Tragovi goveda | Mladen Blažević

MORAM NEŠTO OBAVITI

 

Žandar Juraga izbio je na čistinu. Razmišljao je o tome, koja bi ptica mogla onako kliknuti. Učinilo mu se kao pucanj. Krenuo je prema daščari koja se nazirala na suprotnom rubu šume. No, neko se s njegove desne strane kretao u istom smjeru. Bio mu je poznat. Susreo ga je u gostionici, ali nije se mogao sjetiti njegovog imena. U ruci je držao pušku. Mladić je znao da se zabrane držanja oružja ovdje niko ne pridržava.

Ovdje svi nose pušku… ko bi ih spriječio… al’ ne može mi se ovako… ovaj ni ne skriva, jebe mu se… neću sad… a ako on ima veze… što bi tu radio? Ovo je k’o stvoreno mjesto za skrivati stoku… vidi okolo balege.

Joja se brzo približavao mašući puškom u desnoj ruci. Koračao je prema mladiću kao da nema namjeru stati. Gledao je ravno u njega.

Što se ovaj zaletio… ovo je… on je, moram… pištolj… vadi pišt… Joja je u hodu podigao pušku i ustrijelio mladića u prsa. Mladi žandar se srušio kao vreća.

Misli su tražile razlog zašto je ležao na ovoj livadi. Tijelo je ležalo na leđima i gledalo prema nebu.

Neću stići… moram nešto obaviti… što?… Nešto je važno… kako se ne mogu sjetiti… nešto sa stokom… vidio sam tragove… tako je.

— Ja sam… st…

Stigao je još jednom zakolutati očima, prije nego mu je Joja među njih ispucao drugu patronu.

Nikola je s ruba šume gledao ne vjerujući svojim očima.

On ga je… ubio ga je, ubio ga je ki pašče.

Sklonio se iza grma, no Joja nije gledao u njegovom smjeru. Nastavio je hodati prema daščari.

Ubio ga… ubio žandara, nije ni okom trepno… Što ću ja?… Bježi Nidžo, nisi ništa vidio, ni čuo.

Nešto ga je tjeralo da ostane. Nije znao što učiniti. Najbolje ništa, mislio je, ali kako otići kući i zaboraviti što si vidio. Žandar je ležao na leđima, ali desna mu je noga, savijena u koljenu stajala uspravno, pokazujući crvenu šaru uzduž vanjske strane nogavice. Iz Nikoline udaljenosti izgledalo ja kao da se čuvar reda prepustio lješkarenju na suncu. Ali, Nikoli se pred očima neprestano ponavljala ista slika. Mladić se pokušava pridići i želi nešto važno reći, dok mu Joja hladnokrvno prislanja cijev na čelo i prasak.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.