Tuđi život : telenovela | Marina Vujčić

SLOŽENAC OD TIKVICA I SIRA

 

Ušla sam ponovno na chat, ovaj put kao Irena. Za početak sam mogla barem toliko učiniti za njega – ne dopustiti da samuje tamo čekajući je, a tijekom razgovora smislit ću već neki način i osjetiti pravi trenutak da mu kažem istinu.

Irena: Hej.
Netko: Došla si.
Irena: Dugo me čekaš?
Netko: Važno je da si sad tu. Nedostajala si mi.
Irena: Jesam?
Netko: Nije te bilo dva dana, zabrinuo sam se da se više nikad nećeš vratiti.
Irena: Nisam mogla doći, iako sam željela.
Netko: Dobro si?
Irena: Sad jesam. A ti?
Netko: Malo lebdim, što znači da sam odlično.

On lebdi. Da je bar rekao nešto drugo! Kako da ga sad okrutno spustim na zemlju govoreći mu da su razlozi za to stanje čista iluzija? Nisam mu mogla to oduzeti. Ne još. I meni je to bilo potrebno – ta spoznaja da netko, tamo negdje, lebdi zbog mene, zbog osjećaja koje sam ja u njemu izazvala. Zločin mi se odjednom više nije činio toliko strašnim.

Irena: Ni ja baš nisam na zemlji.
Netko: I kako ti je gore?
Irena: Lijepo mi je. Ne mogu se požaliti.
Netko: Što si danas radila?
Irena: Mislila sam na tebe.
Netko: Samo to?
Irena: Drugoga se ne sjećam.
Netko: To je tako lijepo čuti.
Irena: Kad bi bar bilo dovoljno.
Netko: Muči te to?
Irena: Ponekad.
Netko: Misliš da ću se umoriti?
Irena: Ne bih ti zamjerila.
Netko: Znaš koga sam se upravo sjetio?
Irena: Koga?
Netko: Fermine Daze i Florentina Arize.
Irena: Ha, ha. Hoćeš reći… moramo pričekati još samo četrdesetak godina?
Netko: Možda i manje. Marquez ponekad pretjeruje.
Irena: Rastuži me svaka misao o budućnosti.
Netko: Ne misli na nju. Uživaj u ovom trenutku.
Irena: Poželiš li ikad…
Netko: Što?
Irena: Da se nismo sreli ovdje.
Netko: Ne. Nikad. Svaki trenutak s tobom mi je dragocjen.
Irena: Ja poželim. Zbog tebe. Da nisi nabasao na mene, mogao si već upoznati nekog normalnog.
Netko: Tko kaže da želim nekog „normalnog“?
Irena: Nekoga s kim bi sad provodio večer.
Netko: Provodim večer s tobom, i bolje društvo ne mogu poželjeti.
Irena: Beznadan si.
Netko. Ali se znam nadati.
Irena: Da ćemo se upoznati?
Netko: Poželiš li to ponekad?
Irena: Često razmišljam o tome.
Netko: Možda ćeš se jednom na to odlučiti.
Irena: Sve manje znam o sebi.
Netko: Nemoj misliti da nešto forsiram. Ili očekujem.
Irena: Ne mislim.
Netko: Zasad je moja najsmionija želja ona da te čujem. Naravno, kad ti budeš za to spremna.
Irena: I ja bih to voljela.
Netko: Znam.

Možda je to dobar način, pomislila sam. Toliko je barem zaslužio – da ga nazovem. Jer kažem li mu, jednostavno: „Slušaj, cijelo ovo vrijeme sam ti lagala, lažno se predstavljala i glumila ženu koja ne postoji“, on će zatvoriti taj prozorčić u kojem je još bilo neke nade za nas dvoje, i ja više nikad neću razgovarati s njim. Nisam bila spremna na takva radikalna odricanja. U maloj virtualnoj sobici nas dvoje smo na neki apsurdan način još uvijek bili par, a prekid do kojega bi nas naglo izgovorena istina dovela bio bi stvaran bez obzira na to što je romansa virtualna. Sebičnost je prevladala. Krajičkom misli ponadala sam se da bi mi Netko mogao oprostiti laži o Ireni i da bismo, u stvarnom svijetu, mogli početi ispočetka.

