Tuđi život : telenovela | Marina Vujčić

SKROMNO OBILJE

 

Na putu kući trebala sam još otići do dućana. Hladnjak mi je već danima bio poražavajuće prazan, baš kao i novčanik. Prije dućana, svratila sam do bankomata u svojoj ulici. Taj me bankomat u posljednjih godinu dana, koliko živim na toj adresi, vidio već u takvim stanjima očaja da slobodno možemo reći da je naš odnos postao daleko više od uobičajene jednosmjerne interakcije između čovjeka i automata.

Budući da je gotovo cijela moja plaća odlazila na stambeni kredit i režije, živjela sam od neizvjesnih honorara za koje nikad nisam znala kad ću ih dobiti. Znalo se dogoditi da neki novac dobijem kad sam već gotovo zaboravila na njega, a nekad bi me, doduše daleko rjeđe, ugodno iznenadila uplata koju još nisam očekivala. Moj bankomat prolazio je sa mnom sva ta razočaranja i rijetka oduševljenja, a kako se na nedostatak novca nisam imala običaj tužiti prijateljima, može se reći da je on bio jedini pravi svjedok svih mojih egzistencijalnih patnji.

Kad sam gurnula karticu i ukucala tajni broj, u mislima sam mu tepala kao i obično. To je samo skromnih tristotinjak kuna, šaptala sam, nadajući se da nisam prekoračila baš sve limite i dopuštena prekoračenja. Osluškivala sam zvukove koje je proizvodio. Učinilo mi se da čujem obećavajuće šuškanje, ali još uvijek sam nepovjerljivo strepila. I gle, doista, mojih tristo kuna pojavilo se kao sunce na prozorčiću. Odmah potom iz malog otvora izašao je papirić s izvješćem o stanju na računu po kojem sam mogla zaključiti tko se od mojih lektorskih poslodavaca smilovao i uplatio mi honorar. Prvo što sam pomislila bilo je da mi je Naklada Oblak krivo obračunala honorar za knjigu o roditeljstvu koju sam lektorirala prije dva mjeseca. Nemoguće je da sam za to dobila više od četiri tisuće kuna kad je po mojim obračunima honorar trebao biti manji od dvije tisuće. Pomislila sam kako su mi možda na račun sjela dva honorara i još jednom pogledala iznos pokušavajući izračunati koliko otpada na drugi honorar. Taj drugi pogled na izvješće učinio je da mi srce na trenutak prestane kucati. Na mom računu nije bilo četiri, već četrdeset tisuća kuna! Koljena su mi klecnula, ruke zadrhtale, a krvotok podivljao. Buljila sam još neko vrijeme u taj nevjerojatni papirić koji je potvrđivao da su u „Kadru“ odmah ispunili obećanje o uplati predujma i da je „Tuđi život“ postao i moja stvarna obveza, a ne samo paralelni život za literarnu zabavu. Bankomat je pištao, i shvatila sam da nakon transakcije nisam izvadila karticu. Izvadila sam je, ali onda sam je opet vratila unutra i podigla još tisuću kuna, tek toliko da se uvjerim da je četrdeset tisuća kuna doista tamo, i da ono izvješće nije bila tek neka provokacija.

Vrijeme je da napunim frižider. Bila mi je to prva koncizna misao nakon euforije. Svijet oko mene dobio je oblik i veličinu. Dan je bio lijep. Sunce je mojoj ulici, zabijeljenoj snijegom, dalo živost i toplinu. U parkiću su se grudala djeca. Neka mlada majka pomagala je sinčiću napraviti snješka. Poštar mi je mahnuo s motocikla. Iz kafića u prizemlju dopirala je melodija koja se savršeno uklopila u atmosferu ulice koju sam doživjela – što se usred snježne bjeline može dogoditi vjerojatno samo meni – pomalo mediteranskom. U trenutku koji sam proživljavala, uklopljena u sliku malog gradskog odlomka u kojem sam se zatekla, nedostajao je još samo zvuk crkvenih zvona da, bez obzira na snijeg, pomislim da sam u kakvom primorskom gradiću u kojem prolaznici preplanulih lica mirišu na ribu.

