Tuđi život : telenovela | Marina Vujčić

HEPILOG

 

Obožavam epiloge. Do te mjere da sam u stanju napisati roman samo kako bih opravdala epilog. Možda se jednom i u tome okušam, kad me neki novi nalet samouvjerenosti ili egzistencijalna panika ohrabre do te mjere da pomislim kako ja to mogu. Doduše, romani baš nisu financijski isplativi, za razliku od scenarija. Zbog scenarija koji sam napisala više ne strepim svaki mjesec kad se bliži datum dospijeća stambenog kredita. S romanom ne bi bilo tako, ali izazov je primamljiv.

No, u epilog tog potencijalnog romana ne bi stala sva ta budućnost o kojoj već intenzivno razmišljam. Kad jedna prošlost dobro završi, neumjesno je baviti se budućnošću prije nego se prošlost isprati na dostojan način. U toj prošlosti, koja (što je za prošlost neobično) još uvijek traje, moja se serija počela prikazivati na nacionalnoj televiziji. „Tuđi život“ ušao je u tisuće domova u koje ja nikad neću ući, što ne znači da ne bih htjela u njih zaviriti. Ponedjeljkom navečer, kad se serija emitira, često zamišljam neku neznanu obitelj kako sjedi pred televizorom napeto iščekujući hoće li Irena prevariti muža, i što će se dogoditi kad se spetlja s onim svojim s interneta. Iznenadilo me koliko je ugodno napustiti neki literarni svijet, a onda ga naknadno promatrati iz prikrajka, onako kako tuđi život i treba, ako uopće treba, promatrati. Ponedjeljkom navečer Jan uvijek napravi tople sendviče, otvori bocu vina, i onda gledamo „Tuđi život“ kao da ga ja nisam napisala. Zavoljeli smo taj ritual do te mjere da se već pitamo što ćemo kasnije, kad serija završi, i nagađamo kako će tužan biti naš prvi ponedjeljak bez „Tuđeg života“. Obećao je da će me te večeri negdje izvesti. Recimo, u Barku u Horvaćanskoj. Možemo sjediti za zadnjim stolom na lijevoj strani kafića, ako želim, pa se mogu istovremeno oprostiti i sa serijom i s duhovima prošlosti, na račun kojih se Jan voli našaliti.

Nakon ljeta, koje smo proveli sami u kući Janovih roditelja na Murteru, preselila sam se k njemu. Jedino što sam ponijela iz svog samačkog stana bio je golemi fotografski kolaž mog Zvonka, koji sad krasi zid naše zajedničke dnevne sobe. Dok se svi gosti, osim oduševljenog tate, čude zašto nam taj neprivlačni stari auto prekriva zid, nas dvoje se samo zavjerenički smješkamo procjenjujući kome uopće možemo ispričati tu egzotičnu zgodu. Svoj stan iznajmila sam Frederiku i Julijani, koji tvrde da je Leon najbolji susjed na svijetu jer im svako malo pozvoni na vrata s nekim novim zdravim specijalitetom ili domaćim kolačima za degustaciju.

Kad smo već kod degustacije, Jan me povremeno pokušava odvratiti od nezdrave hrane svojim kuhanjem, ali vrlo se brzo pomirio s tim da ga ja samo volim gledati dok kuha, a da se njegovim specijalitetima istinski oduševljava jedino moja mama. One nedjelje kad smo ih pozvali na ručak da im priopćim kako dajem otkaz u „Vremenu“, Janova je musaka spasila stvar. Što se mame tiče, ta ju je musaka smirila više od vijesti da sam potpisala novi scenaristički ugovor s „Kadrom“. Boris mi je ovaj put dao odriješene ruke, i sigurno ću dobro razmisliti prije nego počnem izmišljati neki novi tuđi život, pazeći da osmislim junake o kojima ću moći razmišljati s distance. Lucija, s kojom sam prošle subote u ime dobrih starih vremena izašla u „Route 66“, tvrdi da bih trebala napisati seriju o našem mladenačkom dobu, koje više ne želimo proživljavati ali ga se svakako zauvijek želimo sjećati s nostalgijom. Iako je izašla sa mnom s namjerom da se ludo provede, toliko je nevješto prikrivala čežnju za svojim pravim životom da sam je već oko ponoći potjerala kući, Fabijanu koji je već odavno uspavao djecu.

I Dunja je dala otkaz u „Vremenu“. Nakon vjenčanja, na kojem je Darko prvi put u životu obukao odijelo i cijelo vrijeme radosno tapšao dlanovima svoja koljena, Jadran joj je predložio da napusti posao kako bi se mogla posvetiti i Darku i njihovoj bebi koja se treba roditi u svibnju. Njemu je, eto, krenulo – nakon „Tuđeg života“ stigle su nove ponude, i sad već snima sapunicu za nacionalnu televiziju, a sto pedeset epizoda ipak je nekakvo jamstvo za sigurnu egzistenciju. Osim u toj sigurnosti, i u novom životu s Dunjom, Jadran uživa i u pravoj, zasluženoj medijskoj pozornosti zbog koje se više ne mora nametati fotografima na društvenim zbivanjima. Čim ga vide, pogotovo kad se pojavi s Dunjom, fotografi prilaze sami, pa u posljednje vrijeme često nailazim na fotografije „redatelja Jadrana Kirina sa suprugom Dunjom“ u tračerskim novinama.

Kad sam Janu ispričala da je baš zbog Jadranove sapunice Mladen Poljak ostavio svoju novu djevojku, zaključili smo da je bolje da to ne spominjemo Jadranu. Djevojka je, priznao mi je Mladen u telefonskom razgovoru, bila sasvim u redu, ili se barem takvom činila dok su se osvajali na chatu, ali kad je shvatio da je ovisna o toj sapunici i počela ga gnjaviti pričama tko je koga u seriji ostavio, prevario, zavolio ili izdao, shvatio je da to ipak nije žena njegova života.

„Reci ti tom svom okorjelom virtualcu da se žene svog života nalaze na semaforima a ne na internetu“, nasmijao se Jan, i čvrsto me zagrlio kako bih bila još sigurnija da je on ženu svog života pronašao. To što ta žena u svom autu vozi malu priručnu biblioteku, i nije neka smetnja. Iako ga povremeno brine da ću se kad-tad zabiti u vozača ispred sebe, moje čitanje za volanom, koje mi je nakon „Priče o M.“ prešlo u naviku, još uvijek smatra jednim od mojih glavnih zavodničkih aduta.

Ovaj vikend u goste nam dolazi Tina, i oboje se tome jako veselimo. Iako ima razumijevanja za naše telefonske maratone, Jan nas više voli vidjeti zajedno. Tina najčešće prešutno likuje zbog toga što je prepoznala Janov potencijal još dok sam ja plivkala u moru paralelnih života ne videći onaj pravi. Sretna je što sad imamo hrpu zajedničkih fotografija i što ipak postoje ljudi po našoj mjeri. Ako postoji jedan, sigurno negdje postoji i drugi. A da nije bilo Tine, tko zna – možda taj jedan danas ne bi bio dio mog, nego nečijeg tuđeg života.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.