Tragovi goveda | Mladen Blažević

OFICIRSKA KURVA

 

Šuljovan je jednom mjesečno primao pismo. Na ljubopitljive poglede poštara Latice, Dudala, Prikolice, Stršena i Šunjca, čije su podlaktice svakodnevno brisale Gnjacin šank, odgovarao je smiješkom kakav se upućuje dječačiću koji ne može vezati vezicu na cipeli. Pismo koje je uvijek stizalo u velikoj omotnici s pečatom komande garnizona na poleđini, prije smrti je dobivala njegova majka.

Zbog toga su je žene u selu zvale „oficirska kurva“, iako u selu oficira nije bilo. Istodobno su njihovi muškarci potajno sanjali da ih pijane po povratku iz gostionice dočeka upravo ona, jedrog tijela i bez one ukiseljene repe, koje su umjesto lica imale njihove žene. Tako je poštar Latica jednom mjesečno, znatiželjno vrtio veliku omotnicu u jednoj ruci, dok je u drugoj čvrsto stiskao vino, skupljajući hrabrost za odlazak do njene kuće.

Zvala se Smilja i dok nije umrla sin Petar joj je bio prirastao za desno bedro. Nakon smrti majke, petnaestogodišnjak Šuljovan, ostao je sam s kravicom, psom sklonim lutanju i s nekoliko kokoši naviklih na noćno motanje lisice oko kokošinjca, u kućici udaljenoj na puškomet od Gnjacinog šljivika. Do tužnog događaja, od te mamine maze niko nije čuo ni riječ, a onda je ta ista mamina maza od popa glatko odbila bilo kakvu pomoć. Zlobne glasine o njenim oficirskim vezama dobile su potvrdu za vrijeme pogreba, na kojem je naočiti časnik iz grada, prvi nakon Šuljovana, bacio grumen zemlje u njezinu raku.

Petar je pogledao u lica na groblju tražeći tugu. Našao je samo poglede samilosti. Uhvatio je oficira za ruku, a onda ga brzo pustio postavši toga svjestan.

Ne treba meni niko sunce vam… ne psuj na pogrebu!… Sam ću ja sve… sve ću sam bez… majko moja… majko…

Praznina u tijelu, koja se povećavala osvješćivanjem gubitka majke, punila se gorčinom i mržnjom prema licima na pogrebu. Kad je ponovno pogledao prema djelomice zatrpanom kovčegu znao je da mu više ne treba niko.

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.