Primijetila sam čak i da je na biciklu ostavljenom pred ulazom u zgradu prednja guma prilično ispuhana. Ulica je bila puna boja koje su zbog bjeline snijega još više dolazile do izražaja – od crvenog kaputa prolaznice u žurbi i srebrnog automobila koji je stao pred ljekarnom, do plavih zavjesa na prozoru zubarske ordinacije u prizemlju. Sve je bilo drukčije, stvarnije i toplije, a ja sam osjetila kako je, od svih mjesta na kojima sam se toga popodneva mogla zateći, baš taj isječak svijeta onaj u kojemu mi je mjesto.

Vlasnica dućana pušila je ispred ulaza, kao i uvijek kad unutra nije bilo nikoga. Cupkala je od hladnoće jer je izašla samo u kecelji. Zahvaljujući svom naglo probuđenom osjećaju za vizualno, primijetila sam da je cigareta tek pripaljena i da je mogla povući najviše dva dima.

– Nemojte gasiti, ionako mi treba vremena da se sjetim što sve trebam – rekla sam joj reagirajući na pokret kojim je htjela ugasiti cigaretu.

Zahvalno se nasmiješila i pomaknula se s ulaza da mogu ući.

Ne sjećam se da sam ikad ušla u taj dućan s tisuću i tristo kuna u novčaniku. Naravno, nisam ih namjeravala odjednom potrošiti, ali kod kuće mi je ponestalo svega, uključujući i toaletni papir. Zadnja tri puta kosu sam oprala tekućim sapunom, a da je situacija potrajala, uskoro bih sva pranja, uključujući i pranje odjeće, obavljala sapunom od životinjske masti koji sam dobila od Leona kad je bio u ortodoksnoj fazi prirodnih proizvoda. Na policama dućana odjednom sam primijetila obilje koje sam inače, dolazeći po najnužnije stvari, ignorirala praveći se da mi zapravo i nije potrebno. Sad sam uzimala s polica redom sve što sam htjela ponijeti kući, s odlukom da neću ni o čemu dva puta razmisliti. Taj skromni trenutak rastrošnosti bio je brzinski oporavak od stresne besparice koja me čak natjerala da se uvjerim kako ne volim trošiti.

– Imate goste? – pitala me vlasnica koja je u međuvremenu popušila cigaretu, sumnjičavo gledajući u sadržaj moje sad već krcate košarice. Navikla me vidjeti s paštetom i četvrt kruha u rukama, a sad su iz moje košare izvirivale masline, sredstva za čišćenje, regeneratori, limenke gaziranih sokova, kiseli krastavci i kutije različitih keksa, a na frižideru sam od nje tražila da mi nareže nekoliko vrsta sira i mortadelu s maslinama.

– Da, imam goste – rekla sam, jer mi je tako bilo jednostavnije. Uostalom, svi oni likovi koji su se uselili k meni ionako su na neki način bili gosti, tako da ta mala laž i nije bila laž u pravom smislu riječi.

Bacila sam pogled na policu s vinima i s oduševljenjem otkrila da u ponudi postoji i Plenkovićev Zlatan plavac. Kad sam ga stavila u košaricu, ne obraćajući uopće pozornost na paprenu cijenu zbog koje je ta boca u dućančiću provela sad već poprilično dug potrošački život nekupljena i neotvorena, vlasnica se malo lecnula. Možda se bojala da ću tek na blagajni shvatiti da nemam dovoljno novca, a možda je samo osjećala dužnost prema stalnoj mušteriji, koliko god ta mušterija neznatno pridonosila dnevnom utršku. No kad je vidjela da sam nakon odlaganja košarice na blagajni posegnula za drugom jer u ovu više nisu mogle stati ni čačkalice, valjda je zaključila da je najpametnije da me pusti da potrošim što više novca prije nego se vratim svojim skromnim potrošačkim navikama.

