Naizgled | Irena Matijašević

PALE

 

moram mijenjati priču, biti radikalan. možda, da mi ostave neku curu
u koju bih se mogao zaljubiti. znam, sramota je koliko zaljubljeni isključuju ostali svijet. bio bih: „Pale s njom na svijetu“. odbacio bih štetne navike, zarađivao za život. imali bismo djecu, puno djece. i obitelj. pravu, u kojoj se planira ljetovanje, pišu se zadaće, pa na košarku, ili u Konzum po sladolede. nedjeljom u kineski (ili kod Pere). nikakvih ideja u zraku. pa da mi postanu individualci, da postanu ličnosti koje traže svoj prostor. evo, ja sam dobio cijeli svijet da ga ispunim sobom. prvo što ću ih naučiti bit će skromnost. početi ispočetka život, je li to moguće? doživjeli smo velike krize, i velike obrate: burno dvadeseto stoljeće, stoljeće rata, polemosa. krahovi ideologija, društvo rizika: nikad nije bilo nesigurnije. znam samo jedno: ovaj Pale ne voli liberalizam. obuzimaju me često globalne misli, apstrakcije, osjećam da gubim kompas, da to nisam ja. neću se praviti pametniji nego što jesam: mali Pale, koji nikad nije prestao biti dijete, htio bi biti sretan. on ne voli liberalizam. ne voli komunizam.
ni socijalizam. ne voli fundamentalizam. Pale bi želio da svijet počne ispočetka. da se javi dobri Bog, i da kaže, mogao bih promijeniti svijet. ili da se javi Orfej. evo, vidite što se dogodi kad ostavite čovjeka dugo samog, kao što su ostavili mene: nema nijedne razonode, ne ide mi se u kino sam, ne ide mi se u teretanu sam, ne ide mi se na ručak sam, ni na kavu. čovjek koji prezire sebe barem razlikuje preziratelja od onoga kojeg on prezire. igram takve igre, dan i noć, pa onda slušam malo depresivne Smithse, napravim si sendvič, popijem američkog otrova koji se sad zove „cola zero“. no, moj urođeni smisao za pristojnost mi nalaže da pustim malo vedrije glazbe (može Madonna? ne, onda može Oliver?), da vam se za kraj učini da nisam tako fucked up, da mirni odete u svoje domove. ovo je teatar, gospodo, sretan vam rođendan. vi koji danas imate svoje rođendane, imendane, veselite se. dođite doma, poljubite dijete. pomazite mačku. zalijte biljku, zatvorite prozore da vjetar ne uđe u vaš dom, da vas ne pomete.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.