Irena: Nazvat ću te. Daj mi još malo vremena.
Netko: Uzmi vremena koliko god trebaš. Nemoj da ti to bude teret.

Ispisao je zatim u prozorčiću svoj broj mobitela. Zapisala sam ga na žuti post-it papirić i zalijepila iznad radnog stola, a zatim brzo, otvorivši drugi prozor na izborniku, ukucala broj u pretraživač telefonskog imenika. Ništa. „Nije pronađen niti jedan zapis“, poručio je imenik. Nada da bih možda odmah mogla saznati tko stoji iza nadimka Netko trajala je tek nekoliko trenutaka, no to nije umanjilo uzbuđenje izazvano spoznajom da ga mogu čuti kad god poželim.

Znala sam da ću ga nazvati, ali trebalo mi je još malo vremena da se suočim s tom željom. Htjela sam još barem malo održavati iluziju da držim stvari pod kontrolom i da mogu racionalno odlučivati.

Netko: Nisam te valjda uplašio?
Irena: Nisi. Zapisala sam broj.
Netko: Nadao sam se da hoćeš.
Irena: O čemu sad razmišljaš?
Netko: O tebi, to je bar neupitno.
Irena: Što misliš?
Netko: Osjećam se kao da te dobro poznajem, a zapravo ne znam o tebi puno.
Irena: Što bi volio znati?
Netko: Je li ti ovo pravo ime?
Irena: Nije. To je samo nick.
Netko: Naviknuo sam se na to ime.
Irena: I ja sam se navikla na tvoj nadimak. Nemoj mi još reći kako se zoveš.
Netko: Ako tako želiš.
Irena: Želim. Stvarnost me plaši.

Istina je bila da sam željela znati kako se Netko zove, ali kaže li on meni svoje ime, ja ću mu morati reći svoje, ili izgovoriti još jednu laž koja će biti pridodana teretu svih onih laži koje sam mu dosad ispisala.

Netko: Irena, stvarnost može biti i lijepa.
Irena: Vjerujem. Pod uvjetom da si je spreman prihvatiti.
Netko: Imaš li dugu kosu?
Irena: Imam.
Netko: Ravnu ili kovrčavu?
Irena: Kovrčavu.
Netko: Plavu?
Irena: Kestenjastu.

Zatajila sam Ireninu crvenu kosu. Postala sam obzirnija prema Nekome, zamjenjujući laž odlomcima istine za koje ću se, možda, moći uhvatiti kasnije, kad se budem morala suočiti s njim. I mene je zanimalo kako on izgleda, a opet, bojala sam se to saznati. Možda sam podsvjesno strepila od Tininih pretpostavki koje nisam htjela ni na trenutak shvatiti ozbiljno? Brzo sam promijenila temu.

Irena: U kojem dijelu grada živiš?
Netko: U centru.
Irena: I živiš sam?
Netko: Da. Imam mali stan na uglu Prilaza i Primorske.
Irena: Kuhaš li?
Netko: O, da. Volim kuhati.
Irena: Što bi mi, recimo, skuhao, da dolazim k tebi na večeru?

Bila sam sigurna da ću se kasnije prepustiti maštariji dolaska na večeru kod Nekoga i da će hrana koju će on za nas dvoje skuhati odigrati u vizualizaciji te maštarije veliku ulogu. Sviđa mi se kad muškarac kuha. Iako je moj odnos prema hrani površan, situacija mi je sama po sebi privlačna. Dobro sam pamtila erotičnost takvih situacija još iz veze s Goranom, koji je često kuhao. Znala sam stajati na dovratku kuhinjskih vrata i razgovarati s njim dok nam priprema nešto za jelo, promatrajući njegove suptilne pokrete i vještinu kojom je suvereno baratao hranom i kuhinjskim priborom. Proces me zanimao puno više od gotovog proizvoda koji bi se kasnije našao na tanjuru.

Netko: Spremio bih ti složenac od tikvica i sira.
Irena: Zvuči ukusno.
Netko: Ili možda rezance s račićima.

Već sam ga vidjela kako u maloj kuhinji u svom stanu na uglu Primorske i Prilaza sjecka tikvice velikim oštrim nožem za rezanje povrća i kako ploške tikvica u vatrostalnoj posudi kombinira s komadićima sira pazeći da različite vrste sira ravnomjerno rasporedi. Ili kako provjerava jesu li rezanci skuhani dok u woku vješto prevrće račiće dolijevajući u umak netom otvoreno bijelo vino. Čista erotika. Taj zamišljeni prizor podsjetio me na vlastito uspavano tijelo, spremno za buđenje.