Čak ni činjenica da je lift u kvaru nije mi pokvarila raspoloženje. Uopće nije bio loš osjećaj popeti se u stan sa svim tim vrećicama, koliko god su mi otežale uspon na peti kat. Dok sam raspremala stvari, nazvala sam Tinu da joj najavim hedonizam koji ćemo si moći priuštiti za vikend.

Tijekom popodneva više sam puta otvarala frižider jednostavno uživajući u prizoru prekrcanosti. Pravila sam se da idem nešto iz njega uzeti tek da se iznova uvjerim u njegov neuobičajeni sadržaj. Doduše, uvijek bih nešto uzela, tek toliko da se ne osjećam glupo ako vratašca samo otvorim pa zatvorim. Napravila sam pozamašan sendvič od sira i mortadele, s debelim slojem senfa i majoneze. Nakon toga sam nekoliko puta iz frižidera uzimala limenke sokova. Zabavljala me ta gesta naučena iz američkih filmova, u kojima svi junaci, bez obzira na svoj socijalni status, uvijek imaju limenke pića u frižideru. Taj lajtmotiv neupitnog obilja, kojega u mom životu nije bilo, uvijek mi je, uza svu banalnost i potrošenost, dobro izgledao na ekranu.

Cijelo ovo uživanje u iznenadnom obilju obavljala sam pišući. Pisala sam cijelo popodne, iskreno oduševljena elanom i užitkom koji su me pritom pokretali. Irena i Netko su se dopisivali u drugoj epizodi. Iako je filmski žanr dopuštao da se prizori tog dopisivanja odvijaju paralelno i u Ireninoj dnevnoj sobi i u prostoru u kojem Netko radi ili živi, on je u seriji neko vrijeme svima morao biti nepoznanica. Znatiželju koju će osjećati Irena, s njom moraju proživjeti i gledatelji. Ne samo znatiželju, nego i strah zbog svih mogućih opasnosti koje se mogu kriti iza jednog apstraktnog virtualnog nadimka – stoga su se prizori dopisivanja zasad morali odvijati samo u Ireninu stanu. Iako sam na početku pisanja tih prizora mislila kako bi zbog istog prostora mogli biti statični, kasnije sam shvatila da je to zapravo odlično jer se kod Irene, budući da ne živi sama, dinamika prizora stalno može obnavljati u interakciji s drugim likovima. Bila sam vrlo zadovoljna prizorom u kojem tijekom noćnog chata, kad su u njezinu domu već zavladali mir i tišina, Vlado iznenada ulazi u dnevnu sobu iz kuhinje, gdje je otišao po čašu vode jer ga je žeđ probudila. Prišao je Ireni, koja se u tom času nesvjesno osmjehivala jer joj je Netko upravo bio napisao da je cijeli dan i protiv svoje volje mislio na nju i da su mu te misli bile kao neki gnjavator od prijatelja kojega se bezuspješno pokušava riješiti.

– Što radiš? – upitao ju je kad je već stajao pored nje s čašom, pogledavajući u ekran više zbog navike da izbjegava njezin pogled nego zbog stvarne znatiželje.

Irena se stresla od nelagode, zatečena njegovim iznenadnim dolaskom koji zbog nečujnih papuča uopće nije naslutila. Pitala se je li vidio prozorčić na ekranu prije nego što je uspjela kliknuti na dokument s pitanjima za ispit iz književnosti iz kojeg su njezini gimnazijalci već odavno bili ocijenjeni, ali je stajao otvoren za svaki, odnosno baš za ovakav slučaj.

– Pripremam pitanja za ispit – rekla je naizgled mirno, strepeći da će se, ako Netko napiše novi redak u dijalogu, prozorčić s njihovim dopisivanjem opet pojaviti.

