Tragovi goveda | Mladen Blažević

SUBENAST

 

Šank u Gnjacinoj gostionici je osim mjesta gdje su se odlagale čaše i oslanjali gosti, često služio i kao mjesto gdje su se drugima otkrivale i prenosile velike i važne istine.

Osim toga, tu su iskusni muškarci prenosili mlađima kako se ispravno odnositi prema ljudima. Prema ženi, djeci, starcima, susjedu, gazdi, slugi…

Jedan od najčešćih bio je Dudalo. Trebalo mu je nekoliko rakijica i započeo je mladom Petru s druge strane šanka:

— Kada curu dovedeš kući na probu, najprije je istučeš… da te više voli. Ne zna ona poštivati ako ti nju ne… ono malo da osjeti ruku… da zna s kim ima posla… Poslije imaš manje problema. Najbolje odmah… Nema tu… il’ ćeš ti nju, il’ će ona tebe, ko što je pokojnog Ćurdu mlatila ona njegova.

Drugom prilikom Petar je slušao Prikoličino predavanje:

— On će meni zaoravat njivu… pomako je međaš… kaže i tvoj je otac… pa ćemo na sud… pa da vidimo… Kaže on meni, obojica ćemo dati krave fiškalu… Neka!… al’ će se znati čije je čije… ne može tako… Pravdu moraš istjerati do kraja… Nema tu moj Šuljovane… jer onda te jebe… jebe te ko stigne.

Zabadalo nije držao predavanja. Samo bi na kraju večeri, s rakijom pod ruku izgovarao kratke rečenice. Kupovao je zemlju kuda su se pružali putovi. Radio je to kako mu niko ne bi solio pamet zbog prolaska njegovih kola kroz tuđu njivu. S druge strane, velikodušno je dopuštao prolazak njegovim putovima. I nikad se nije sudio. Bivao je prevaren za koji pedalj zemlje, ili za kilogram brašna u mlinu i to je znao. Tu kilu brašna nije smatrao dovoljnim razlogom za natezanje i svađu.

— To je sve žvakanje brabonjaka — znao je reći.

Zbog toga je smatran subenastim, kao što je subenastim proglašen i Petar. Prvi je to ženi rekao Gnjaco, kad je otkrio da je za jeftiniju pošiljku cigareta, koja je iz grada prispjela u njegovu trgovinu, Šuljovan snizio cijenu. Bilo je još subenastih ljudi u selu. Sin načelnika, koji je postao slikar pokraj toliko zemlje i onolikih štala. Subenast je bio i Bajdo, koji je u razgovoru s muškarcima često bivao previše prisan i na svaku riječ, s kojom se slagao volio sugovornika potapšati po stražnjici. Nesretno se oženio za prvu susjedu, dokazanu nerotkinju. Zlobnici su primijetili:

— Savršeno opravdanje.

Ono što Gnjaco sebi nije htio priznati, a skupljalo se u klupko negdje duboko između ošita i lijevog plućnog krila, bila je subenastost njegove kćeri Ane. Svakodnevno prateći razvoj iz kržljavog djeteta, preko slabašne djevojčice u mršavu djevojku, Gnjaco je zatomljavao žalost zbog njene nevičnosti u obavljanju svakodnevnih poslova. Voljela je ona i dobro znala kuhati ručak, peći kruh i kolače, prati rublje kraj mlina na rijeci. No, nije voljela odsjeći glavu kokici kojoj je ujutro bacala kukuruz, zavrnuti šiju kuniću kome je svakodnevno nosila djetelinu, ili gledati kako zaklana svinja trči po dvorištu dva kruga dok ne izdahne. Ono što je ona zaista voljela bila je pjesma. Činila je to svugdje. Čim bi pronašla malo samoće, započela bi ispuštati umilne tonove raznih pjesama koje je čula. Nekad je tu bilo i više pjesama u jednoj. No, sve su bile skladne i onaj koji bi joj se prišuljao i prisluškivao dok pere rublje, mogao je utonuti u svjetove u kojima je inače živjela samo Ana. Prvi je utonuo Petar i to sasvim slučajno. Još je bila slabašna djevojčica. Po gazdaričinoj ju je zapovjedi, došao pozvati na ručak. Prala je rublje. Šum slapa pružao joj je sigurnost i pustila je glas u punoj snazi mreškajući smirenu površinu Radonje. Od tog dana, Šuljovan se vrlo često šuljao i njegov nadimak, kojeg je naslijedio od nekadašnjeg vlasnika kuće u kojoj je živio, dobio je svoj pravi smisao. Tu je tajnu brižljivo čuvao u najdubljem džepu, kao Gnjaco škrinjicu zlatnika ispod daske u kuhinjskom podu. Znao je da osjećaj dok sluša Aninu pjesmu ne može podijeliti ni s kim. Nije to ni želio. Ili bolje, želio je s Anom, posebice kad je ova iz djevojčice postala djevojka. Ali, za to nije imao hrabrosti.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.