Tuđi život : telenovela | Marina Vujčić

OFELIJIN POKUŠAJ

 

Kad sam se ujutro probudila, zatekla sam Tinu za svojim laptopom. Čini se da se iz kreveta išuljala prilično rano jer je već bila pročitala dobar dio materijala, skuhala kavu, prozračila sobu i pospremila nered koji smo prethodne večeri napravile u kuhinji. Sve sam to prespavala.

– Ovi dijalozi na chatu…? – upitala je čim je vidjela da sam budna, kao da je jedva čekala da otvorim oči.

– Da – rekla sam sneno. – Naši su. Stvarno su se dogodili – likovala sam, misleći kako je sad valjda napokon shvatila da u Nekome zbilja ima nešto posebno.

Šutjela je i nastavila dalje čitati. Povremeno se smješkala, pa onda nesvjesno mrštila i svako malo odlagala cigaretu u pepeljaru kako bi se mogla igrati uvojkom kose. Znala sam da će biti nepokolebljivo iskrena i koliko god sam zbog toga strepila od njezina mišljenja, trebao mi je baš takav, objektivan stav. Bilo je trenutaka kad sam mislila da mi ide sjajno, i onih drugih, obeshrabrujućih, kad mi se činilo da je sve što sam napisala nevješto, neuvjerljivo i neupotrebljivo. Pobjegla sam u kupaonicu kako bih izbjegla nagađanje o tome kako će Tina ocijeniti moj prvi scenaristički zametak i pod vrućim tušem bezuspješno nastojala srediti zbrku u mislima.

Zbrka u mislima slegnula se tek kasnije, na kauču na kojem smo se Tina i ja ulogorile na sljedećih nekoliko sati. Ispijajući kavu za kavom, pretresle smo prvo moj scenarij, odnosno neka labava mjesta na koja me Tina upozorila, dajući mi odmah konkretne savjete kako popraviti stvar. Dala mi je niz prijedloga kako virtualne dijaloge Irene i Nekoga mogu preseliti u druge situacije, dalje od ekrana računala. Gledateljima će dosaditi gledanje u jedan ekran kroz drugi, tvrdila je, a te se rečenice mogu preseliti u neke druge situacije u Ireninoj svakodnevnici tako da ih se ona prisjeća. Možemo čuti njezin glas u off-u, pa čak i glas njezina ljubavnika, iako ga ne poznajemo. Uživjela se u priču, postavljajući mi „nezgodna“ pitanja o mojim likovima koja naizgled nisu imala nikakve veze s pričom, ali sam, prema njezinom mišljenju, morala znati odgovor na njih ukoliko želim biti uvjerljiva. Kad me pitala kakvo je bilo Irenino djetinjstvo i s koliko je godina izgubila nevinost, počela sam moliti za milost uvjeravajući je da svoje likove ne moram baš toliko dobro poznavati da bih ispričala priču.

Oko podneva nazvala je Dunja, sva razdragana. Kolegica dizajnerica iz „Kreme“ javila joj je da su naše fotografije u najnovijem broju, koji će sutra biti na kioscima. Baš joj je sinoć bilo lijepo, rekla je, i taj Jadran je baš galantan, otpratio ju je kući i dogovorili su se za kavu, i sad još te slike u „Kremi“; zašto ne, neka se zna da smo i mi netko i nešto u tom gradu u kojem svatko postaje važan čim se pojavi u novinama. Svratila bi, ali vodi Darka u zoološki, provest će s njim cijeli dan, a dan je baš nekako dobar i obećavajući, i već se dugo nije tako dobro osjećala.

Još dok smo Tina i ja analizirale Dunjino prpošno raspoloženje, nazvao je Jadran. I on je bio u nekoj vrsti blage euforije, kojoj bi vjerojatno dao više maha da smo bliski i da smo se bolje poznavali. Zove, eto, da još malo prokomentiramo Marlenu, ali, usput, mora mi reći da je moja prijateljica Dunja fenomenalna i da se već dugo nije proveo kao sinoć. Molio me da mu pošaljem što sam dotad napisala, tek toliko da vidi kako stvari stoje i da imamo materijal za razgovor o poslu kad se sljedeći put vidimo.