– Nemoj dugo, već ti je kasno – rekao je Vlado, i krenuo natrag u krevet bez ambicije da nastavi razgovor. Stalno je bilo tako. Sad kad Vladina pažnja više nije bila ono za čim je najviše žudjela, nije se morala brinuti da će je iznenada dobiti. Njegova pažnja u ovom trenutku bila bi joj zapravo teret, iako joj je taj osjećaj ne tako davno bio potpuno nezamisliv. Ne zna što sve nije pokušala ne bi li ga podsjetila na sebe i na vrijeme kad joj se veselio. Crpila je iz sebe zadnje atome vedrine ne bi li ga malo razgalila, udobrovoljila, zarazila veseljem zbog kojega bi mogli ponovno postati bliski. Ništa nije pomagalo. On je stalno bio mrgodan, neraspoložen, umoran, preopterećen, i ako je uopće igdje tražio neki povod životnoj radosti, nije ga više tražio u njoj. Najčešće se ponašao kao stranac koji je slučajno zalutao u taj njihov zajednički život i kao da se vremena bliskosti, ako ga je ikad i bilo, više ne sjeća. Njezina tuga rasla je proporcionalno s tim udaljavanjem, a onda se, a da nije ni sama toga bila svjesna, prometnula u otpor i nezadovoljstvo. Mrzila je to što se mora tako očajnički boriti za njegovu pažnju, mrzila je njegov oklop kojim se štitio od svih razgovora koje više nije ni pokušavala započeti, mrzila način na koji je ignorira i kažnjava kao da je ona krivac što njegov život nije onakav kakvome se nadao. Bila je sigurna da se on više i ne pita što joj se mota po srcu i mislima, a ta je misao još razornije produbljivala njezinu samoću.

Kad je otišao, vratila se prozorčiću koji je postao njezin kutak topline i radosti, njezin mali ali moćan svijet blizine i nježnosti. Pisala je Nekome o stvarima o kojima je toga dana razmišljala i uživala u osjećaju da je on doista sluša. Kad je on svoje misli o njoj usporedio s prijateljem kojeg se ne uspijeva riješiti, priznala mu je da je i ona mislila na njega. Rekla mu je da su joj te misli o njemu previše lijepe da bi ih se pokušavala riješiti, i da ih priziva svaki put kad ulovi i najmanju priliku da odluta iz vidljive stvarnosti. Te večeri rekli su jedno drugome stvari koje su već neko vrijeme znali i osjećali, ali ih se ipak nisu usuđivali izgovoriti zbog svega što ih je brinulo i sputavalo. Zaštićeni neodređenim prostorom između svoja dva ekrana, dovoljno udaljeni za iskrenost za koju bi u nekim stvarnim okolnostima vjerojatno trebali puno više vremena, usudili su se reći jedno drugome što osjećaju i koliko ih oboje svi ti neplanirani osjećaji plaše.

Ireni se učinilo da čuje korake i procijenila je da te večeri više ne može riskirati. Ako Vlado nije zaspao, mogao bi nešto posumnjati jer se prije nije do sitnih sati pripremala za nastavu. Pogledala je na sat i shvatila da su već gotovo dva sata ujutro. Rekla je Nekome da mora ići i onda su se još neko vrijeme s mukom rastajali, oboje preplavljeni osjećajima koji su te večeri iz njih progovorili. Kad je ugasila računalo, ostala je još malo sjediti za stolom. Nije joj se išlo u krevet u kojem je spavao Vlado. Kad bi gledatelji mogli zaviriti u Irenine misli, shvatili bi da se osjeća kao da će, ode li u krevet u kojem spava njezin muž, zapravo prevariti Nekoga. Sve ono što je o njemu u tom času osjećala, sve što ju je zbližavalo s tim neznancem kojega je osjećala bližim od vlastitog muža, učinilo je taj osjećaj o preljubu neusporedivo snažnijim od onoga da se preljub događa u obrnutom smjeru, dok se Vladi iza leđa dopisuje s nepoznatim muškarcem.

S tim mislima koje bi joj gledatelji teško oprostili, Irena se ispružila na kauču u dnevnoj sobi. Gledala je u strop, onako kako se u bračnom krevetu nikad ne gleda, i smiješila se bez obzira na brige koje su je mučile zbog osjećaja krivnje. Vlado je u njihovu krevetu spavao dubokim snom, i ne sluteći da im se u brak ušuljala treća osoba, odgovorna za smiješak s kojim će se njegova žena sutra probuditi.