njemu nikada.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.