Netko: Ili bi možda radije jela meso?
Irena: Jedem sve.
Netko: Piješ li vino?
Irena: Da.
Netko: Voliš li više crno ili bijelo?
Irena: Crno.
Netko: I meni je crno draže.
Irena: Onda crno.
Netko: Ha, ha. Zvuči kao da sutra dolaziš.
Irena: To bi bilo lijepo.
Netko: Lijepo je maštati.

To me zaboljelo. Zaboljela me apsurdna nada koju sam nam nametnula. Taj čovjek, koji je toliko želio večerati sa mnom, odnosno s Irenom, toga je trenutka sjedio sam u svom stanu u centru grada i pred zaslonom računala maštao sa mnom o večeri koju bi mi skuhao, o crnom vinu koje bi mi točio u čašu dok razgovaramo. I ja sam činila to isto. Sjedila sam sama za svojim radnim stolom, nestrpljivo iščekivala svaku njegovu sljedeću rečenicu i priželjkivala tu večeru jednako koliko i on. Ništa osim mojih laži nije nas sprječavalo da tu zajedničku maštariju ostvarimo. Mogla sam istog časa sjesti u auto, uputiti se prema njemu i pozvoniti mu na vrata s bocom Zlatna plavca koju sam kupila baš za neku takvu, posebnu priliku. A ja sam nam natovarila muža i djecu, nepostojeći brak koji nas sputava, i zakomplicirala baš sve što se dalo zakomplicirati u inače čistoj situaciji u kojoj su nas razdvajale samo gradske ulice. Rastužila sam se nad vlastitom glupošću. Došlo mi je da zatražim njegovu adresu i da se pola sata kasnije pojavim pred njegovim vratima, pa makar se morala praviti da su mi izmišljeni muž i djeca ostali kod kuće i da sam, potaknuta žudnjom, izmislila priču o bolesnoj tetki na samrti koja me poželjela još jednom vidjeti. Sve, pa čak i takvu suludu situaciju, bilo mi je lakše zamisliti od ustrajavanja u agoniji koju sam produžavala lažima. Postalo je neizdrživo.

Irena: Moram ići.
Netko: Žao mi je, ali znaš da razumijem.
Irena: Znam.
Netko: Čuvaj se. I nemoj me zaboraviti.
Irena: To je nemoguće. Ne želim te zaboraviti. Laku noć, Netko.
Netko: Laku noć, Irena.

Zatvorila sam prozorčić i suze su mi kliznule niz lice. Prave suze, one koje plaču stvarni ljudi u stvarnim životima kad se rastuže. Niti djelić mojih misli više se nije rađao u glavi. Mislila sam samo srcem, a ono je toga trenutka bubrilo od patetičnih misli o ljubavi, patnji, krivnji, samoći i beznađu. Samoća kojom sam kaznila sebe i Nekoga činila mi se tako nepravednom, tako nepopravljivo pogrešnom, da ni pred samom sobom za nju više nisam nalazila nikakvo opravdanje.

Kad mi se srce tako aktivira, razum kapitulira. Dogodi mu se bezuvjetna predaja nakon koje više nije u stanju formulirati ni jednu racionalnu misao. U tom trenutku nisam se ni na trenutak zapitala koliko je apstraktna i apsurdna ta ljubav prema potpunom neznancu. Pustila sam suze da izviru iz mene kao da ni jedna druga opcija osim nesretne ljubavi u životu ne postoji. Jedino što sam bila u stanju učiniti kad sam se malo pribrala, bilo je prekapati po ladicama stola u potrazi za preostalom kutijom cigareta koju sam prije mjesec dana, kad sam po tko zna koji put zaključila da „zauvijek“ prestanem pušiti, gurnula ispod bilježnica s dnevničkim zapisima iz djetinjstva. Kad sam je pronašla, izvukla sam iz nje prvo jednu, a odmah zatim i drugu cigaretu koju sam pripalila na onu prvu prije nego je dogorjela. Okus im je bio odvratan, ali ja sam se, kako i dolikuje pravoj majstorici samozavaravanja, uvjerila da mi pomaže.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.