Odlučila sam Tinu prije nego otputuje kući odvesti na ručak da ne gubimo vrijeme na kuhanje. Cijeli je vikend nisam uspjela pošteno počastiti, a sav onaj iznenadni novac na mom računu trebalo je proslaviti, odnosno barem malo potrošiti.

– Dobro, ali nećeš me valjda odvesti u McDonald’s ili na ćevape? – pobojala se Tina, koja vrlo dobro zna da ne pravim nikakvu razliku između sendviča od mortadele i dimljenog lososa.

– Vodim te u najbolji restoran u gradu – obavijestila sam je teatralno, prešućujući da mi je Netko u onom našem cjelonoćnom chatu između ostalog spomenuo i gdje najviše voli jesti.

Tako smo Tina i ja stavile završni pečat na svoj hedonistički vikend u restoranu „Prasac“, uz brezaž od junećih rebara sa sciffonadom od mladog kupusa i uz confite pačjeg batka na karameliziranoj endiviji i trevisanskom radiču. Pravile smo se da takvu hranu jedemo svaki dan i raspravljale o Pessoinoj „Knjizi nemira“ i o tome jesu li mu neprekinuto sanjarenje i neprekidna analiza doista dali nešto bitno drukčije od onoga što bi mu dao život.

Vraćajući se s kolodvora kući, osjećala sam potrebu zatvoriti se u svoj zbrčkani svijet u kojem više nisam mogla računati ni na kakva pravila, ni na što pouzdano što sam dotad znala o postojanju. Osjetila sam da se moram izolirati kako bih se sama, bez potpore stvarnih ljudi, suočila sa svojim likovima i s neredom koji su u meni izazvali. U meni je sazrijevala odlučnost. Znala sam to po miru kojim sam primjećivala detalje na cesti i obrise dana koji je, iako je bilo hladno, bio lijep. Najavljujući suton, sunce je davalo sve od sebe da oboji dan, a iznenadni vjetar nosio je pahulje u vrtlozima. U jedan od tih vrtloga umiješala se i bijela plastična vrećica koja me podsjetila na onog mladića iz filma „American Beauty“, koji je snimajući sličan prizor spoznao da postoji cijeli jedan život iza vidljivoga. Odjednom sam bila spremna suočiti se upravo s tim, nevidljivim životom, pronaći mu mjeru koja ne remeti stvarnost a ipak poništava njezinu predvidivost. U praktičnom smislu, to je značilo da ću uzeti bolovanje, zaključati se u stan, baciti se na taj scenarij i obračunati se sa svima koje čak ni činjenica da ne postoje nije spriječila da mi se uvuku u život. Suočit ću se sa svojim literarnim i virtualnim utvarama bez tog suvišnog čuđenja kojim sam ih dočekala nakon što sam ih sama, svojom voljom i na svoju odgovornost, pustila u svoj život.

Netko je bio na vrhu tog popisa. Bilo je vrijeme da ga prestanem zavoditi riječima u Irenino ime i da onda u vlastitoj koži patim zbog osjećaja koje sam u njemu probudila prema drugoj ženi. Frederik je u pravu. Ako mi se doista sviđa, ako mislim da u njemu ima „potencijala u koji bih se mogla zaljubiti“, morala sam početi s njim ispočetka. Ili to, ili prestati s njim razgovarati u bilo čije ime. Ne pokušam li ga osvojiti kao Sara, nikad se neću prestati pitati što smo nas dvoje propustili.

Čim sam stigla kući, sjela sam za laptop, bez odgađanja, i otišla ravno na chat. Nisam se registrirala kao Irena, nego sam uzela novi virtualni identitet – Ofelija. Činio mi se kao stvoren za ovu priliku, jer su se u njemu opet na neki način pomiješale sve te žene koje su se u meni nastanile. Još samo da Netko bude online i ja bih mogla dobiti priliku „zasjesti“ na Irenino mjesto.

Švrljala sam po sobama, i kad sam već mislila da ga nema, našla sam ga u trećem predvorju. Kliknula sam na njegov nadimak. Ono što je zatim uslijedilo, nisam mogla predvidjeti ni u najmračnijim literarnim nagađanjima.

Ofelija: Bok.
Netko: Bok.
Ofelija: Kako si?
Netko: Hvala, dobro. Ali čekam nekoga.
Ofelija: Imate dogovor?
Netko: Ne baš.
Ofelija: A ti ipak čekaš?
Netko: Da.
Ofelija: Onda možda i ne dođe.
Netko: Možda.
Ofelija: Možemo popričati dok čekaš?
Netko: Nema smisla.

To zbilja nisam očekivala. Takvu virtualnu monogamiju, mislim. Zar je moguće da Netko ne želi čak ni prikratiti čekanje Irene, koja se, uostalom, možda uopće neće ni pojaviti na chatu, razgovorom s nekom drugom ženom? Irena je očito bila puno jača suparnica nego što sam mislila, iako sam osobno ispisala svaku riječ koju je uputila Nekome.

Ofelija: Zašto si se onda javio? Ovo je kao da nekome otvoriš vrata i kažeš da te nema kod kuće.
Netko: Samo sam pristojan. Ne volim ignorirati.
Ofelija: Znači, ništa od razgovora?
Netko: Da. Ne ljuti se, ali ne razgovara mi se s drugima.
Ofelija: U redu. Pozdrav.
Netko: I tebi.

Zatvorila sam prozorčić. Neko vrijeme nisam mogla ni razmišljati, zatečena tim bezrezervnim odbijanjem. Kad su se misli ipak pokrenule, izjedala me ljubomora. Što je to u Ireni tako očaravajuće da mi uspijeva pred nosom oteti muškarca kojega sam zapravo ja pronašla? Sve što je ikad rekla, učinila ili napisala bilo je moje djelo, moja izmišljotina, a sad je bezobrazno zaposjela nečije srce kao da je stvarna, kao da postoji. No apsurd tih misli i osjećaja spustio me na zemlju, i to tako silovito da sam se osjećala kao da sam upravo tresnula o pod odnekud iz umjetno stvorenih oblaka na kojima sam neovlašteno lebdjela. Shvatila sam koliko je strašno to što se upravo dogodilo. Tek u tom trenutku dokučila sam razmjere svog spisateljskog „eksperimentiranja“ i njegovih posljedica za stvarne, žive ljude. U ovom istom gradu postoji živ čovjek koji u predsoblju virtualne brbljaonice čeka jednu ženu koja ne postoji. Ja sam ga navela da je zavoli, da sve ostale žene na svijetu prestanu postojati za njega. Uvukla sam ga u nadu koja je besmislena, a sve zbog svoje kreativne znatiželje i nastranog uživanja u miješanju svjetova koje pokušavam paralelno živjeti. Želimo li nazvati pravim imenom to što sam mu učinila – iskoristila sam ga, oštećujući usput i svoj i njegov emocionalni život.

Morala sam to nekako popraviti. Katkad se i nepopravljivo mora barem pokušati popraviti. Od velikog zla napraviti manje, pronaći neko dobro u zlu, ako je vjerovati narodnim poslovicama. Morala bih mu reći istinu. Jedina druga opcija bila je da zauvijek nestanem iz virtualnog svijeta i da se više nikad ne pojavim u toj brbljaonici, ali ako to učinim, Netko će, barem po onome što sam dosad o njemu naučila, pola života provesti pitajući se gdje je nestala žena koju je zavolio. Tražit će Irenu u svim svojim budućim vezama, ako ih uopće bude, i davat će se samo napola zbog nade da će se Irena ipak jednom pojaviti.